Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder

Focaccia is een Italiaans platbrood van oorsprong op stenen gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie en kruiden wat het een specifieke smaak geeft.

0 1.475

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder – Niks zo lekker als vers nog warm brood uit eigen oven. Steeds weer mooi om te zien hoe je van wat bloem en water de meest lekkere broden kunt maken.

Focaccia wat is het?

Focaccia is een Italiaans platbrood wat oorspronkelijk op stenen werd gebakken. Dit brood is verrijkt met olijfolie en kruiden wat het een specifieke smaak geeft. De olie kun je op vele manieren kruiden, ik koos hier voor de Italiaanse gehaktkruiden van Euroma die ik een uurtje liet staan in de olie zodat de olie een heerlijke mediterrane smaak kreeg.

Zelf brood maken

Zelf brood maken is makkelijker dan je denkt. Volg het recept en het kan bijna niet misgaan. Het fijne van focaccia bakken is dat het in een vorm gebakken wordt en het brood altijd een goede vorm heeft. Neem echter wel de tijd om het deeg goed te laten rijzen dit komt de smaak zeer ten goede.


Focaccia

Met de Wereldse melange Italiaanse gehaktkruiden van Euroma haal je een beetje zonnig Toscane, artistiek Bologna of romantisch Venetië je keuken binnen.

  • 500 gram Bloem
  • 25 gram verse Gist
  • 15 gram Olijfolie
  • 250-300 gram Water
  • 10 gram Zout
  • 50 gram Olijfolie
  • 5 gram Italiaanse kruiden voor gehakt
  • Grof Zeezout

Roer de kruiden door 50 gram olijfolie en zet opzij. Doe de bloem in een ruime kom. Neem 25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist en los dit op in lauwwarm water van max 37 graden. Voeg dit toe aan de bloem en meng kort door. Voeg er nu de 15 gram olijfolie en het zout aan toe en kneed ongeveer 10 minuten met de deeghaken van een mixer of met je handen tot een soepel deeg. Voeg er eventueel nog wat water aan toe als het deeg te stevig is. Hoeveel water je nodig hebt is afhankelijk van de kwaliteit van je bloem.

Wanneer je deeg mooi elastisch is haal je het uit de kom. Smeer de kom nu dun in met een klein beetje olijfolie en leg je deeg in de kom. Draai het deeg zodat het bedekt is met een dun laagje olijfolie. Dek de kom af met huishoudfolie en zet ongeveer een uur opzij om te rijzen. Verdeel 1/3 deel van je kruidenolie over een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm of 28 cm doorsnede rond. Stort je deeg uit de kom in de bakvorm en duw met je vingers het deeg gelijkmatig tot aan de rand. De meeste lucht zal uit het deeg verdwijnen maar dat is niet erg, het is de bedoeling dat er kleine holletjes ontstaan.

Verdeel nu de rest van de olie over het deeg en zorg dat de olie in de holtes kan lopen. Zet het deeg afgedekt met huishoudfolie nog een uur op een warme plek om te laten rijzen. Het deeg moet ongeveer verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Strooi een klein beetje grof zeezout over de focaccia en zet de bakvorm voorzichtig in de hete oven. Bak de focaccia 20 à 30 minuten tot de focaccia gaar is. Laat een klein beetje afkoelen voordat je de focaccia uit de vorm haalt. Lekker bij de maaltijd, borrel of als sandwich.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer