Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Brusselse wafels een klassieke lekkernij

Brusselse wafels is een echte klassieker die warm gegeten wordt met lekker veel toppings zoals fruit, slagroom, chocolade en niet te vergeten poedersuiker.

0 210

Brusselse wafels – Je hebt wafels in vele soorten, maten en smaken. De Brusselse wafel is een echte klassieker die warm gegeten wordt met lekker veel toppings zoals fruit, slagroom, chocolade en niet te vergeten poedersuiker.

De Brusselse wafel is net als de Luikse wafel een echte Belgische klassieker. Behalve dat hebben ze meer gemeen. Ze worden altijd gebakken in een pan voor rechthoekige wafels met grote holtes en worden beide gemaakt met een beslag wat gist bevat. De Luikse wafels bevatten grove suikerklontjes de Brusselse daarentegen bevatten bijna geen suiker. Deze wafel is super licht en luchtig en een beetje krokant en moet het hebben van de topping. De luchtigheid komt niet alleen door toevoeging van gist maar ook doordat de eiwitten stijfgeslagen door het beslag gespateld worden.

Wafels met warme kersen

Je hebt ze vast weleens ergens op de kaart zien staan de warme Brusselse wafel met kersen en vaak ook slagroom. Op vele terrasjes langs fiets en wandelroutes de concurrent van de warme appeltaart. Nu kun je ze behalve met kersen met nog veel meer lekkernijen serveren. De toppings kun je aanpassen aan je smaak maar ook aan het seizoen. Ik geef je hier behalve het recept voor deze heerlijk luchtige wafels ook een aantal tips voor toppings.

  • Warme kersen
  • Gebakken appeltjes
  • Stoofpeertjes
  • Chocoladesaus warm of koud
  • Nutella
  • Karamel
  • Geroosterde noten
  • Verse aardbeien
  • Vers zomerfruit
  • Huisgemaakte jam

Bij dit alles hoort natuurlijk een flinke dot slagroom. Wil je helemaal uitpakken dan kun je er ook nog chocolade schilfers, marshmallows, Smarties of ander lekkers over strooien. Dus leef je uit.

De gouden tip!

Warm zijn deze wafel het lekkerst maar je gaat niet iedere keer voor 2 of 3 wafels beslag maken en wafels bakken. Bak een grote portie wafels en vries deze in. Haal wanneer je wafels wil eten de wafels die je nodig hebt uit de vriezer en verwarm ze.

Wanneer je een broodrooster hebt kun je deze wafels super makkelijk warm maken in je broodrooster. Voilà een heerlijk knapperige warme wafel alsof hij net uit de wafel pan komt. Heb je deze niet dan zou je ze ook in een koekenpan zachtjes kunnen verwarmen. Deze wafels zijn ook erg leuk voor een kinderfeestje. Zet de tafel vol met toppings en laat ze hun wafel zelf versieren, succes verzekerd!


Brusselse wafels

Wafels +/- 25 stuks

  • 500 gram lauwwarm water
  • 500 gram melk
  • 25 gram verse gist of 8 gram gedroogde gist
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 50 gram maïzena
  • 50 gram puddingpoeder/ custard
  • 525 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram gesmolten boter

Meng de melk met het water en los de gist en de vanillesuiker hierin op. Roer er de dooiers doorheen. Zeef de bloem met de maïzena en de custard boven een grote kom. Doe er het zout bij en ruim de helft van de vloeistof. Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg er de rest van de vloeistof aan toe en roer tot een mooi egaal beslag. Voeg er nu de iets afgekoelde gesmolten boter aan toe. Roer weer goed door. Klop nu met een mixer de eiwitten met de eetlepel suiker stijf in een vetvrije metalen of glazen kom. Voeg er 1/3 van het beslag aan toe en spatel dit door. Voeg nu het eiwitmengsel toe aan de rest van het beslag en spatel dit voorzichtig door tot een mooi luchtig beslag. Dek af en zet ongeveer 45 minuten opzij op een warme plek om te rijzen. Zet ondertussen je wafelijzer klaar. Warm het wafelijzer goed zoor en vet deze eventueel in met een beetje olie, boter of een spuitbus met bakspray. Schep met een soeplepel beslag in de pan zodat bijna de hele bodem bedekt is. Sluit de pan en bak de wafel afhankelijk van de pan in ongeveer 5 -6 minuten gaar.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer