Avocado kan heel goed gebruikt worden om een romige zoete substantie mee te maken . De avocado past niet alleen in hartige gerechten, er wordt zelfs ijs van gemaakt of pudding en hij kan in een zoete smoothie verwerkt worden.
Dit recept is bovenal geschikt voor mensen die een lactosevrij dieet volgen. Er komt geen boter of room aan te pas, maar je creëert met dit recept toch een heerlijke vulling of topping voor een (lactosevrij gebakken) taart of cupcakejes. Maar, ook mensen die niet lactosevrij eten zullen de cream kunnen waarderen!
- 35 gram cacaopoeder
- 40 gram ontpitte gedroogde dadels ( ongeveer 4 stuks)**
- 60-80 gram poedersuiker
- 80 gram avocado
- 100 gram rijpe banaan, fijngeprakt met een beetje citroensap
- kokosvet/cocoscream, zonder kokosgeur of smaak), circa 50 gram***
- citroensap naar smaak
Doe 60 gram poedersuiker samen met de avocado, de banaan, een spriets citroensap, de cacaopoeder en de cocoscream in de keukenmachine/foodprocessor en maal dit tot een gladde pasta. Proef en bepaal of je de topping nog iets zoeter wil maken (meer suiker erbij) of iets frisser (meer citroensap erbij). Bedenk dat de smaak sowieso iets frisser wordt als de topping gekoeld is. Doe de pasta over in een spuitzak en leg in de koelkast om iets op te stijven.
(De suiker in dit recept kan natuurlijk vervangen worden door een andere zoetstof.)
Spuit de topping op je cupcakes of gebruik hem op of in een taart.
**Dadels – de lekkerste, smeuïgste vind je naar mijn mening in de Turkse of Marokkaanse winkels.
***Cocoscream – vind je in de reformwinkel. De geur en smaakloze variant is wat duurder, maar door die neutrale smaak uitermate geschikt om mee te werken in allerlei recepten. Zorg dat de cream op kamertemperatuur is. Ik gebruik de cream in dit recept om de topping te verstevigen, zodat je hem mooi op kunt spuiten en de boel daarna niet inzakt.