Bosbes nectarine cake – De zomer is een waar genot voor fruitliefhebbers, want die overvloed aan vers zomerfruit bied tal van mogelijkheden. Als tussendoortje, als nagerecht of in een lekkere zomerse bosbes nectarine cake, met vers zomerfruit is het altijd feest.
Genieten van vers fruit
De kleuren en smaken van vers fruit zijn geweldig. Soms heb je dan dat je er wel erg hebberig van wordt…… En dan heb je voor je het weet veel te veel fruit ingeslagen. Dat verse fruit zoals bosbessen en nectarines blijft best wel een paar dagen goed, maar op een bepaald moment wordt ook dat mooie verse fruit te rijp, gaat rimpelen of krijgt slechte plekken. Laat het niet zover komen maar maak er voordat het zover is eens en lekkere bosbes nectarine cake van.
Bosbes nectarine cake
Voor het recept van de cake hebben je natuurlijk verse bosbessen en nectarines nodig. De bosbessen zijn heerlijk vol van smaak en zoet, de nectarine is lekker friszuur en geef de nodige frisheid. Samen vormt dit heerlijke zomerfruit een geweldig contrast in smaak, maar zeker ook in kleur. Door het fruit mee te bakken verandert de smaak en wordt het heerlijk fris en sappig.
Samen met de sinaasappel en amandelen is het een perfecte combinatie voor een heerlijk zomerse cake. En niet te vergeten het zoetzure romige laagje bovenop maakt het extra lekker!
Lekker licht en luchtig door de karnemelk
De bosbes nectarine cake is niet gemaakt met een standaard cakerecept. De bereidingswijze is iets anders, er wordt gesmolten boter gebruikt en voor de frisse smaak gebruikgemaakt van karnemelk. Denk nu niet direct “ik lust geen karnemelk”, de smaak hiervan voegt echt iets toe zonder dat je karnemelk proeft. Het maakt de cake extra fris en luchtig. Koop eens een echt lekkere boerenkarnemelk en gebruik die in de cake, zeker weten als je een boerenkarnemelk koopt dat je de rest van het pak met liefde leeg drinkt.
Als je de schillen van citrusfruit gebruikt in recepten, koop dan biologisch citrusfruit. Kun je daar niet aankomen, los dan een ½ eetlepel baking soda op in een liter water en laat de vrucht er een kwartiertje in staan. Was ze en spoel ze dan af zodat de waslaag verdwenen is.
Bessen; vers fruit met de mooiste kleuren
Zoete blauwe bessen, maar ook zure rode, witte of kruisbessen. Genoeg inspiratie om de lekkerste gerechten te maken met dit fruit.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Bosbes nectarine cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 225 suiker
- 1 eetlepel vanillesuiker
- rasp van 1 sinaasappel (een beetje apart houden voor decoratie)
- 50 gram boter
- 75 gram karnemelk
- 25 gram citroensap
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- zout
- boter/paneermeel voor vorm
- 3 nectarines
- 150 gram bosbessen
- 75 gram amandelmeel
- 75 gram mascarpone
- 2 eetlepels sinaasappelsap
- 3 eetlepels poedersuiker
- een beetje sinaasappelrasp
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bosbes nectarine cake:
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een vorm van 26 cm doorsnede in met boter en bestrooi die met paneermeel.
Snijd de nectarines in kwarten en dan nogmaals in vieren. Smelt de boter en zet apart. Klop nu de eieren met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig. Schep het citroensap, rasp en de karnemelk, samen met de boter, voorzichtig met een spatel door het eimengsel.
Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel door het eimengsel. Schep het amandelmeel om met de stukjes nectarine en de bosbessen en schep het fruit voorzichtig door het cakebeslag. Alleen kort omscheppen, niet uitgebreid roeren!
Doe alles in de vorm en bak ongeveer 30 minuten tot de cake gaar is. Haal de cake uit de vorm en laat op een tooster afkoelen.
Klop de mascarpone en het sinaasappelsap los en voeg er dan de poedersuiker aan toe. Klop goed door zodat er geen klontjes in zitten. Verdeel dit over de afgekoelde bosbes, nectarine cake en garneer met de sinaasappelrasp. De topping is licht vloeibaar, maar stijft op in de koelkast.
Tafel lekker !!