Appel citroen plaatcake – Als we het over gebak met appels hebben, hebben we het al gauw over appeltaart. Nu is er niets mis met een goede appeltaart, maar er zijn zoveel soorten appelgebak dat je daar nooit mee uitgebakken raakt.
Appeltaart wordt in een vorm gebakken, maar je kunt ook op een plaat bakken. Plaatgebak of plaatcake is eigenlijk leuker en lekkerder omdat je er meer fruit op kwijt kunt. Bovendien is de kans dat een plaatcake mislukt klein. Als het dan een enkele keer mislukt dan was het niet gaar genoeg. Dat is dus een puntje waar je altijd goed op moet letten. Want niet gaar gebak is klef, niet lekker en valt uit elkaar. Zonde van je werk dus. Vaak geeft lang bakken op een lage temperatuur het beste resultaat, zeker bij gebak waar veel fruit in is verwerkt omdat dit veel vocht bevat. Een appel citroen plaatcake is dus de manier om met appels eens iets heel anders te serveren bij de koffie.
Vaak geeft lang bakken op een lage temperatuur het beste resultaat
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Appel citroen plaatcake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram bloem
- 160 gram suiker
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout
- rasp van 1 citroen
- 2 eieren
- 250 gram karnemelk
- sap ½ citroen
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 3 – 4 appels
- 100 gram suiker
- 100 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Een appel citroen plaatcake maak je zo:
Smeer de bakvorm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en het zout. Breek een ei en houd de eidooier apart in een kommetje, dit is voor het laagje bovenop. Meng in een andere kom een ei en de dooier, karnemelk, zonnebloemolie en het citroensap. Meng er het bloemmengsel doorheen en doe er de helft van de citroenrasp bij. Roer kort het beslag mag nog klontjes bevatten. Door kort te roeren krijg je het lekkerste resultaat. Verdeel het beslag over de bodem. Schil de appels en snij er partjes van, snij de partjes weer in niet te dunne plakjes. Steek de appelplakjes in rijen recht in het beslag zodat het beslag makkelijk omhoog kan komen tijdens het bakken. Snij de appels die er niet meer bij passen en kleine stukjes en strooi deze er over heen. Meng het amandelschaafsel met de rest van de citroenrasp, het eiwit en de 100 gram suiker en verdeel dit over de appels. Bak de appel citroen plaatcake in ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden tot deze mooi goudbruin en gaar is.
Tafel lekker !!
Wat een leuk recept, Connie. Deze cake wil ik graag op de bakplaat maken, maar voor een grote bakplaat lijkt me dit wat weinig beslag? Hoe groot is jouw bakplaat om toch een mooi resultaat te krijgen? Is het misschien een idee om de afmeting van de bakvorm bij het recept te zetten? Hartstikke bedankt voor het delen van je recept.
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een bakplaat van 28 x 34 cm. Wil de een ovenplaat gebruiken van ongeveer 30 x 40 cm gebruik dan 1,5 keer het recept.
Is het in een bakvorm of rechtstreeks op de bakplaat?
Het kan beide. Hier hebben we gekozen voor een bakplaat maar een bakvorm kan ook zeer goed.
Jaaa, ze staat in de oven ,
Ik heb de plakjes wel wat dunner gesneden .
Hopelijk komt het tot een net zo heerlijk resultaat.
Morgen ga ik mijn gasten er mee verwennen .
Dat gaat zeker goedkomen. Smakelijk alvast!
Klinkt lekker maar wat doe je nu met het eiwit?
per abuis is het eiwit verwisseld met de dooier. Het eiwit gaat dus samen met de suiker en de nootje op het laatst over de plaatcake.