• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Arretjescake; lekker nostalgisch

door Samantha
in Cake
1
7
arretjescake

Arretjescake – Waarschijnlijk is de arretjescake één van de eerste cakes die ik ooit “gebakken” heb. In dit geval schrijf ik gebakken tussen aanhalingstekens omdat deze cake niet echt gebakken wordt maar opstijft in de koelkast, een cake dus waarvoor geen oven nodig is. Ik heb altijd gedacht dat iedereen wel wist wat Arretjescake was; ik ben er zelf mee opgegroeid en iedereen die ik kende kon deze cake maken. En toch toen ik van de week opperde een Arretjescake te gaan maken kreeg ik veel vragende blikken “Arretjescake, wat is dat dan??” Reden genoeg om eerst eens even in de geschiedenis van de deze cake te duiken.

De geschiedenis van Arretjescake

Ook: Arretjenofcake of zoals men in Limburg zegt; Pletskeskoek, is een koude cake die in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. Het is een machtige chocoladecake gemaakt van voornamelijk cacao, boter, suiker en biscuitjes.

Oorspronkelijk is de arretjescake een recept uit een promotieboekje van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia,een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake.

Hoewel de recepten per regio nog al eens verschillen is de basis van de Arretjescake vrijwel overal gelijk. Ik koos voor een variant zonder ei. Omdat de cake niet gebakken wordt voorkom je op deze manier het werken met rauw ei.

gebak met roomboter

Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!

Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.

ingredienten arretjescakeArretjescake

  • 150 gram boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 60 gram cacaopoeder
  • 200 gram biscuitjes

Extra;

  • cakeblik
  • bakpapier

Bekleed het cakeblik met bakpapier. Smelt de boter maar zorg dat deze niet bruin wordt. Meng vervolgens de suiker, de cacaopoeder en de boter goed door elkaar. Breek de biscuitjes in kleine stukjes en schep ze door het botermengsel. Laat nu de chocolade smelten, schenk deze over het geheel en schep alles nog eens goed door elkaar. Schep de massa vervolgens in het bakblik en druk alles goed stevig aan. Laat de arretjescake nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Variatietips:

  • Vervang de biscuitjes eens door een ander koekje bijv. bastognekoek of bitterkoekjes
  • Vervang de biscuitjes door pepernoten
  • Vervang 50 gram van de biscuitjes door 100 gram noten (voor de cake op de foto verving ik 50 gram biscuit voor 100 gram pistachenoten)
  • Voor volwassene kunt u eventueel 1 eetlepel Rum of Amaretto toevoegen
  • Voeg wat sterke koffie toe voor een intensere smaak
Tags: ChocoladeNoten - Pistache noten
DeelPin1651Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Cake

Perencake met walnoten en bitterkoekjes

muffin met cranberries en pecannoten
Cake

Muffin met cranberry’s en pecannoten

Tulband met dulche de leche en walnoten
Cake

Tulband met dulche de leche en walnoten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 7

  1. annie says:
    12 maanden geleden

    vroeger altijd gedaan met delfia vet en nooit geen eieren

    Beantwoorden
  2. Judith says:
    2 jaar geleden

    Leuk, dit is zoals mijn moeder het zo’n 60 jaar geleden maakte.
    Alleen nam zij er dan inderdaad een soort kokosvet voor en, als ze een ‘dure’ bui had werden er, ipv biscuitjes, wel lange vingers in gedaan.
    De caloriën kwamen natuurlijk je oren uit maar goed, ik stam gelukkig uit een magere familie.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Haha Judith, een ‘dure’ bui. Super leuk!

      Beantwoorden
  3. Gina Bakker says:
    3 jaar geleden

    ivm calorien gebruik ik de helft minder suiker, , en verhouding halv volkoren biscquit en half speltcrackers, heerlijk en minder calorierijk

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Leuke tip Gina

      Beantwoorden
  4. Antoinette says:
    4 jaar geleden

    Hallo Samanta , heb een “arretjescake” gemaakt op moderne gemakkelijke wijze .
    150 gram bisquit
    3a4 gr. eetlepels chocoladepasta
    1/3 p roomboter
    Pure hagelslag
    Wat melk
    #Roomboter zacht laten worden en mengen met de choc.pasta ,
    #Bisquitjes 1 voor een door de melk en op een schaal/onderblad/bakblik leggen ,
    #De choc.pasta met een spatel/pannenlikker dik over de bisquitjes smeren. Dit herhalen tot bisquitjes op zijn . Op het laatst de chocpasta erover en omheen smeren.
    #Rondom en overheen de hagelslag strooien en licht aandrukken .
    #Opstijven in de koelkast
    #Severen in plakjes of partjes.
    Snoep lekker , (mier) zoet maar voor af en toe lekker !
    Groetjes Antoinette .
    p.s. eet een nieuw gerecht ook altijd op de manier waarop jij dat doet . Zo herkenbaar.?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      4 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt Antoinette!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen