Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood – Heerlijk warm en vers brood, van alleen de geur al krijg je trek. Zelf brood bakken is leuk, maar kost vaak veel tijd die je niet altijd hebt. Een soda brood is dan een ideale oplossing, het is een kwestie van mengen en klaar. Binnen drie kwartier heb je een heerlijk vers gebakken brood op tafel staan.
Karnemelk voor een luchtig brood
In soda brood zit geen gist, je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook geen uren te rijzen. Het rijsproces komt door de baksoda. Baksoda zorgt samen met een zuur, in dit geval karnemelk voor het rijsproces. Het rijzen gebeurt bij dit soort broden pas in de oven en niet zoals bij gist of zuurdesem voor het bakken. De baksoda zal reageren op het zuur van de karnemelk en zo de luchtigheid in je deeg bevorderen. De karnemelk kun je eventueel ook vervangen door andere zure zuivel zoals yoghurt of kefir. Heb je dit niet in huis, maar wel melk of plantaardige zuivel voeg dan 25 ml azijn aan het deeg toe. Zonder zuur zal je deeg namelijk niet rijzen.
Een heel brood of liever broodjes
Welke vorm je kiest, maakt niets uit voor Iers soda brood. Langwerpig, rond of in een bakblik, je kunt zelfs kleine broodjes maken met dit deeg. Je moet alleen even de baktijd aanpassen. Vind je een heel brood teveel? Dan kun je het recept gewoon halveren en de baktijd 10 minuten verkorten. Kleine broodjes zijn in ongeveer 20 minuten al gaar dus nog sneller. Maar wees niet bang dat je teveel hebt, want je kunt Iers soda brood ook makkelijk invriezen.
Zo kun je dus in 45 minuten een lekker vers brood op tafel zetten. Handig als je onverwachte eters krijgt. Iers soda brood is, zoals eigenlijk met alle brood, vers het lekkerst.
Daarom snijd je Iers soda brood in
In een Iers soda bood, snijd je altijd inkepingen met een mes. Hoe vreemd het ook klinkt het brood wordt er luchtiger van. Het brood rijst door de reactie van baksoda en karnemelk. Als je het brood insnijdt maak je de weg vrij en kan het makkelijker uitzetten tijdens het rijzen. Bovendien ziet het er, zeker als je bovenop wat zaden doet, ook nog eens erg leuk uit.
Wat is bakingsoda?
Backingsoda, baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout, het is allemaal hetzelfde. Zorg dat er bij verwerking van baksoda altijd iets zuurs in je beslag zit, anders wordt je beslag niet luchtig en krijgt het een vieze nasmaak. Die nasmaak krijg je ook als je teveel baksoda gebruikt.
Bakpoeder is weer iets anders, dit is namelijk een mengsel van baksoda en wijnsteenzuur of citroenzuur en zetmeel. Bakpoeder is dus minder sterk dan baksoda.
De lekkerste variaties voor soda brood
Met dit recept voor soda brood kun je heel veel kanten op. Je kunt variaties maken in meelsoort en je kunt er de lekkerste zoete en hartige vullingen aan toevoegen. Je kunt er grote broden, stokbrood of kleine broodjes van bakken. Met een basisrecept kun je dus iedere keer iets anders maken. Voeg niet meer dan 200 gram extra vulling toe hoe lekker je dat ook lijkt. Het deeg wordt dan te zwaar en zal niet goed kunnen rijzen.
- Vervang 1/3 van de bloem door volkorenmeel en voeg 25 ml extra karnemelk toe.
- Gebruik speltbloem voor een lichte nootachtige smaak.
- Verse kruiden als smaakmaker, een eetlepel fijngesneden rozemarijn, tijm of bieslook geeft extra smaak.
- Gedroogde kruiden 1 theelepel van je favoriete kruiden, dit kunnen Italiaanse of andere kruiden zijn maar ook lekkere spicy chilivlokken.
- Pitten en zaden, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten of een mengsel hiervan.
- Noten, hazelnoten, walnoten of een notenmix.
- Hartige vulling zoals olijven, gedroogde tomaten, lente-ui of kleine stukjes paprika.
- Zoete vulling zoals rozijnen, gedroogde cranberry’s, stukjes gedroogde vijgen of dadels.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Soda brood
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 10 gram baksoda
- 400 ml karnemelk
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je soda brood:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Roer de droge ingrediënten door elkaar en roer er dan het vocht en eventuele vulling door tot een samenhangend geheel tot de bloem opgenomen is. Hoe korter je roert, hoe luchtiger het wordt.
Strooi bloem op een werkvlak en leg het deeg erop. Vorm het brood met je handen tot de gewenste vorm.
Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je bovenop decoratie? Smeer het brood dan in met een beetje karnemelk zodat het blijft plakken.
Snijd het brood met een scherp mes in en bak het brood direct.
Bak het brood goudbruin en gaar in ongeveer 30 minuten.
Tafel lekker !!
Wat heerlijk en gemakkelijk om Soda brood te maken. Inmiddels heb ik er 4 gemaakt voor een feestje met lekker hartige vulking erop en het gaat super!
Bedankt Connie Derks en Lekkertafelen.nl voor jullie heerlijke recepten. Ik ben fan!
Wat fijn dat het recept zo bevalt. Dankjewel voor het compliment.
heb goede resultaten met:
500 gr spelt (bloem en/of meel)
400 ml almandelmelk
8 gr keltisch zeezout
citroensap v halve citroen
1 koffielepel appelazijn
ik werk met een combisteamer
45 min op 205°
met gemiddeld stoom
daarna afkoelen in schone theedoek
brood wordt zelfs voor een paar dagen niet droog
rest gaat gesneden in vriezer
Leuk dat je het deelt Noun
Waarom blijft mijn brood altijd nat vanbinnen heb het deze,keer 45 min op 200 graden gebakken ik een vorm
Voor wie denkt dat zuur/azijn toevoegen maar gek is, als je bakpoeder i.p.v. baking soda gebruikt dan zit het zuur al in de bakpoeder.
Heel erg bedankt voor dit recept.
Kan je ook sojamelk gebruiken i.p.v karnemelk.
Alvast dank voor het antwoord.
Wanneer je sojamelk neemt zul je er ook een eetlepel azijn aan toe moeten voegen,
baking soda werkt namelijk alleen op zuur.
Nee dat kan niet want karnemelk is zuur en dat heb je nodig
Wat is dan de verhouding met azijn. per 500 gram bloem
Zelf werk ik altijd met karnemelk of yoghurt nooit met azijn. Ik zou zeggen probeer het eens uit met een halve eetlepel azijn. Ik hoor graag van je hoe het gegaan is.
Hoeveel milliliter (ml) is 400 gram (gr) karnemelk?
En wat wordt de verhouding als je water en azijn gebruikt
ipv karnemelk?
Kan de karnemelk vervangen worden door sojayoghurt, of iets wat niet van een koe komt?
Ja hoor Marten, geen probleem als het maar zuur is. De backingsoda reageert namelijk op zuur.
Laat je me weten wat je gebruikt hebt? En een foto van het resultaat zou erg leuk zijn.
Soya yogurt is niet zuur toch ?
Ik heb zonet dit brood in de oven gestopt.
Ik gebruik wel gewoon melk, maar geen karnemelk(bij gebrek aan karnemelk) en voeg hier azijn aan toe.
Als het goed is moet dit werken.
Dit werkte bij mij ook met het kaas maken door azijn toe te voegen.
Ik gebruik al jaren water en azijn, of water en melk voor mijn sodabrood of wheatenbread. Citroen kan ook, zolang het maar zuur is. Azijn zul je denken? Jahoor, geen enkel probleem, je proeft er niets van. Echt waar, brood maken met azijn is heerlijk.
Ik ben hiermee begonnen omdat ik geen karnemelk in huis had.
Probeer zelf maar.
Hoeveel azijn precies moet erbij op laat ons zeggen 600 g meel?
Bedankt vr je ant!
Inge
Wat is de verhouding bij 500 gram meel. Hoeveel water en appelazijn dan?
Ik denk dat je met een of twee eetlepels al een goed resultaat zult bereiken.