• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Brood

Zachte broodjes met zoete aardappel

door Connie Derks
in Brood
0
0
Zachte broodjes met zoete aardappel

Zachte broodjes met zoete aardappel – Nee heel zoet zijn ze niet maar wel prachtig oranje van kleur met een licht zoete smaak. Door toevoeging van de zoete aardappel krijgen deze broodjes de mooie kleur en worden ze heerlijk zacht van structuur. Ook de smaak wordt mede door de toevoeging van olie net iets anders dan de broodjes die we gewend zijn.

Aardappels toevoegen aan brood

We plaatsten al eens eerder een brood met aardappels, dit was een brood met baksoda, de snelle versie dus. Dit recept vergt wat meer tijd door gebruik van gist. Door gebruik van gist krijgt het brood een lossere structuur dan bij het gebruik van baksoda, een totaal ander brood dus. Het nadeel van aardappels toevoegen aan je deeg is dat het deeg minder gluten vormt wat zoveel inhoud dat het deeg vrij slap aanvoelt, voordeel is dan weer een super zacht broodje. Heb je tijd dan maak deze broodjes met zoete aardappels eens, ik weet zeker dat je er een volgende keer tijd voor maakt zo lekker zijn ze. Heb je wat minder geduld en/of tijd maak dan de versie met baksoda.

Zachte broodjes met zoete aardappel

Voor 15 broodjes

  • 250 gram zoete aardappel
  • 250 gram melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 10 gram zout
  • 20 gram suiker
  • 75 gram olie
  • 500 gram bloem
  • 4 eetlepels sesamzaad

Schil de zoete aardappels tot je 250 gram hebt en snij deze in grove stukken. Kook ze gaar in ruim water. Schud het water af en stoom de aardappelen even droog. Stamp ze grof en voeg de koude melk bij de aardappels in de pan. Roer door en voeg er de suiker en de gist aan toe. Meng dit en voeg er dan de bloem, ei, zout en olie aan toe. Kneed met een mixer met deeghaken een soepel deeg. Dit duurt ongeveer 10 minuten. De stukken aardappels zullen vanzelf oplossen in het deeg onder het kneden. Het is een vrij slap deeg. Wanneer het deeg goed gekneed is dek de kom dan af met plasticfolie en zet dit een uurtje weg op een niet te koude plek. Smeer de aanrecht en je handen lichtjes in met olie en leg het deeg op de aanrecht. Duw alle lucht eruit met je handen en verdeel het deeg in 15 gelijke stukken. Maak bolletjes van de stukken deeg, wanneer het laatste bolletje klaar is begin je weer bij het eerste. Druk plat en maak opnieuw een bolletje of rol er een puntje van. Wrijf je handen regelmatig dun in met olie om plakken van het deeg aan je handen te voorkomen maar gebruik beslist niet te veel. Doe de sesamzaadjes in een kommetje en duw het broodje er op z’n kop in. Leg ze met ruimte ertussen op een bakplaat. Waarschijnlijk heb je 2 bakplaten nodig. Duw eventueel met een appelverdeler een vorm in de broodjes. Zet de bakplaten met broodjes in de oven die aanstaat op max 40 graden of zet een bak met heet water in een koude oven. Laat de broodjes minimaal een half uur rijzen. Haal de broodjes voorzichtig uit de oven en verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de broodjes in 15- 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster volledig afkoelen.

Tafel lekker!

Tags: GroenteGroente - KnolgroentenGroente - Knolgroenten - Zoete aardappel
DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

kwarkbrood kwarkbolletjes
Brood

Kwarkbrood of kwarkbolletjes zijn altijd lekker!

knackebrod
Brood

Knäckebröd maak je gewoon zelf! Ontbijten was nog nooit zo lekker

hartig breekbrood
Brood

Hartig breekbrood met o.a. buffelmozzarella. Hmm

Zachte broodjes bakken
Brood

Zachte broodjes bakken

Bananenbrood met chocolade
Brood

Bananenbrood met chocolade – Verwerk ook de overrijpe bananen

Bananenbrood met walnoten en rozijnen
Brood

Bananenbrood met walnoten en rozijnen

focaccia met olijven en rozemarijn
Brood

Focaccia met olijven en rozemarijn of met tomaatjes

Zelf focaccia bakken
Brood

Focaccia; zelf bakken zoveel lekkerder

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen