- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Bapao, gestoomd broodje met gehakt vulling

Bapao, gestoomd broodje met gehaktvulling – Je kent ze vast wel, die luchtige, gestoomde broodjes die je bij de toko of Chinese winkel vaak ziet liggen, gevuld met rundvlees, varkensvlees of gehakt. Ik vind ze heerlijk en ook nog eens lekker makkelijk want je legt ze in de vriezer en als je er zin in hebt, leg je ze even 3 minuten in de magnetron of stoompan en je hebt een heerlijk hapje.


Beetje hulp van de kenner

En net als ik bij de toko ben en er weer een aantal in mijn mandje wil stoppen bedenk ik me, dit zou toch ook zelf te maken moeten zijn, eens even denken…..een vulling maak je uiteraard naar eigen smaak, een enigszins chinees tintje mag het wel hebben en dat zal met de toepassing van de juiste kruiden ook wel gaan lukken, en hoe maak ik de broodjes ? Tja een beetje experimenteren dan maar, of toch maar niet? Deze keer koos ik echter voor een snellere en effectievere weg, vragen staat vrij, dus vroeg ik de mevrouw in de toko me een beetje op weg te helpen.

Het recept voor een bapao is eigenlijk vrij simpel en lijkt veel op gewoon broodjes maken, de mevrouw in de toko adviseert bapaomeel, de broodjes worden dan nog net iets luchtiger maar ook gewone bloem volstaat prima.

Ik denk dat ik genoeg weet dus ga thuis eens lekker aan de slag, ik begin met het maken van een gehaktvulling zodat deze straks weer even een beetje kan afkoelen.

Bapao, gestoomd broodje met gehaktvulling

Voor de vulling:

Snijd de ui, de knoflook en de pepertjes zeer fijn, en meng in een bakje de specerijen alvast door elkaar. Verwarm in een koekenpan de olie en bak hierin de ui, knoflook en pepertjes lichtjes aan. Strooi de specerijen er bij en roer 30 seconden even flink door elkaar. Blus af met de ketjap en doe dan het gehakt erbij en bak dit rul. Laat de vulling nu afkoelen.

Voor de broodjes:

Doe in een kom het meel, de gist en de suiker. Roer dit even goed door elkaar en voeg geleidelijk de melk toe. Zodra je alle melk hebt toegevoegd zul je denken dat het deeg veel te nat is, voeg echter geen extra bloem toe maar kneed flink door, je zult zien dat zich uiteindelijk een mooi deeg gaat vormen. Kneed tot je een soepel deeg hebt, dit duurt zeker 10 minuten. Maak van het deeg een bal en leg hem in een licht ingevette kom. Dek af met huishoudfolie en laat 30 minuten rijzen.

Dit heb je nog extra nodig:

Gebruik voor het stomen van de broodjes een stoompan, stoommandjes of een grote pan met een metalen vergiet erin. Knip van het bakpapier 15 vierkantjes van 5×5 cm.

Neem na de rijs het deeg uit de kom, sla de lucht eruit en verdeel het in 15 stukken (ieder ongeveer 60 gram). Neem één stuk en druk dit uit tot een rondje, pas op dat je het midden niet te dun maakt. Leg in het midden een flinke eetlepel van de vulling en vouw het broodje dicht. Draai het broodje nu tot een bolletje en leg met de sluitnaden naar beneden op een stukje bakpapier. Herhaal dit tot alle broodjes gevuld zijn.

Leg een schone theedoek over broodjes en laat ze nu nog 45 minuten rijzen.

Ik gebruikte de methode met de vergiet en vulde een grote pan met een flinke bodem water en bracht deze zachtjes aan de kook. Leg de broodjes met het bakpapiertje eronder in de vergiet en laat ze zo in 15 minuten gaar stomen.

Je kunt ze nu direct eten, wil je ze liever bewaren, verpak ze dan per stuk in een boterhamzakje of in huishoudfolie en leg ze in de vriezer. Wanneer je later een bapao wilt gaan eten, leg je hem direct vanuit de vriezer, 3 minuten in de magnetron om op te warmen.

Tafel lekker !!

Links in dit recept:
  1. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakken/brood/bapao-gestoomd-broodje-met-gehakt-vulling/attachment/broodje-baopao-1/
  2. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakken/brood/bapao-gestoomd-broodje-met-gehakt-vulling/attachment/broodje-baopao-2/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakken/brood/bapao-gestoomd-broodje-met-gehakt-vulling/attachment/broodje-baopao-3/
  4. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/bakken/brood/bapao-gestoomd-broodje-met-gehakt-vulling/attachment/broodje-baopao-4/