- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken

Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken – Zelf gebakken brood is zo lekker en dan die lekkere geur in je huis als het brood staat te bakken, hhmm… heerlijk. Het enige wat af en toe wat onhandig kan zijn is het wachten: brood moet nou éénmaal rijzen en daar moet je tijd voor inplannen. Dat maakt dit aardappelbrood dan weer ideaal. Het bakken van dit brood vereist namelijk totaal geen wachttijd. Helemaal handig is het als je nog een restje gekookte aardappels[1] over hebt van de dag ervoor. Dat is samen met rauwe aardappel[2] namelijk het ingrediënt voor dit heerlijke brood.

Bloem vervangen door aardappel

In een aardappelbrood wordt een deel van de bloem vervangen door aardappel, de verhoudingen verschillen nog al eens per recept. Ik heb er voor gekozen om 2/3 van de bloem te vervangen door zowel rauwe als gekookte aardappels. Het brood is wat steviger van structuur en enigszins “zwaar” maar een beetje warm en dan met een lik roomboter een heerlijk stuk brood.


Aardappelbrood: simpel en variatie mogelijk

Dit brood is zo simpel om te maken, eigenlijk kan het ook gewoon niet mis gaan. Meng de ingrediënten, vorm het deeg en plaats in de oven: echt zo simpel is het. Ik voegde aan dit brood geen extra ingrediënten toe maar je zou eventueel wat kruiden zoals bieslook, peterselie of oregano kunnen toevoegen of kneed er een flinke hand geraspte kaas door heen.

Aardappelbrood, snel je eigen brood bakken

Voor 1 brood:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Rasp de rauwe aardappel, hoe fijner je hem raspt des te fijner de structuur van het brood. Stamp de gekookte aardappels met een pureestamper fijn. Meng de bloem, het zout en de bakpoeder door elkaar in een kom en zet aan de kant. Meng in een andere kom de rauwe aardappel met de aardappelpuree. Roer hier vervolgens de bloem door dan de boter en als laatste de melk. Vorm het geheel nu als een bol en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Knip met een schaar of snijd met een scheerp mes een kruis in de bovenkant en strooi er een klein beetje bloem over. Plaats het aardappelbrood in de voorverwarmde oven en bak af in 45 minuten.

Tafel lekker !!

Links in dit artikel:
  1. aardappels: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/
  2. aardappel: https://lekkertafelen.nl/special/aardappelen/