Knoflookbroodjes; lekker bij pasta of barbecue – Deze broodjes zijn een grote favoriet bij mij en mijn gezin, voor mij vooral omdat ze relatief snel en makkelijk te maken zijn voor de rest van mijn gezin, omdat ze gewoon zo lekker zijn. Met veel knoflook, Italiaanse kruiden en Parmezaanse kaas.
Klaar in een uur
Door een paar kleine trucjes te gebruiken versnel ik het proces van het brood maken een klein beetje, zo heb je binnen een uur heerlijke knoflookbroodjes op tafel staan. Het is af en toe echt gewoon uitproberen geweest want ondanks dat ik het graag snel wil mag er natuurlijk niet ingeleverd worden op luchtigheid van de broodjes.
Trucs om de knoflookbroodjes sneller te laten rijzen
Mijn eerste trucje is gekookte melk met daarin alvast een klein deel van de bloem, de bloem zorgt dat het gist alvast “houvast” heeft en samen met de warmte van de melk zorgt dit ervoor dat de gist sneller geactiveerd wordt.
Tweede trucje is het gebruik van mijn keukenmachine. Deze kan in kortere tijd het deeg soepel kneden als dat ik dat met mijn handen kan.
Mijn laatste trucje is het brood laten rijzen in de oven die ik heb voorverwarmd op 80 graden, door de warme omgeving rijzen de broodjes sneller.
Met behulp van deze kleine trucjes heb je in no-time een heerlijk broodje voor bij de pasta of barbecue.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Knoflookbroodjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 tenen knoflook (fijn gesneden of geraspt)
- 625 gram bloem
- 290 ml melk
- 135 ml koud water
- 125 gram + 210 gram ongezouten boter
- 50 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 3 tl zeezout
- 1 tl Italiaanse kruiden (fijn gesneden)
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de knoflookbroodjes:
Doe de melk in een pan en breng aan de kook. Giet de melk vervolgens in de kom van de mixer. Doe hierbij 125 gram boter en laat het smelten in de hete melk. Voeg nu de suiker, 125 gram bloem en het water toe. Mix nu net zolang tot de melk net boven kamertemperatuur is en voeg dan de gist toe. Laat het nu 5 minuten rusten, je zult zien dat de gist lekker gaat schuimen.
Zet nu de kneedhaak op de mixer en laat de machine op laag draaien. Voeg 2 tl zout en de overige bloem toe. Zet de machine nu hoger en draai in 5 minuten een mooi soepel deeg.
Zet nu de oven alvast aan en verwarm hem tot 80 graden. Zet een bakplaat, bekleed met bakpapier klaar.
Bestrooi je werkblad lichtjes met bloem en stort het deeg op je werkblad en verdeel het in 10 gelijke stukken.
Rek ieder stuk deeg uit tot een streng van 15 cm, draai er een mooie knoop van en leg ze met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Besprenkel ze met wat water en plaats voor 20 minuten in de oven.
Neem ze na 20 minuten uit de oven en verhoog de temperatuur van de oven naar 180 graden. Zet na 5 minuten de broodjes terug in de oven en bak ze in 20 minuten mooi bruin.
Smelt ondertussen in een pan de overige boter, zodra deze gesmolten is voeg je 1 tl zout, de knoflook en de kruiden toe.
Zodra de knoflookbroodjes klaar zijn dompel je ze één voor één onder of wentel je ze door de boter en legt ze terug op de bakplaat. Strooi er vervolgens de Parmezaanse kaas over.
Tafel lekker !!
Welke bloem kan ik gebruiken?
Voor deze broodjes gebruik ik altijd patentbloem. Tarwebloem zou ook wel kunnen maar de broodjes zullen dan iets steviger worden.