• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, oktober 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken

Brusselse wafels een klassieke lekkernij

door Connie Derks
in Bakken
0
2
brusselse wafels recept

Brusselse wafels – Je hebt wafels in vele soorten, maten en smaken. De Brusselse wafel is een echte klassieker die warm gegeten wordt met lekker veel toppings zoals fruit, slagroom, chocolade en niet te vergeten poedersuiker.

De Brusselse wafel is net als de Luikse wafel een echte Belgische klassieker. Behalve dat hebben ze meer gemeen. Ze worden altijd gebakken in een pan voor rechthoekige wafels met grote holtes en worden beide gemaakt met een beslag wat gist bevat. De Luikse wafels bevatten grove suikerklontjes de Brusselse daarentegen bevatten bijna geen suiker. Deze wafel is super licht en luchtig en een beetje krokant en moet het hebben van de topping. De luchtigheid komt niet alleen door toevoeging van gist maar ook doordat de eiwitten stijfgeslagen door het beslag gespateld worden.

Wafels met warme kersen

Je hebt ze vast weleens ergens op de kaart zien staan de warme Brusselse wafel met kersen en vaak ook slagroom. Op vele terrasjes langs fiets en wandelroutes de concurrent van de warme appeltaart. Nu kun je ze behalve met kersen met nog veel meer lekkernijen serveren. De toppings kun je aanpassen aan je smaak maar ook aan het seizoen. Ik geef je hier behalve het recept voor deze heerlijk luchtige wafels ook een aantal tips voor toppings.

  • Warme kersen
  • Gebakken appeltjes
  • Stoofpeertjes
  • Chocoladesaus warm of koud
  • Nutella
  • Karamel
  • Geroosterde noten
  • Verse aardbeien
  • Vers zomerfruit
  • Huisgemaakte jam

Bij dit alles hoort natuurlijk een flinke dot slagroom. Wil je helemaal uitpakken dan kun je er ook nog chocolade schilfers, marshmallows, Smarties of ander lekkers over strooien. Dus leef je uit.

De gouden tip!

Warm zijn deze wafel het lekkerst maar je gaat niet iedere keer voor 2 of 3 wafels beslag maken en wafels bakken. Bak een grote portie wafels en vries deze in. Haal wanneer je wafels wil eten de wafels die je nodig hebt uit de vriezer en verwarm ze.

Wanneer je een broodrooster hebt kun je deze wafels super makkelijk warm maken in je broodrooster. Voilà een heerlijk knapperige warme wafel alsof hij net uit de wafel pan komt. Heb je deze niet dan zou je ze ook in een koekenpan zachtjes kunnen verwarmen. Deze wafels zijn ook erg leuk voor een kinderfeestje. Zet de tafel vol met toppings en laat ze hun wafel zelf versieren, succes verzekerd!

Brusselse wafels maken
brusselse wafels recept
brusselse wafels met slagroom en kersen

Brusselse wafels

Wafels +/- 25 stuks

  • 500 gram lauwwarm water
  • 500 gram melk
  • 25 gram verse gist of 8 gram gedroogde gist
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 eidooiers
  • 4 eiwitten
  • 50 gram maïzena
  • 50 gram puddingpoeder/ custard
  • 525 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram gesmolten boter

Meng de melk met het water en los de gist en de vanillesuiker hierin op. Roer er de dooiers doorheen. Zeef de bloem met de maïzena en de custard boven een grote kom. Doe er het zout bij en ruim de helft van de vloeistof. Roer goed door zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg er de rest van de vloeistof aan toe en roer tot een mooi egaal beslag. Voeg er nu de iets afgekoelde gesmolten boter aan toe. Roer weer goed door. Klop nu met een mixer de eiwitten met de eetlepel suiker stijf in een vetvrije metalen of glazen kom. Voeg er 1/3 van het beslag aan toe en spatel dit door. Voeg nu het eiwitmengsel toe aan de rest van het beslag en spatel dit voorzichtig door tot een mooi luchtig beslag. Dek af en zet ongeveer 45 minuten opzij op een warme plek om te rijzen. Zet ondertussen je wafelijzer klaar. Warm het wafelijzer goed zoor en vet deze eventueel in met een beetje olie, boter of een spuitbus met bakspray. Schep met een soeplepel beslag in de pan zodat bijna de hele bodem bedekt is. Sluit de pan en bak de wafel afhankelijk van de pan in ongeveer 5 -6 minuten gaar.

Tafel lekker!

DeelPin83Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee
Specials

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten
Cake

Chocoladecake met peren, dadels en pecannoten

walnoten roomboter koekjes
Koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

appel rondo
Gebak

Appel rondo; een heerlijke koek met verse appels

Pompoen cake met sinaasappel en rozijnen
Cake

Pompoencake met sinaasappel en rozijnen

Reacties 2

  1. Jan says:
    10 maanden geleden

    Hallo.,
    Bedankt voor het recept! Waarom die custard? Ik heb het uitgeprobeerd en het deeg krijgt een beetje een rubberachtige textuur, en de wafel ook. Nooit eerder fezien in een wafelrecept.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      10 maanden geleden

      De custard is een mengsel van maizena en vanillesmaak. De maizena geeft een binding die net iets lichter/luchtiger is dan bloem. De vanille smaak spreekt voor zich denk ik. Doordat deze wafels vrij weinig vet bevatten hebben ze een andere structuur dan de “normale” wafels die meer cake achtig zijn.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Cabrales
Specials

Cabrales; niet voor watjes!

Ben je een liefhebber van blauwe kaas? Dan hebben we voor jou een artikel over Cabrales. Blauw, Spaans en lekker pittig. Wat wil je nog meer?

Check het recept of lees de info
Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Kipgehaktballetjes; 5 heerlijke ideeën

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

Heerlijke soezen bakken voor bij de koffie of thee

gerookte vis

Gerookte vis

Recept in de picture

appel custard uit de oven
Nagerecht

Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee

Met maar een paar ingrediënten maak jij een heerlijke appel custard uit de oven, die ook heel lekker ruikt. Probeer dit recept vandaag nog.

Check het recept of lees de info
Risotto met Provolone en broccoli

Risotto met provolone en broccoli

Spruitjes met appel spek en mosterd

Spruitjes met appel, spek en mosterd

Handige kooktips

Groene currypasta
Kookschool

Groene currypasta; vers gemaakt het lekkerst!

Eet je graag curry? Maak hem dan eens helemaal vers, dus ook de currypasta. We hebben het recept van een heerlijke groene currypasta voor je!

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Claudia Le Noble op Appel custard uit de oven; hier maak je vrienden mee
  • Redactie op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Corry op Lamshaas – eenvoudig maar culinair genieten
  • Elise de Haan op Curry van kip en aubergine
  • Truus op Curry van kip en aubergine
  • Redactie op Eigengemaakte appelchutney, leuk om cadeau te geven
  • Redactie op Hazelnootpasta; de homemade Nutella
  • Connie Derks op Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
  • Herma op Hazelnootpasta; de homemade Nutella

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen