Bij bruine bonen denken we soms net te vaak aan chili con carne. Waarom niet eens experimenteren. Wij helpen alvast een handje met dit heerlijke winterse gerecht wat wel even tijd nodig heeft, maar wat je met plezier serveert.
- 1 kilo bacon
- 450 gram bruine bonen, 1 nacht geweekt in koud water
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 appels, geschild en in kleine blokjes
- 250 ml wittewijnazijn
- 175 gram schenkstroop
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 1 kaneelstokje, doormidden gebroken
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1½ theelepel milde paprikapoeder
- 1 theelepel gedroogde majoraan
- 1½ theelepel karwijzaad, geplet
Breng een grote pan water aan de kook en doe het stuk spek erin. Breng opnieuw aan de kook en laat het spek 1 uur koken, neem het dan uit de pan maar bewaar het kookvocht om de bonen in te koken.
Verwarm de oven voor op 170 graden. Giet de bonen af en meng ze dan met de ui in een grote braadslede. Schenk er zoveel van het bewaarde spekkookvocht bij dat de bonen net onderstaan. Dek af met aluminiumfolie, bak de bonen 2½ uur en neem ze dan uit de oven. Meng de appel, azijn, stroop, suiker, kaneel en knoflook door de bonen. Leg een rooster boven in de braadslede, maar zorg dat het de bonen niet raakt.
Verwijder voorzichtig het zwoerd van het spek, zodat de vetlaag te zien is. Meng het paprikapoeder met de majoraan en het karwijzaad en strooi dit over de bovenkant van het spek. Leg het spek met de vetkant naar boven op het rooster en zet de braadslede terug in de oven. Bak nog 45 minuten tot het spek heel gaar is. Zijn de bonen nu nog niet dik en sausachtig, verwijder dan het spek en houd het warm. Verhoog de oventemperatuur naar 200 °C / gasstand 6 en verwarm nog 5-10 minuten tot de bonenmassa dik en romig is.
Snijd het spek in dikke plakken en serveer met de bonen.