Knäckebröd maak je zelf! – Ook jij eet ongetwijfeld wel eens een sneetje knäckebröd. Waarschijnlijk schuif je dat, net als je boterham met kaas, gewoon gedachteloos naar binnen. Maar knäckebröd is best een bijzonder product. Daar heb je misschien nooit zo over nagedacht. In Scandinavië is het een traditionele broodsoort. Weet je dat je het ook makkelijk zelf kunt maken? Met onderstaand recept gaat je dat zeker lukken.
Eigenlijk is knäckebröd rond en hang je het aan een stok
Knäckebröd vindt zijn herkomst in de Scandinavische landen. Het recept werd ooit bedacht om brood makkelijker langer houdbaar te kunnen maken. Je kent het waarschijnlijk allemaal als mooie rechthoekige plakjes, maar wist je dat het originele knäckebröd rond was? Dit was omdat ze het dan aan een stok konden rijgen en op een droge warme plek konden hangen, zodat het droog bleef en makkelijk houdbaar was.
Een recept om zelf knäckebröd te maken
Je kunt knäckebröd zelf maken. Je vindt onderaan het artikel een recept. Het is zeker de moeite waard om het eens zelf te bakken, want het is eigenlijk best makkelijk. En wat zo fijn is bij het zelf maken, je kunt de zaden en pitten erop doen die jij lekker vindt. Ook kun je het volkorenmeel uit het recept eens vervangen door rogge- of speltmeel. Let er wel op dat je het deeg dun en regelmatig uitrolt en lang genoeg laat bakken/drogen.
Zo bewaar je het op de juiste manier
Als het knäckebröd goed droog gebakken wordt is het vrij lang houdbaar. Bewaar het in een goed afgesloten trommel, zodat het geen vocht aan kan trekken. Al zal het niet meevallen om het lang te bewaren, want het is toch wel erg lekker. En met al die zaden en pitten ook nog een gezonde start van de dag. Eet ze het liefst met een plakje oude kaas als ontbijt of lunch, maar met zelfgemaakte jam is een goede tweede.
Zelfgemaakt knäckebröd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 20 gram verse gist of 8 gram gedroogde
- 200 gram volkorenmeel
- 150 gram bloem
- 225 gram lauwwarm water
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- ½ eetlepel honing
- 25 gram havermout
- 1 theelepel zout
- gemengde zaden naar keuze: sesam, maanzaad, lijnzaad zonnebloempitten, pompoenpitten
Bereidingswijze van dit recept
Hoe maak je knäckebröd?
Weeg alles echt nauwkeurig af.
De bloem, het meel en de havermout mag bij elkaar in een kom. Roer er een theelepel zout doorheen.
Los de gist samen met de honing op in het lauwwarme water. Roer dit met een houten spatel door de bloem.
Als alles bij elkaar gaat klonteren voeg je de olie toe. Keer nu alles om op een werkblad en kneed dit goed door tot een stevig maar elastisch deeg.
Vet de kom in met een beetje olie. Maak een mooie bol van het deeg en leg in de kom die je afdekt met wat huishoudfolie. Zet dit 1½ uur op een warme tochtvrije plaats.
Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer 3 tot 5 mm dik. Maak de bovenkant nat met een kwastje met een beetje water en strooi er zaden en/of pitten naar wens op.
Rol de pitten er met de deegroller in vast, zodat ze er na het bakken niet zo makkelijk afvallen. Snijd hiervan rechthoeken of cirkels en leg die met kleine tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat dit een kwartiertje rusten en zet de oven aan op 225 graden.
Prik de deegplakjes over de hele lengte in met een vork.
Bak de deegplakjes in ongeveer 10 tot 15 minuten goudbruin en knapperig. Draai de oven uit en haal de bakplaat met knäckebröd uit de oven, draai de broodjes om en laat ze nog nadrogen in de warme oven die op een kiertje staat.
Bewaar het knäckebröd in een trommel zodat ze niet weer zacht worden. Mochten ze onverhoopt toch te zacht zijn dan krijg je ze heerlijk knapperig in een broodrooster.
Tafel lekker !!
Wat een fijne recepten.En heel goede uitleg. Doe hier herleven inspiratie op. Heb al heel wat van de recepten gebruikt. Dankjewel hiervoor.
Heel graag gedaan Emmy, heel veel kookplezier en tafel lekker!
Leuke recepten en ik ga er zeker een paar proberen
Fijn om te horen, we zijn benieuwd wat je gaat maken Emmy.