- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Marokkaanse sinaasappelbroodjes

Marokkaanse sinaasappelbroodjes – Uit het boek “Meer brood uit eigen oven[1]” Maakte ik deze heerlijk sinaasappelbroodjes. Ze zijn heerlijk met een likje roomboter en een beetje goede jam. Maar ook zo uit het vuistje zijn ze heerlijk. Het is een luxe beetje brioche-achtig deeg waar vrij veel suiker in zit. In brioche zit boter in dit recept is olie gebruikt. Ze zijn heerlijk zacht van structuur met een lichte smaak van sinaasappel.


Marokkaanse sinaasappelbroodjes

Deeg voor 12-16 stuks

Om te bestrijken:

Verder:

 

Meng bloem, gist, bakpoeder, zout en geraspte sinaasappelschil in een aparte kom.

Mix in een kom met de mixer met ballongarde het ei en de suiker licht en luchtig. Voeg terwijl de mixer draait beetje bij beetje de zonnebloemolie en vervolgens de melk toe. Verwissel de ballonklopper door de kneedhaak. Voeg het bloemmengsel toe en kneed het in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Schraap het deeg tussendoor met een deegschraper van de wand en  de bodem van de kom. Het deeg blijft er plakkerig uitzien, geen extra bloem toevoegen! Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.

1e rijs:

vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een met zonnebloemolie ingevette kom. 1 keer draaien zodat de deegbol aan alle kanten met een beetje olie bedekt is. Dek de kom af met ingevet plasticfolie en laat het deeg 60-90 minuten  in volume verdubbelen. Het deeg is goed als je er met een vinger in prikt en het gat zichtbaar blijft.

Vormen

Stort het deeg in een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek.

Verdeel het deeg zonder er de lucht uit te drukken met een deegsteker in het gewenste aantal stukjes. Rol de stukjes deeg uit tot strengen van 90 cm lang. Dit lukt niet in een keer. Rol totdat het deeg gaat tegenstribbelen , leg de streng opzij en pak de volgende. Als je de laatste hebt uitgerold, pak je de eerste weer op totdat de strengen de juiste lengte hebben. Vouw iedere streng dubbel en draai de strengen vanaf de bovenkant om elkaar heen. Rol de strengen vervolgens op tot een slakkenhuis . Rol de streng niet te strak op anders ontstaat er een torentjes in plaats van een plat broodje. Leg de broodjes ongeveer  cm uit elkaar op de bakplaat of verdeel ze over 2 bakplaten. Dek de broodjes af met ingevet plastic folie.

2e rijs:

Laat de broodjes op kamertemperatuur in 60-90 minuten in volume bijna verdubbelen. Ze zijn goed als je  er met een natte vinger op drukt, de afdruk even zichtbaar blijft en het deeg langzaam terug veert.

Bakken

Verwarm tijdens de tweede rijs de oven voor op 190 graden boven/onderwarmte of 170 graden hete lucht. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en bestrooi ze met de suiker.

Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Leg de Marokkaanse sinaasappelbroodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze afkoelen.

 

Links in dit artikel:
  1. Meer brood uit eigen oven: https://lekkertafelen.nl/kookboeken-specials/meer-brood-uit-eigen-oven-levine-van-doorne/