Kwarkbrood – Het is een brood, maar het kan zomaar voor cake doorgaan. De kleine kwarkbolletjes zijn een heerlijke afwisseling met scones bij een high tea.
Een heerlijk luxe brood
Je kent het misschien wel, die heerlijke kwarkbol van de bakker. Dit brood heeft een structuur wat het midden houdt tussen brood en cake. Waarschijnlijk wordt het vaker bij de koffie of als tussendoortje gegeten, dan dat het als ontbijt gegeten wordt. Vaak wordt het besmeerd met een beetje roomboter en soms zelfs met jam. Het is dan ook goed te vergelijken met de scones die we kennen van de Engelse high tea en die geserveerd worden met clotted cream en jam.
Kwarkbrood is een goede vervanger van cake
Een groot verschil tussen kwarkbrood en cake is de hoeveelheid boter. Dit is minder dan de helft van wat er in cake gebruikt wordt. Ook de hoeveelheid suiker is aanzienlijk minder. De zachte structuur komt door de toevoeging van zuivel in de vorm van kwark, maar ook omdat het niet gekneed wordt. Dit geeft het brood een heel andere structuur, die structuur zie je ook bij soda bread. Een fijne bijkomstigheid is dat je niets hoeft te kneden of luchtig moet kloppen. Je hoeft alleen maar alles te mengen en in een vorm te doen, handig toch?
Geef kwarkbrood een luxe uitstraling door gebruik te maken van een tulbandvorm.
Een lekkere vulling
Dit kwarkbrood is gemaakt met rozijnen en cranberry’s, maar je kunt nog veel meer soorten vulling gebruiken. Gedroogd fruit, maar ook vers fruit is te gebruiken als vulling. Zelfs noten en stukjes chocolade horen tot de mogelijkheid. Er zijn wel een paar belangrijke regels met betrekking tot het vullen.
- Gebruik niet te veel vulling, hoe lekker het ook lijkt.
- Zorg dat de stukken vulling niet te groot zijn, zodat ze niet zakken en zorg dat er ook overal vulling zit.
- Dep vers fruit droog en haal het even door de bloem.
- Laat gedroogd fruit altijd een uurtje wellen en goed uitlekken.
Kies je voor een groot kwarkbrood of ga je voor kleine bolletjes?
De receptuur is voor beide hetzelfde, alleen de baktijd is anders. Het is de uitstraling die het verschil maakt.
Bij een high tea zijn kleine bolletjes het geschiktst. Die kleine bolletjes kun je zo op het bakpapier bakken, maar ook in een muffin bakvorm. Leuk en lekker is het, om als extra afwerking, gebruik te maken van greinsuiker, geschaafde amandelen of stukjes noot.
Je kunt een groot kwarkbrood maken door kwarkdeeg tot een bol te vormen en op een stuk bakpapier te bakken. Maar als je een cakeblik of tulbandvorm gebruikt krijgt het brood direct een veel luxere uitstraling, die je geen extra moeite kost. Een groot voordeel van een tulband is dat door het gat in het midden het kwarkbrood mooi gelijkmatig gaart.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Cranberry’s; van zuur naar zoet!
Cranberry's, de mooie donkerrode bes. Je kunt ze rauw niet eten. Maar wat doe je er dan wel mee? Lekker Tafelen legt het je uit!
Kwarkbrood of kwark bolletjes zijn altijd lekker!
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 75 gram suiker
- rasp van 1 sinaasappel
- 50 ml sinaasappelsap
- 75 gram gesmolten boter
- 250 gram volle kwark
- 2 eieren
- 6 gram zout
- 150 gram rozijnen
- 150 gram gedroogde cranberry’s
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kwarkbrood:
Laat de rozijnen en cranberry’s minimaal een half uur, maar liever een nacht weken in lauw water. Giet af en dep met keukenpapier droog. Besmeer de bakvorm naar keuze met boter of bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven op 180 graden.
Meng in een grote kom de bloem, suiker, zout, sinaasappelrasp en bakpoeder met een garde door elkaar. Roer en kort de vulling doorheen.
Doe in een andere kom de kwark, het sap, en de eieren en roer dit tot een gladde massa. Voeg dit bij de droge ingrediënten en roer kort zodat net alles door elkaar zit en je geen bloem meer ziet.
Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm of kleine vormpjes of druk alles samen tot een bal en leg ze op bakpapier.
Bak de kleine kwarkbolletjes 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
Het kwarkbrood mag 30 tot 45 minuten afhankelijk van de vorm, een tulband mag iets korter dan een bol. Als je er voorzichtig op drukt moet het deeg terug veren, doet het dit niet verleng dan de baktijd. De kleur moet mooi goudbruin zijn.
Het spreekt voor zich dat de kwarkbolletjes en het brood lauwwarm het lekkerst zijn, maar koud kan natuurlijk ook altijd. Serveer het kwarkbrood bij een kop koffie of thee.
Tafel lekker !!