Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes – Niets zo lekker als vers nog warm brood uit eigen oven. Zeker als het ook nog eens gevuld is met allerlei lekkers. Veel is er niet voor nodig bloem, water, olie en een beetje tijd.
Focaccia
Focaccia is een Italiaans platbrood wat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie wat het een specifieke smaak geeft. De olie kun je op vele manieren kruiden om er je eigen smaakje aan te geven, je kunt het brood ook vullen met bijvoorbeeld olijven, kerstomaatjes, gedroogde tomaatjes, uien of knoflook. Neem het basisrecept en voeg er kruiden en vulling naar eigen smaak aan toe, zo kun je van een recept vele soorten focaccia maken. In onderstaande recept maken we een focaccia met olijven en rozemarijn of tomaatjes.
Zelf brood bakken
Zelf brood maken is makkelijker dan je denkt. Volg het recept en het kan bijna niet misgaan. Het fijne van focaccia bakken is dat het in een vorm gebakken wordt en het brood altijd een goede vorm heeft.
Neem wel de tijd om het deeg goed te laten rijzen dit komt de smaak zeer ten goede.
Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 25 gram verse gist
- 15 gram olijfolie
- 250-300 gram water
- 10 gram zout
- 50 gram olijfolie
- grof zeezout
- 150 gram olijven of 200 gram kerstomaatjes
- takjes rozemarijn ( alleen voor de olijfvariant )
- 2 teentjes knoflook ( alleen voor de olijfvariant )
- oregano of basilicum ( alleen voor de tomaten variant )
Bereidingswijze van dit recept
Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes maak je zo:
Doe de bloem in een ruime kom. Neem 25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist en los dit op in lauwwarm water van maximaal 37 graden. Voeg dit toe aan de bloem en meng kort door. Voeg er nu de 15 gram olijfolie en het zout aan toe en kneed ongeveer 10 minuten met de deeghaken van een mixer of met je handen tot een soepel deeg. Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het deeg te stevig is. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem. Wanneer je deeg mooi elastisch is haal je het uit de kom. Smeer de kom nu dun in met een klein beetje olijfolie en leg je deeg in de kom. Draai het deeg zodat het bedekt is met een dun laagje olijfolie. Dek de kom af met huishoudfolie en zet ongeveer een uur opzij om te rijzen.
Verdeel 1/3 deel van de 50 gram olie over een bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm of 28 cm doorsnede rond. Stort je deeg uit de kom in de bakvorm en duw met je vingers het deeg gelijkmatig tot aan de rand. De meeste lucht zal uit het deeg verdwijnen, maar dat is niet erg, het is de bedoeling dat er kleine holletjes ontstaan. Verdeel de olijven of tomaatjes over het deeg en duw ze in de holletjes. Hak een gedeelte van de kruiden fijn en roer de kruiden door de olie, verdeel alles over het brood, zorg dat de olie in de holtes kan lopen. Zet het deeg afgedekt met huishoudfolie nog een uur op een warme plek om te laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi een klein beetje grof zeezout over de focaccia en zet de bakvorm voorzichtig in de hete oven. Bak de focaccia 20-30 minuten tot de focaccia gaar is. Laat een klein beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de vorm haalt. Warm of koud focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes is altijd lekker.
Tafel lekker !!