Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Avocado gevuld met tonijnsalade; lekker smeuïg

Een avocado gevuld met tonijnsalade is heerlijk als voorgerechtje. Maar serveer hem ook eens als lunch of tussendoortje, lekker voor jezelf.

0 2.042

Avocado gevuld met tonijnsalade – Dit is een gerechtje dat heel mooi kan als voorgerechtje of als tussendoortje voor jezelf. De tonijnsalade maken we natuurlijk zelf. Die staat namelijk heel snel klaar op je aanrecht. Je zal nooit meer kant-en-klare tonijnsalade willen kopen, zo snel en lekker. Voor dit recept heb ik gekozen voor rode ui omdat deze milder van smaak is dan zijn grote zus de gele ui. De tonijnsalade is niet alleen lekker met avocado maar ook op een broodje of bij de borrel.

Tonijn uit blik

Tonijn inblikken is een vorm van conserveren, het langer houdbaar maken van een product. Net als het invriezen van de groenten uit je moestuin of van de markt voor latere tijd. Tonijn in blik word meestal ingeblikt met water of olie. Door het te verhitten worden microorganismen gedood en blijft de tonijn lang houdbaar. Beide manieren van inblikken, op water of olie, hebben hun effect op de smaak en voedingswaarde. Zo is tonijn in olie hoger in calorieën, maar vind ik persoonlijk tonijn op olie, wel weer lekkerder.

Qua duurzaamheid is tonijn uit blik wat lastiger. Kies minimaal voor het MSC keurmerk. Dan is er in ieder geval iets gedaan voor de duurzaamheid. Nog beter is een tonijn uit blik die gevangen is d.m.v. hengel en lijnvissen. Een duurzame manier van vissen met minimale bijvangst. En het is niet eens heel veel duurder. Lees de volgende keer de verpakking van je blikje tonijn eens extra goed om te zien wat je nou echt koopt.

Avocado, hoe & wat

Een avocado is een peervormige vrucht die aan grote bomen groeit. Hij komt uit centraal Amerika waar Mexico de grootste exporteur is. Er zijn grofweg 3 soorten rassen waarvan de hass avocado de bekendste is met zijn paarse knobbelige schil. De groene Fuerte en Sharwill avocado kom je hier in Nederland minder tegen. Een Hass avocado is rijp wanneer hij heel donkerpaars is maar een nog stevige knobbelige schil heeft. Als je het steelaanzetje heel gemakkelijk eraf kunt duwen, dan is hij rijp. Een avocado is heel veelzijdig voor o.a. salades, maar ook voor voorgerechten als deze.


Avocado gevuld met tonijnsalade

Nodig voor 4 personen

  • 140 gr. tonijn uit blik
  • 1 kleine rode ui
  • 35 gr. augurk
  • 60 gr. mayonaise
  • 50 gr. crème fraîche
  • 1 tl. mosterd
  • zout & peper
  • ½ citroen
  • 2 avocado’s
  • eikenbladsla (groene)
Avocado gevuld met tonijnsalade-header

Laat de tonijn uitlekken. Maak de rode ui schoon en snipper deze heel erg fijn. Doe dit ook met de augurk. Doe de tonijn, rode ui en augurk in een kom. Voeg hier de mayonaise, creme fraiche en mosterd aan toe en roer het geheel net zolang tot het een mooie massa is geworden waar geen hompen tonijn meer in zitten. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Snij de halve citroen in plakjes en de plakjes door de helft. Knijp het kontje dat overblijft uit boven de tonijnsalade voor wat extra smaak. Zet de tonijnsalade aan de kant.

Snij de avocado in tot de pit en snij de avocado dan rond de pit rondom tot je weer bij het  begin van de snee bent aangekomen. Draai de helften in tegenovergestelde richting los van elkaar. Pak de avocado in de ene hand en een koksmes in de andere en hak hem als ware zachtjes in de pit. Draai het mes met de pit een kwartslag en hij komt los van de avocado. Vul de helften met de tonijnsalade en garneer je avocado gevuld met tonijnsalade af een plukje lollo blanco en de halve plakjes citroen.

Tip: Kappertjes in huis? Snij ze fijn en doe deze door de tonijnsalade. Erg lekker!

Tafel Lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer