Belgische suikerwafels; de enige echte! – Als we in het Belgische landje gaan shoppen wordt je steeds naar kraampjes met die heerlijke geuren van suikerwafels geloodst. Een Luikse wafel, ook wel suikerwafel of Gaufre de Liège genoemd, is een Belgisch gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de Belgische stad Luik. Waar een Brusselse wafel rechthoekig is, is een Luikse wafel vaak ruitvormig of ovaal van vorm. Ook is de parelsuiker een belangrijk kenmerk van de Luikse suikerwafel.
Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waarin parelsuiker wordt verwerkt. Er zijn oneindig veel recepten van deze lekkernijen, maar deze geniet nog steeds mijn voorkeur. Gebakken kun je ze perfect te bewaren in een koekentrommel. Ze zijn heerlijk als ze lichtjes worden opgewarmd voor het serveren. Eventueel kun je ze met een beetje warme chocolade bedruipen.
Let op! 2 recepturen, lees dus eerst goed!
Belgische suikerwafels; dit heb je nodig:
- 3 eieren
- 25 gr suiker
- 20 gr vanillesuiker
- 10 gr bakpoeder
- 75 gr gist
- 500 gr parelsuiker , manueel onder te kneden !!!!
- 500 gr roomboter
- 750 gr bloem
- Een snuifje zout
Doe de bloem, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, eieren en de gist in een mengkom, heb je een deegmachine dan meng je dit met de deeghaak. Anders gebruik je de handmixer met de deeghaken.
Doe de roomboter even in de magnetron om tot het smeerbaar is maar niet gesmolten. Meng dit met rest van de massa. Als laatste doe je er het zout bij. Meng dit nog 5 minuten zodat het een bol vormt.Deze massa uit de mengkom halen en met de hand de parelsuiker erdoorheen mengen. Verdeel nu het deeg in bolletjes van ongeveer een 75 gr. en leg ze op een plaat. Laat ze onder een handdoek 30 min rusten en rijzen.
Het wafelijzer verwarmen en de bolletjes per 2 bakken. Het deeg hoeft niet lang te bakken op tijd controleren is dus de boodschap. Wanneer ze mooi goudbruin zijn geworden, zijn ze gaar.
Belgische suikerwafels Receptuur 2
Op bovenstaand recept hebben wij heel veel reacties gekregen. Toch staan wij vierkant achter dit recept. Bovenstaande wafels zijn lekkerder, maar kunnen snel breken of brokkelen. Onderstaande receptuur is een aangepaste receptuur. Wil je zeker zijn dat je wafels lukken? Pak dan deze tweede receptuur. Ga je voor smaak? Dan raden we je nog altijd de bovenste receptuur aan.
Voor ongeveer 15 stuks
- 500 patentbloem
- 100 gram suiker
- 50 gram honing
- 250 gram zachte roomboter
- 150 gram lauwwarme melk
- 35 gram gist
- 10 gram zout
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 10 gram bakpoeder
- 250 gram parelsuiker
Doe de bloem, zout, bakpoeder, suiker en vanillesuiker in een grote kom van een stand mixer als je deze hebt. Roer dit door elkaar. Doe in een andere kom de melk, honing, gist en roer dit door elkaar tot de gist is opgelost. Voeg er de eieren aan toe en roer goed door. Doe dit bij de bloem, voeg de boter nu ook toe en kneed met de stand mixer of met de handmixer met kneedhaken tot een soepel deeg, minimaal 5 minuten. Voeg de parelsuiker eraan toe en kneed deze er kort met de hand door. Zet afgedekt een kwartiertje opzij en zet de wafel pan, een pannenkoekmes om de wafels eruit te halen en een rekje om de wafels op te leggen klaar. Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 85 gram. Het deeg is vrij plakkerig, het vormen van de balletjes gaat het beste met vochtige handen. Ze hoeven echt niet mooi rond te worden het gaat erom dat de porties verdeeld zijn. Laat nog een kwartiertje rusten. Verwarm de pan en begin met bakken als de pan heet is. De meeste pannen geven aan wanneer de wafels gaar zijn. Is dit bij jou pan niet zo dan kun je het vaak zien als de stoom begint te minderen. De Belgische suikerwafels hoeven niet heel lang te bakken dus tijdig controleren.
Tafel lekker!
Ik heb de wafels met het 1ste recept gemaakt. Bij mij breken de wafels niet! Ze zijn heerlijk van smaak, echter heb ik er wel minder parelsuiker in gedaan, ze zijn dan zeker nog zoet genoeg. Het enige wat ontbreekt in het recept is dat je de gist moet oplossen in wat heet water. Als je de gist er zo in doet, wordt het niet goed vermengd in het deeg en zal het niet goed rijzen.
recept 1 zijn ze de melk vergeten te vermelden bij recept 2 staat het goed en bakpoeder is niet nodig bij de gist !!!!! groetjes John de bekker
Recept nummer 1 is bij mij goed gelukt. Wel 20minuten in de kneedmachine gelaten. IJzerop 175 graden en dan 4 minuten. Ze braken of kruimelde niet maar als je ze eet merk je dat ze brozer zijn. De wafels van een oudtante van mij uit Wonck (bij Luik) hadden dezelfde textuur als de wafels uit dit recept.
Superleuk dat je dit deelt Rob. Fijn dat ze gesmaakt hebben!
Receptuur 1: Oeps, we zijn de melk vergeten!
Het echte Belgische recept, voor Luikse suikerwafels bevat ten minste toch wat melk,
https://dagelijksekost.een.be/gerechten/luikse-wafel
https://www.tiensesuiker.com/recept/de-enige-echte-luikse-wafel/
Mijn wafels volgens recept 1 van lekkertafelen.nl waren erg lekker, alleen kreeg ik ze enkel als duizenden kruimels uit mijn wafelijzer..
Een beetje (volle) melk zal die wafels niet minder lekker laten smaken, in tegendeel.
De toevoeging van bakpoeder is ook zo jammer. Daarmee gaat de lekkere smaak van de wafel deels verloren.
Net een wafelijzer gekocht en dit receptje moest ik toch eens proberen. En wat een succes.
Een gemakkelijk te volgen recept en zoals gezegd … de smaak is overheerlijk.
In een mum van tijd waren de wafels op. Op algemeen verzoek maak ik straks een tweede portie.
Bedankt dus voor dit recept !
De wafels vallen uit elkaar zijn droog de smaak is ok als je na heel wa klungelen toch 1 in zijn geheel kunt uit het wafelijzer toveren . Niet maken !!!! Jammer en verspilling van de ingrediënten en tijd ………….
De smaak prima, doch daar stopt het.
Wie dit recept heeft bedacht. Die is volgens mij iets vergeten erin of te veel bloem moeten gebruiken.
De wafels plakken en vallen uit mekaar . Krijg ze nog niet uit mijn wafelijzer. Allemaal kruimel.
Zeer jammer voor mijn ingrediënten ben nu wel €10 lichter zonder mijn wafels.
Hoop dat dit recept er meteen afgehaald wordt.
Dit is geld en tijd weggooien
Zonde Syl, het is inderdaad een wat lastiger recept, maar het staat op dit moment ook bij een restaurant op de kaart en wordt daar dus met grote regelmaat gemaakt. Het recept klopt echt, maar gezien de vele reacties gaan we dit offline halen. Al onze recepten zijn in de praktijk getest en blijkbaar staat hier iets wat niet helemaal duidelijk is. Kijk voor andere wafel recepten op: https://lekkertafelen.nl/special/wafels/
Jammer dat het niet gelukt is. Het is idd een iets lastiger recept maar wel te doen. Ik maak ze namelijk regelmatig.
Een recept dat heel erg is tegengevallen.
Heb alles mogen weggooien, wat op zich echt zonde is…
Heb net het zelfde met dit recept……….. echt zonde van tijd en ingrediënten
Heerlijke wafels maar helaas naar mijn mening niet de echte Luikse. Door ontbreken van vloeistof (bijv. melk) blijft het deeg erg kruimelig waardoor de wafels ook brokkelig worden ipv luchtig en elastisch.
Hi,
Ik heb even een vraagje.
Ik kan letterlijk nergens verse gist kopen hier in Tunesië. Ik zou wel graag die wafels willen proberen maar hoeveel gist moet er dan in als het uit een zakje komt? Dat is wel makkelijk te krijgen. Dank alvast.
De verhouding droge vs verse gist is 1 op 3.
Dus 3gr gist is gelijk aan 1gr droge gist.
Net gemaakt, maar ze vallen erg tegen. Precies het recept gevolgd. Ze hebben geen veerkracht en zijn dus heel moeilijk in zijn geheel uit het wafelijzer te krijgen. Vallen in stukken uit elkaar. De smaak is ook minder dan de wafels die ik anders maak. Jammer van de ingrediënten.
Wordt de gist nergens in opgelost? Zo droog het meel in? ?
Dat klopt Pierre
2 keer geprobeerd van deze te maken , maar ik kan ook alles weggooien … trekt op niets en Idd heel wat geld armer ….!
Stap voor stap dit recept gevolgd, wafels waren niet te eten. Ik ben absoluut geen keukenprinces, maar de wafels die ik kreeg vielen uit elkaar en smaakte naar aangebrand gist. Wellicht heb ik het verkeerde gist gebruikt oid, maar heb al het beslag weg kunnen gooien. Jammer!
Hallo Wessel,
Wat spijtig dat deze heerlijke wafels zijn mislukt….
Ikzelf gebruik steeds verse gist, bij droge gist ligt de verhouding totaal anders.
Geef zeker de moed niet op
Groetjes Arianne
Kun je me vertellen hoeveel wafels ik hier uit krijg? Volgens mij aardig wat als ik me niet vergis…..
Hallo Corina,
Als ik zo effen reken, zal dat tussen de 20 en 25 stuks zijn.
Als je de 75 gr neemt per bolletje deeg.
Bak ze lekker
Arianne
Ik mis de melk in dit recept waar moet ik anders de gist in oplossen?
Hallo Ria,
In deze wafels doe je geen melk, je verwerkt het gewoon zoals vermeld is in het recept.
Ze lukken perfect zo, ze zijn perfect even houdbaar in een koekentrommel.
Bak ze lekker
Arianne
Hallo,
Ik was zoooo lang al opzoek naar het recept van de ECHTE suikerwafel. Alles is heel duidelijk omschreven alleen vroeg ik me alleen nog af of je hier verse gist gebruikt of instant gist. Hoogst waarschijnlijk is het verse gist, gezien de hoeveelheid maar wil het toch voor de zekerheid weten.
Met vriendelijke groet,
Linda
Hallo Linda,
Inderdaad in dit recept heb ik verse gist gebruikt.
We zijn echt benieuwd naar het resultaat…
Bak ze lekker .
Arianne