Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Zachte broodjes met zoete aardappel

Ontdek deze zoete en zachte broodjes met zoete aardappel eens. Het is even werk om te maken, maar ze zijn je tijd meer dan waard.

0 1.145

Zachte broodjes met zoete aardappel – Nee heel zoet zijn ze niet maar wel prachtig oranje van kleur met een licht zoete smaak. Door toevoeging van de zoete aardappel krijgen deze broodjes de mooie kleur en worden ze heerlijk zacht van structuur. Ook de smaak wordt mede door de toevoeging van olie net iets anders dan de broodjes die we gewend zijn.

Aardappels toevoegen aan brood

We plaatsten al eens eerder een brood met aardappels, dit was een brood met baksoda, de snelle versie dus. Dit recept vergt wat meer tijd door gebruik van gist. Door gebruik van gist krijgt het brood een lossere structuur dan bij het gebruik van baksoda, een totaal ander brood dus. Het nadeel van aardappels toevoegen aan je deeg is dat het deeg minder gluten vormt wat zoveel inhoud dat het deeg vrij slap aanvoelt, voordeel is dan weer een super zacht broodje. Heb je tijd dan maak deze broodjes met zoete aardappels eens, ik weet zeker dat je er een volgende keer tijd voor maakt zo lekker zijn ze. Heb je wat minder geduld en/of tijd maak dan de versie met baksoda.


Zachte broodjes met zoete aardappel

Voor 15 broodjes

  • 250 gram zoete aardappel
  • 250 gram melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 20 gram suiker
  • 75 gram olie
  • 500 gram bloem
  • 4 eetlepels sesamzaad

Schil de zoete aardappels tot je 250 gram hebt en snij deze in grove stukken. Kook ze gaar in ruim water. Schud het water af en stoom de aardappelen even droog. Stamp ze grof en voeg de koude melk bij de aardappels in de pan. Roer door en voeg er de suiker en de gist aan toe. Meng dit en voeg er dan de bloem, ei, zout en olie aan toe. Kneed met een mixer met deeghaken een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De stukken aardappels zullen vanzelf oplossen in het deeg onder het kneden. Het is een vrij slap deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is dek de kom dan af met plasticfolie en zet dit een uurtje weg op een niet te koude plek. Smeer de aanrecht en je handen lichtjes in met olie en leg het deeg op de aanrecht. Duw alle lucht eruit met je handen en verdeel het deeg in 15 gelijke stukken. Maak bolletjes van de stukken deeg, wanneer het laatste bolletje klaar is begin je weer bij het eerste. Druk plat en maak opnieuw een bolletje of rol er een puntje van. Wrijf je handen regelmatig dun in met olie om plakken van het deeg aan je handen te voorkomen maar gebruik beslist niet te veel. Doe de sesamzaadjes in een kommetje en duw het broodje er op z’n kop in. Leg ze met ruimte ertussen op een bakplaat. Waarschijnlijk heb je 2 bakplaten nodig. Duw eventueel met een appelverdeler een vorm in de broodjes. Zet de bakplaten met broodjes in de oven die aanstaat op max 40 graden of zet een bak met heet water in een koude oven. Laat de broodjes minimaal een half uur rijzen. Haal de broodjes voorzichtig uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 15- 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer