Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken

Aardappelbrood hoeft niet te rijzen en kan eigenlijk haast niet mislukken. Ideaal voor de haastige kok die toch zijn/haar eigen brood wil bakken. Nog warm het allerlekkerst.

3 6.730

Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken – Zelf gebakken brood is zo lekker en dan die lekkere geur in je huis als het brood staat te bakken, hhmm… heerlijk. Het enige wat af en toe wat onhandig kan zijn is het wachten: brood moet nou éénmaal rijzen en daar moet je tijd voor inplannen. Dat maakt dit aardappelbrood dan weer ideaal. Het bakken van dit brood vereist namelijk totaal geen wachttijd. Helemaal handig is het als je nog een restje gekookte aardappels over hebt van de dag ervoor. Dat is samen met rauwe aardappel namelijk het ingrediënt voor dit heerlijke brood.

Bloem vervangen door aardappel

In een aardappelbrood wordt een deel van de bloem vervangen door aardappel, de verhoudingen verschillen nog al eens per recept. Ik heb er voor gekozen om 2/3 van de bloem te vervangen door zowel rauwe als gekookte aardappels. Het brood is wat steviger van structuur en enigszins “zwaar” maar een beetje warm en dan met een lik roomboter een heerlijk stuk brood.


Aardappelbrood: simpel en variatie mogelijk

Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan. Meng de ingrediënten, vorm het deeg en plaats in de oven: echt zo simpel is het. Ik voegde aan dit brood geen extra ingrediënten toe maar je zou eventueel wat kruiden zoals bieslook, peterselie of oregano kunnen toevoegen of kneed er een flinke hand geraspte kaas door heen.

Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken

aardappelbroodVoor 1 brood:

 • 200 gram gekookte aardappel
 • 200 gram rauwe aardappel
 • 200 gram tarwe bloem
 • 3 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 30 gram gesmolten boter
 • 75 ml melk

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de rauwe aardappel, hoe fijner je hem raspt des te fijner de structuur van het brood. Stamp de gekookte aardappels met een pureestamper fijn. Meng de bloem, het zout en de bakpoeder door elkaar in een kom en zet aan de kant. Meng in een andere kom de rauwe aardappel met de aardappelpuree. Roer hier vervolgens de bloem door dan de boter en als laatste de melk. Vorm het geheel nu als een bol en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Knip met een schaar of snijd met een scheerp mes een kruis in de bovenkant en strooi er een klein beetje bloem over. Plaats het aardappelbrood in de voorverwarmde oven en bak af in 45 minuten.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
 1. L.van der Valk zegt

  Lijkt mij erg lekker.bedankt. ga het snel aken. Mmmmmmm

 2. Astrid zegt

  Kan het ook met alleen gekookte aardappelen ipv gekookte en rauwe? Hoeveel gram heb je dan nodig denk je? Bedankt!

  1. Samantha Roelofs zegt

   Hai Astrid, Zelf heb ik dit nooit geprobeerd dus helemaal zeker kan ik het je niet zeggen maar ik verwacht dat het wel mogelijk is. Ik zou dan 300 gram gekookte aardappel nemen en 100 gram extra bloem toevoegen. Ik ben benieuwd dus als je het probeert hoor ik graag van je hoe het heeft uitgepakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer