Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ricotta honing broodjes, lekker zoete broodjes bakken

Zin om te bakken? Maak dan eens deze ricotta honing broodjes. Perfect voor het ontbijt maar ook een lekkernij voor in de lunchbox. Een variant op kwarkbrood

0 1.839

Ricotta honing broodje, lekker zoete broodjes bakken – Een heerlijk zacht broodje door de toevoeging van ricotta, gevuld met rozijntjes en een vleugje honing.

Het geeft mij altijd veel voldoening om zelf mijn brood te bakken. Ik vind het dan ook heerlijk om op een vrije dag een deegje te kneden en er lekkere broden of broodjes van te bakken. Wat experimenteren met deeg, dingen toevoegen, weglaten en kijken of het lukt en als het dan lukt is de voldoening des te groter. Zo las ik steeds over kwarkbrood en bedacht me dat dat ook met ricotta moest kunnen, honing vond ik er perfect bij passen. Dus deze week aan de slag met ricotta en honing en ja hoor, wat waren ze lekker!! Het hele huis werd gevuld met de heerlijkste geuren en de kinderen kwamen eens kijken wat er voor lekkers te halen viel. Ze zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten, maar ook bij het ontbijt of de lunch zijn ze een welkome afwisseling. Ze blijven een dag of 3 lekker. Wil je ze langer bewaren? Ze zijn ook makkelijk in te vriezen.

Ricotta honing broodjes

Voor 20 broodjes gebruik je

 • 500 gram patent bloem
 • 30 gram verse of 10 gram droge gist
 • 50 gram roomboter
 • 160 gram ricotta
 • 175 gram melk
 • rasp van een halve citroen
 • 50 gram honing
 • 10 gram zout
 • 200 gram rozijnen
 • 50 gram honing
 • 2 eetlepels melk

Ricotta honing broodjes maak je zo:

Wel de rozijnen een nachtje in warm water waar je de honing in hebt opgelost. Laat dit minimaal een uur uitlekken zodat de rozijnen droog zijn. Maak een zacht zoet gistdeeg en vervang voor dit recept het ei door de ricotta. Het deeg moet lekker soepel zijn. Laat het deeg 10-15 minuten in een ingevette schaal rusten. Werk er de rozijnen doorheen en weeg ongeveer 20 stukjes van 60-65 gram af.  Maak van de broodjes mooie bolletjes door er met je vlakke hand ronddraaiende bewegingen op te maken, onder het draaien verminder je de druk en er vormt zich een bolletje. Zorg er voor dat er niet te veel bloem op je werkplek ligt, het bolletje moet zich iets kunnen hechten aan de ondergrond. Leg de bolletjes op een met bloem bestoven werkvlak.

Leg er een doek overheen en laat ze nogmaals 30 minuten rusten. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Maak met de achterkant van een pollepel een gat in het broodje en draai hier een beetje mee rond. Dit is niet noodzakelijk maar het geeft een leuk effect. Leg de broodjes met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Smeer de broodjes licht in met melk en laat ze ongeveer een uurtje rijzen op een warme tochtvrije plaats. Als de bolletjes een mooi volume hebben bereikt kunnen ze worden afgebakken in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak ze 12 -15 minuten tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Ik heb de broodjes direct na het bakken ingestreken met wat honing voor een mooie glans en voor de smaak. De ricotta honing broodjes plakken dan wat meer maar dit is na een halve dag verdwenen, de honing zal helemaal in de broodjes trekken.

Tafel lekker !

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer