• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zondag, augustus 7, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder

door Connie Derks
in Brood
0
2
Zelf focaccia bakken

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder – Niets is zo lekker als vers nog warm brood uit eigen oven. Het is steeds weer mooi om te zien hoe je van wat bloem en water de meest lekkere broden kunt maken.

Focaccia wat is het?

Focaccia is een Italiaans platbrood wat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie en kruiden wat het een specifieke smaak geeft. De olie kun je op vele manieren kruiden, in deze receptuur gebruiken we de Italiaanse gehaktkruiden van Euroma. Laat die kruiden eerst een uurtje in de olie staan zodat de olie ook een heerlijke mediterrane smaak krijgt.

Zelf brood maken

Zelf focaccia maken is makkelijker dan je denkt. Volg het recept en het kan bijna niet misgaan.

Het fijne van focaccia bakken is dat het in een vorm gebakken wordt en het brood altijd een goede vorm heeft.

Neem wel de tijd om het deeg van de focaccia goed te laten rijzen dit komt de smaak zeer ten goede.

Focaccia

Porties: 1 focaccia
Bereidingstijd: 150 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 15 gram olijfolie
  • 250-300 gram water
  • 10 gram zout
  • 50 gram olijfolie
  • 5 gram Italiaanse kruiden voor gehakt
  • grof zeezout

Bereidingswijze van dit recept

Focaccia zelf maken doe je zo:

Roer de kruiden door 50 gram olijfolie en zet opzij. Doe de bloem in een ruime kom. Neem 25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist en los dit op in lauwwarm water van max. 37 graden. Voeg dit toe aan de bloem en meng kort door. Voeg er nu de 15 gram olijfolie en het zout aan toe en kneed ongeveer 15 minuten met de deeghaken van een mixer of met je handen tot een soepel deeg. Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het deeg te stevig is. Hoeveel water je nodig hebt, is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem.

Wanneer je deeg mooi elastisch is haal je het uit de kom. Smeer de kom nu dun in met een klein beetje olijfolie en leg je deeg in de kom. Draai het deeg zodat het bedekt is met een dun laagje olijfolie. Dek de kom af met huishoudfolie en zet ongeveer een uur opzij om te rijzen. Verdeel 1/3 deel van je kruidenolie over een bakvorm van ongeveer 20 × 30 cm of 28 cm doorsnede rond. Stort je deeg uit de kom in de bakvorm en duw met je vingers het deeg gelijkmatig tot aan de rand. De meeste lucht zal uit het deeg verdwijnen, maar dat is niet erg, het is de bedoeling dat er kleine holletjes ontstaan.

Verdeel nu de rest van de olie over het deeg en zorg dat de olie in de holtes kan lopen. Zet het deeg afgedekt met huishoudfolie nog een uur op een warme plek om te laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 195 graden. Strooi een klein beetje grof zeezout over de focaccia en zet de bakvorm voorzichtig in de hete oven. Bak de focaccia ongeveer 20 minuten tot de focaccia gaar is. Laat een klein beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de vorm haalt. Lekker bij de maaltijd, borrel of als sandwich.

Tafel lekker !!

DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

knackebrod
Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

Aardappelbrood
Brood

Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken

Reacties 2

  1. Kyra says:
    5 maanden geleden

    Leuk recept! Ik heb net mijn eerste focaccia gemaakt, maar ik merkte dat hij wat aan de zware/taaie kant was. Waar kan dit mee te maken hebben? Te weinig olie? Te kort gebakken, of juist te lang?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 maanden geleden

      Dit kan meerdere oorzaken hebben, meestal is het euvel dat er niet lang genoeg gekneed is. Het deeg moet echt heel soepel zijn en je moet er een velletje van kunnen trekken. De oventijd kan misschien iets korten maar dat zie je ook aan de kleur. Te weinig olie zeker niet want daar wordt het deeg juist zwaarder van.

      Succes met je volgende focaccia.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen