Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf een focacciabrood maken is leuk en lekker. Probber deze focaccia met olijven of de focaccia met tomaten. Voel jezelf een “echte” Italiaan.

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes – Niks zo lekker als vers nog warm brood uit eigen oven. Zeker als het ook nog eens gevuld is met allerlei lekkers. Veel is er niet voor nodig bloem, water, olie en een beetje tijd.

Focaccia

Focaccia is een Italiaans platbrood wat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie wat het een specifieke smaak geeft. De olie kun je op vele manieren kruiden om er je eigen smaakje aan te geven, je kan het brood ook vullen met bijvoorbeeld olijven, kerstomaatjes, gedroogde tomaatjes, uien of knoflook. Neem het basisrecept en voeg er kruiden en vulling naar eigen smaak aan toe, zo kun je van een recept vele soorten focaccia maken.

Zelf brood bakken

Zelf brood maken is makkelijker dan je denkt. Volg het recept en het kan bijna niet misgaan. Het fijne van focaccia bakken is dat het in een vorm gebakken wordt en het brood altijd een goede vorm heeft. Neem echter wel de tijd om het deeg goed te laten rijzen dit komt de smaak zeer ten goede.

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

focaccia met tomaat

Het basisdeeg

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 15 gram olijfolie
  • 250-300 gram water
  • 10 gram zout

Voor de olijf variant

  • 50 gram olijfolie
  • 150 gram olijven naar smaak
  • takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook
  • grof zeezout

Voor de tomaten variant

  • 50 gram olijfolie
  • 200 gram kerstomaatjes
  • oregano of basilicum
  • grof zeezout

Doe de bloem in een ruime kom. Neem 25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist en los dit op in lauwwarm water van maximaal 37 graden. Voeg dit toe aan de bloem en meng kort door. Voeg er nu de 15 gram olijfolie en het zout aan toe en kneed ongeveer 10 minuten met de deeghaken van een mixer of met je handen tot een soepel deeg. Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het deeg te stevig is. Hoeveel water je nodig hebt is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem. Wanneer je deeg mooi elastisch is haal je het uit de kom. Smeer de kom nu dun in met een klein beetje olijfolie en leg je deeg in de kom. Draai het deeg zodat het bedekt is met een dun laagje olijfolie. Dek de kom af met huishoudfolie en zet ongeveer een uur opzij om te rijzen.

Verdeel 1/3 deel van de 50 gram olie over een bakvorm van ongeveer 20×30 cm of 28 cm doorsnede rond. Stort je deeg uit de kom in de bakvorm en duw met je vingers het deeg gelijkmatig tot aan de rand. De meeste lucht zal uit het deeg verdwijnen maar dat is niet erg, het is de bedoeling dat er kleine holletjes ontstaan. Verdeel de olijven of tomaatjes over het deeg en duw ze in de holletjes. Hak een gedeelte van de kruiden fijn en roer de kruiden door de olie, verdeel alles over het brood, zorg dat de olie in de holtes kan lopen. Zet het deeg afgedekt met huishoudfolie nog een uur op een warme plek om te laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi een klein beetje grof zeezout over de focaccia en zet de bakvorm voorzichtig in de hete oven. Bak de focaccia 20-30 minuten tot de focaccia gaar is. Laat een klein beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de vorm haalt. Warm of koud focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes is altijd lekker.

Tafel lekker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Rik zegt

    Je zit wat laag in vocht Connie.. 64-65 % is beter volgens de bakkersformule..

    Kijk eens bij Levine haar focaccia recept.. ik heb deze veel gemaakt en laat zich met wat olie prima uitrollen

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.