Appel kaneelcake – Een eenvoudige en lekkere appel kaneelcake, daar lust iedereen wel een stukje van.
Begin met een goede basis
De basis voor de appel kaneelcake is een goed basiscakebeslag, dit staat garant voor een lekkere cake. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kun je veel soorten vullingen gebruiken. Met dit beslag kun je een appelcake maken, maar je kunt net zo goed ander fruit gebruiken zoals bosbessen, peren of noten. Houd hierbij wel altijd rekening met het vochtgehalte van de vulling. En helaas, te veel vulling kan ook.
Gebruik een stevige appel voor de appel kaneelcake
Voor het maken van een appel kaneelcake gebruik je het beste appels zoals jonagold of elstar. Heb je appels liggen die op moeten? Dan kun je die ook gebruiken. Goudrenetten zijn alleen minder geschikt om te gebruiken, omdat die te snel tot moes koken.
Voorkom dat de stukjes appel naar onderen zakken
Als je een appel kaneelcake maakt moeten er natuurlijk appels in. Om het naar onderen zakken van de appels te voorkomen kun je ze het beste niet te grof snijden. Eigenlijk is dat logisch, hoe groter de stukken, hoe zwaarder. Maar te fijn snijden werkt ook weer niet omdat het beslag dan te nat wordt. Het beste zijn stukjes appel van een halve cm tot een cm doorsnede. Die stukjes appel haal je door een mengsel van suiker, kaneel en bloem. De bloem zorgt ervoor dat de appels makkelijker op hun plek blijven in het beslag. Meng de appels op het laatste moment met het bloemmengsel, anders gaan de appels vocht afgeven en alles gaat plakken.
Bak de appel kaneelcake lang en op lage temperatuur
Bak de appel kaneelcake gaar
Dat klinkt logisch toch? Je moet cake namelijk altijd gaar bakken. Maar met een natte vulling, zoals die van de appel kaneelcake, moet de cake net iets langer bakken. Een beetje afhankelijk van je oven en bakvorm bak je een basiscake 60 minuten op 165 graden hete lucht. De appel kaneelcake is 80 minuten op 160 graden, op det hete luchtstand gebakken. Iets lager van temperatuur en iets langer. Doe voor je de cake uit de oven haalt, altijd eerst de test met de satéprikker. Komt die er droog uit en hangt er geen beslag aan? Dan is de cake gaar. Laat de cake 5 tot 10 minuten rusten voor je hem lost. De reden hiervoor is dat de cake iets krimpt tijdens het afkoelen en ook steviger wordt.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Appel kaneelcake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram boter
- 100 ml zonnebloemolie
- 250 gram witte basterdsuiker
- 5 eieren
- 250 + 25 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel zout
- 3 theelepels kaneel
- 3 stevige appels
- boter en bloem voor de vorm
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel kaneelcake:
Zorg dat alle ingrediënten afgewogen en op kamertemperatuur zijn.
Beboter de vorm secuur en bestuif met bloem, zet als dat mogelijk is, in de koelkast.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Klop de boter, olie en de suiker licht en luchtig. Voeg er het zout aan toe en al kloppend één voor één de eieren. Zorg dat ze steeds helemaal zijn opgenomen.
Zeef de 250 gram zelfrijzend bakmeel en spatel dat er luchtig doorheen.
Meng de resterende bloem met de kaneel en eventueel een schepje suiker.
Zet de oven op 160 graden.
Schud de appels om met het bloemmengsel en schep ze kort door het cakebeslag. Vul de vorm en tik een keer met de gevulde vorm op je werkblad om grote luchtbellen te voorkomen. Strijk glad, maar zorg ervoor dat je de zijkanten niet raakt met de pannenlikker.
Bak de cake in ongeveer 75 minuten bruin en gaar. Laat de cake, als hij gaar is, 5-10 minuten staan. Schud een beetje met de vorm en zorg ervoor dat de zijkanten los zijn. Draai de cake om op een rooster om af te laten koelen.
Bestrooi de appel kaneelcake eventueel met poedersuiker en geniet.
Tafel lekker !!