Appel citroen plaatcake – Wanneer we het over gebak met appels hebben hebben we het al gauw over appeltaart. Nu is er niks mis met een goede appeltaart maar er zijn zoveel soorten appelgebak dat je daar nooit mee uitgebakken raakt.
Appeltaart wordt in een vorm gebakken maar je kunt ook op een plaat bakken. Plaatgebak of plaatcake is eigenlijk leuker en lekkerder omdat je er meer fruit op kwijt kunt. Bovendien is de kans dat een plaatcake mislukt klein. Als het dan een enkele keer mislukt dan was het niet gaar genoeg, dat is een puntje waar je altijd goed op moet letten. Want niet gaar gebak is klef, niet lekker en valt uit elkaar. Zonde van je werk dus. Vaak geeft lang bakken op een lage temperatuur het beste resultaat, zeker bij gebak waar veel fruit in is verwerkt omdat dit veel vocht bevat. Een appel citroen plaatcake is dus dé manier om met appels eens iets heel anders te serveren bij de koffie.
Vaak geeft lang bakken op een lage temperatuur het beste resultaat
Appel citroen plaatcake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 160 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 250 gram karnemelk
- sap ½ citroen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 – 4 appels
- 100 gram suiker
- 100 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Een appel citroen plaatcake maak je zo:
Smeer de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en het zout. Breek 1 ei en hou het eiwit apart in een kommetje, dit is voor het laagje bovenop. Meng in een andere kom 1 ei en de dooier, karnemelk, zonnebloemolie en het citroensap. Meng er het bloemmengsel doorheen en doe er de helft van de citroenrasp bij. Roer kort het beslag mag nog klontjes bevatten. Door kort te roeren krijg je het lekkerste resultaat. Verdeel het beslag over de bodem. Schil de appels en snij er partjes van, snij de partjes weer in niet te dunne plakjes. Steek de appelplakjes in rijen recht in het beslag zodat het beslag makkelijk omhoog kan komen tijdens het bakken. Snij de appels die er niet meer bij passen en kleine stukjes en strooi deze er over heen. Meng het amandelschaafsel met de rest van de citroenrasp, de dooier en de 100 gram suiker en verdeel dit over de appels. Bak de appel citroen plaatcake in ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden tot deze mooi goudbruin en gaar is.
Tafel lekker !!