• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 30, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Monkey bread oftewel broodje aap

door Connie Derks
in Brood
1
0
monkey bread

Monkey bread oftewel broodje aap – Dit, in Amerika, reuze populaire brood wordt daar meestal gemaakt van brooddeeg uit blik. Ja je leest het goed brooddeeg uit blik !!! Dat gaan wij hier dus echt niet doen, wij maken lekker zelf een deeg. Helemaal niet moeilijk en tig keren lekkerder.

Waar de naam monkey bread vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er gaan geruchten dat het brood lijkt op de vruchten van de apenboom. Andere benamingen voor dit brood zijn: Monkey puzzle bread, Bubble loaf, African coffee cake , pinchpinch me cake en er zijn er vast nog veel meer.

Monkey bread; Een onzin verhaal maar..

“Broodje aap” is een Nederlands gezegde voor een onzin verhaal, nou de grootste onzin in dit verhaal is dat het vriendelijk voor de lijn is. Maar het is wel erg lekker, dat dan weer wel.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold. Deze stukjes worden weer samen in een (meestal) tulbandvorm gebakken tot een brood. Het heeft wel iets weg van de alom bekende Zeeuwse bolussen. Bij de bolussen wordt wel minder boter gebruikt maar de kaneel en de bruine suiker hebben ook hierin de boventoon. In Amerika wordt het als ontbijt gegeten, maar dit is wel erg zwaar voor een ontbijtje, je zou het eerder bij de koffie na een lange wandeling appreciëren, liefst nog een beetje warm. Lekkere kop hete thee erbij en met je vingers plukken uit het brood trekken en opsnoepen.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold.

Monkey bread

Porties: 1 monkey bread
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 275 gram melk
  • 50 gram boter
  • 10 gram zout
  • 25 gram gist
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram pecannoten

Bereidingswijze van dit recept

Monkey bread bakken doe je zo:

Maak van je ingrediënten tot en met de gist een lekker soepel deeg. Weet je niet zo goed hoe het moet bekijk dan dit recept van zoet gistdeeg. Na het kneden mag het deeg afgedekt op een warme en tochtvrije plaats 30 minuten rijzen. Smelt ondertussen de boter en smeer een vorm dik in met deze boter. Maak op een bord de kaneelsuiker, door de suiker met de kaneel te mengen. Doe een klein beetje olie aan je handen en knijp stukjes van je deeg af. Dit hoeft niet netjes en gelijk. Leg steeds 3-4 stukjes deeg in de gesmolten boter, laat een beetje afdruipen en rol ze dan door de kaneelsuiker.

Leg de bolletjes deeg kriskras op elkaar en strooi er tussentijds wat stukjes pecannoten tussen. Wanneer alle bolletjes in de vorm zitten alles licht aandrukken. Trek er nu een stukje huishoudfolie over en zet minimaal een uur warm en tochtvrij weg om het te laten rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor op 175 graden, trek de folie van de vorm en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Laat het brood 5 minuutjes in de vorm en stort het dan op een bord. Strooi er nog wat extra pecannoten overheen. Let op de suiker wordt erg heet! Laat het brood niet te lang in de vorm want dan is het er bijna niet meer uit te krijgen. Warm is monkey bread het lekkerste maar afgedekt bewaren kan ook goed.

Tafel lekker !!

DeelPin59Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Appeltaart met peren
Taart

Appeltaart met peren en 5 spices – Het seizoen bij de koffie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

gerookte vis
Specials

Gerookte vis

Met gerookte vis zet je altijd iets lekkers op tafel. Voor inspiratie, een recept of tips ben je hier op de goede plek.

Check het recept of lees de info
karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Recept in de picture

Mosselen in gele curry
Visgerechten

Mosselen in gele curry

Mosselen worden vaak gekookt in wijn, bier of visbouillon. In een gele curry moet je zeker ook eens proberen. Zo pittig als je zelf wilt.

Check het recept of lees de info
quiche met paddenstoelen

Quiche met paddenstoelen; Zet de seizoenen op tafel!

Fruitige roombotercake met peer en gember

Fruitige roombotercake met peer en gember

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Redactie op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Ria op Vis ovenschotel met aardappel, wortel en een mosterdsausje
  • Redactie op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • An Quaghebeur op Champignons à la grecque, zelf gemaakt zoveel lekkerder
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Elise de Haan op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Peter op Gehaktbrood met verse kruiden
  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen