• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, juli 5, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood

door Connie Derks
in Brood
0
18
Iers soda brood

Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood – Brood bakken is leuk, maar kost vaak veel tijd die je niet altijd hebt. Een soda brood is dan een ideale oplossing, het is een kwestie van mengen en klaar. In dit brood zit geen gist, je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook geen uren te rijzen. Het rijsproces komt door de bakingsoda dat samen met een zuur, in dit geval karnemelk voor het rijsproces zorgt. Het rijzen gebeurt bij dit soort broden pas in de oven en niet zoals bij gist of zuurdesem voor het bakken. Door de warmte gaat de bakingsoda reageren op het zuur van de karnemelk en zorgt zo voor de luchtigheid in je deeg. Zo kun je dus in 45 minuten een lekker vers brood op tafel zetten. Erg handig als je onverwacht bezoek krijgt en erg lekker ook bij bijvoorbeeld een BBQ. Eet dit brood wel het liefst dezelfde dag want dan is het het lekkerste. Is het teveel? Je kan het ook invriezen.

Wat is bakingsoda?

bakingsodaBackingsoda, baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout het is allemaal hetzelfde. Zorg dat er bij verwerking van bakingsoda altijd iets zuurs in je beslag zit anders word je beslag niet luchtig en krijgt het een vieze nasmaak. Deze nasmaak krijg je ook als je te veel van het goedje gebruikt.
Bakpoeder is weer iets anders dit is namelijk een mengsel van bakingsoda en wijnsteenzuur of citroenzuur en zetmeel. Bakpoeder is dus minder sterk dan bakingsoda.

Basis recept voor 1 soda brood

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakingsoda
  • 400 gram karnemelk

Het bakken van soda brood is erg eenvoudig. Verwarm de oven voor op 200 graden. Roer de droge ingrediënten door elkaar en roer er dan het vocht door. Wanneer het een samenhangend geheel is vorm je er op een met bloem bestoven aanrecht een brood van en legt deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Doe het sodabrood direct in de oven en bak deze in ongeveer 30 minuten mooi goudbruin en gaar.

Tips en trucs:

Ik heb er half volkoren speltmeel en half bloem voor gebruikt, maar neem wat jou lekker lijkt of wat je in huis hebt.

Wanneer je meel gebruikt in plaats van bloem moet je iets meer vocht toevoegen. Op dit recept ongeveer 50 gram.

Je kan er ook vulling aan toe voegen voor extra smaak. Ik heb er lekker verse tijm uit mijn tuin in gedaan, samen met 50 gram zonnebloempitten en 50 gram gedroogde tomaat in stukjes.

Doe er niet teveel vulling in, overdaad schaad, het wordt er niet lekkerder van en je brood kan niet goed meer rijzen.

Dep natte vulling goed droog om het vocht gehalte in het deeg in balans te houden.

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info

 

DeelPin89Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf focaccia bakken
Brood

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder

knackebrod
Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

Reacties 18

  1. noun says:
    1 jaar geleden

    heb goede resultaten met:
    500 gr spelt (bloem en/of meel)
    400 ml almandelmelk
    8 gr keltisch zeezout
    citroensap v halve citroen
    1 koffielepel appelazijn

    ik werk met een combisteamer
    45 min op 205°
    met gemiddeld stoom
    daarna afkoelen in schone theedoek

    brood wordt zelfs voor een paar dagen niet droog
    rest gaat gesneden in vriezer

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      1 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt Noun

      Beantwoorden
  2. John Hoppenbrouwers says:
    2 jaar geleden

    Waarom blijft mijn brood altijd nat vanbinnen heb het deze,keer 45 min op 200 graden gebakken ik een vorm

    Beantwoorden
  3. Mike says:
    4 jaar geleden

    Voor wie denkt dat zuur/azijn toevoegen maar gek is, als je bakpoeder i.p.v. baking soda gebruikt dan zit het zuur al in de bakpoeder.

    Beantwoorden
  4. Rota says:
    4 jaar geleden

    Heel erg bedankt voor dit recept.

    Kan je ook sojamelk gebruiken i.p.v karnemelk.

    Alvast dank voor het antwoord.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      4 jaar geleden

      Wanneer je sojamelk neemt zul je er ook een eetlepel azijn aan toe moeten voegen,
      baking soda werkt namelijk alleen op zuur.

      Beantwoorden
    • Liesbeth Beijer says:
      2 jaar geleden

      Nee dat kan niet want karnemelk is zuur en dat heb je nodig

      Beantwoorden
  5. rob says:
    5 jaar geleden

    Wat is dan de verhouding met azijn. per 500 gram bloem

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 jaar geleden

      Zelf werk ik altijd met karnemelk of yoghurt nooit met azijn. Ik zou zeggen probeer het eens uit met een halve eetlepel azijn. Ik hoor graag van je hoe het gegaan is.

      Beantwoorden
  6. Jolellen says:
    5 jaar geleden

    Hoeveel milliliter (ml) is 400 gram (gr) karnemelk?
    En wat wordt de verhouding als je water en azijn gebruikt
    ipv karnemelk?

    Beantwoorden
  7. Marten says:
    6 jaar geleden

    Kan de karnemelk vervangen worden door sojayoghurt, of iets wat niet van een koe komt?

    Beantwoorden
    • connie says:
      6 jaar geleden

      Ja hoor Marten, geen probleem als het maar zuur is. De backingsoda reageert namelijk op zuur.
      Laat je me weten wat je gebruikt hebt? En een foto van het resultaat zou erg leuk zijn.

      Beantwoorden
    • Gm says:
      6 jaar geleden

      Soya yogurt is niet zuur toch ?

      Beantwoorden
    • iris says:
      6 jaar geleden

      Ik heb zonet dit brood in de oven gestopt.
      Ik gebruik wel gewoon melk, maar geen karnemelk(bij gebrek aan karnemelk) en voeg hier azijn aan toe.
      Als het goed is moet dit werken.
      Dit werkte bij mij ook met het kaas maken door azijn toe te voegen.

      Beantwoorden
      • Tuteltaantje says:
        5 jaar geleden

        Ik gebruik al jaren water en azijn, of water en melk voor mijn sodabrood of wheatenbread. Citroen kan ook, zolang het maar zuur is. Azijn zul je denken? Jahoor, geen enkel probleem, je proeft er niets van. Echt waar, brood maken met azijn is heerlijk.
        Ik ben hiermee begonnen omdat ik geen karnemelk in huis had.
        Probeer zelf maar.

        Beantwoorden
        • Inge vanden bussche says:
          4 jaar geleden

          Hoeveel azijn precies moet erbij op laat ons zeggen 600 g meel?
          Bedankt vr je ant!
          Inge

          Beantwoorden
        • Paulline says:
          3 weken geleden

          Wat is de verhouding bij 500 gram meel. Hoeveel water en appelazijn dan?

          Beantwoorden
          • Connie Derks says:
            3 weken geleden

            Ik denk dat je met een of twee eetlepels al een goed resultaat zult bereiken.

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

Check het recept of lees de info
Steenfruit

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

Recept in de picture

Kibbeling zelf maken
Tussendoortje

Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak

Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Beef back rib van de BBQ

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Handige kooktips

platvis fileren
Kookschool

Platvis fileren doe je zo (met foto instructies)

Ben je een echte visliefhebber, maar vind je platvis fileren een lastige klus? Met deze stap voor stap uitleg gaat het ook jou vast lukken.

Check het recept of lees de info
marineren in karnemelk

Marineren in karnemelk

Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • marina op Abrikozenvlaai; de echte Limburgse
  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen