• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Monkey bread oftewel broodje aap

door Connie Derks
in Brood
1
0
monkey bread

Monkey bread oftewel broodje aap – Dit, in Amerika, reuze populaire brood wordt daar meestal gemaakt van brooddeeg uit blik. Ja je leest het goed brooddeeg uit blik !!! Dat gaan wij hier dus echt niet doen, wij maken lekker zelf een deeg. Helemaal niet moeilijk en tig keren lekkerder.

Waar de naam monkey bread vandaan komt is niet helemaal duidelijk, er gaan geruchten dat het brood lijkt op de vruchten van de apenboom. Andere benamingen voor dit brood zijn: Monkey puzzle bread, Bubble loaf, African coffee cake , pinchpinch me cake en er zijn er vast nog veel meer.

Monkey bread; Een onzin verhaal maar..

“Broodje aap” is een Nederlands gezegde voor een onzin verhaal, nou de grootste onzin in dit verhaal is dat het vriendelijk voor de lijn is. Maar het is wel erg lekker, dat dan weer wel.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold. Deze stukjes worden weer samen in een (meestal) tulbandvorm gebakken tot een brood. Het heeft wel iets weg van de alom bekende Zeeuwse bolussen. Bij de bolussen wordt wel minder boter gebruikt maar de kaneel en de bruine suiker hebben ook hierin de boventoon. In Amerika wordt het als ontbijt gegeten, maar dit is wel erg zwaar voor een ontbijtje, je zou het eerder bij de koffie na een lange wandeling appreciëren, liefst nog een beetje warm. Lekkere kop hete thee erbij en met je vingers plukken uit het brood trekken en opsnoepen.

Dit brood is een zoet en plakkerig brood wat verdeeld is in stukjes en door de boter en de kaneelsuiker is gerold.

Monkey bread

Porties: 1 monkey bread
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 275 gram melk
  • 50 gram boter
  • 10 gram zout
  • 25 gram gist
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram pecannoten

Bereidingswijze van dit recept

Monkey bread bakken doe je zo:

Maak van je ingrediënten tot en met de gist een lekker soepel deeg. Weet je niet zo goed hoe het moet bekijk dan dit recept van zoet gistdeeg. Na het kneden mag het deeg afgedekt op een warme en tochtvrije plaats 30 minuten rijzen. Smelt ondertussen de boter en smeer een vorm dik in met deze boter. Maak op een bord de kaneelsuiker, door de suiker met de kaneel te mengen. Doe een klein beetje olie aan je handen en knijp stukjes van je deeg af. Dit hoeft niet netjes en gelijk. Leg steeds 3-4 stukjes deeg in de gesmolten boter, laat een beetje afdruipen en rol ze dan door de kaneelsuiker.

Leg de bolletjes deeg kriskras op elkaar en strooi er tussentijds wat stukjes pecannoten tussen. Wanneer alle bolletjes in de vorm zitten alles licht aandrukken. Trek er nu een stukje huishoudfolie over en zet minimaal een uur warm en tochtvrij weg om het te laten rijzen. Het deeg moet verdubbeld zijn in volume. Verwarm de oven voor op 175 graden, trek de folie van de vorm en bak het brood in 30-40 minuten gaar. Laat het brood 5 minuutjes in de vorm en stort het dan op een bord. Strooi er nog wat extra pecannoten overheen. Let op de suiker wordt erg heet! Laat het brood niet te lang in de vorm want dan is het er bijna niet meer uit te krijgen. Warm is monkey bread het lekkerste maar afgedekt bewaren kan ook goed.

Tafel lekker !!

Tags: Bakken met notenNoten
DeelPin53Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf focaccia bakken
Brood

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder

knackebrod
Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen