Arretjescake – Waarschijnlijk is de arretjescake één van de eerste cakes die ik ooit “gebakken” heb. In dit geval schrijf ik gebakken tussen aanhalingstekens omdat deze cake niet echt gebakken wordt maar opstijft in de koelkast, een cake dus waarvoor geen oven nodig is. Ik heb altijd gedacht dat iedereen wel wist wat Arretjescake was; ik ben er zelf mee opgegroeid en iedereen die ik kende kon deze cake maken. En toch toen ik van de week opperde een Arretjescake te gaan maken kreeg ik veel vragende blikken “Arretjescake, wat is dat dan??” Reden genoeg om eerst eens even in de geschiedenis van de deze cake te duiken.
De geschiedenis van Arretjescake
Ook: Arretjenofcake of zoals men in Limburg zegt; Pletskeskoek, is een koude cake die in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. Het is een machtige chocoladecake gemaakt van voornamelijk cacao, boter, suiker en biscuitjes.
Oorspronkelijk is de arretjescake een recept uit een promotieboekje van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia,een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake.
Hoewel de recepten per regio nog al eens verschillen is de basis van de Arretjescake vrijwel overal gelijk. Ik koos voor een variant zonder ei. Omdat de cake niet gebakken wordt voorkom je op deze manier het werken met rauw ei.
Gebak met roomboter; Kiezen voor smaak!
Of je nu cake, appeltaart of koekjes maakt, gebruik roomboter! Gebak met roomboter bereidt, heeft echt veel meer smaak.
Arretjescake
- 150 gram boter
- 50 gram pure chocolade
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 60 gram cacaopoeder
- 200 gram biscuitjes
Extra;
- cakeblik
- bakpapier
Bekleed het cakeblik met bakpapier. Smelt de boter maar zorg dat deze niet bruin wordt. Meng vervolgens de suiker, de cacaopoeder en de boter goed door elkaar. Breek de biscuitjes in kleine stukjes en schep ze door het botermengsel. Laat nu de chocolade smelten, schenk deze over het geheel en schep alles nog eens goed door elkaar. Schep de massa vervolgens in het bakblik en druk alles goed stevig aan. Laat de arretjescake nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Variatietips:
- Vervang de biscuitjes eens door een ander koekje bijv. bastognekoek of bitterkoekjes
- Vervang de biscuitjes door pepernoten
- Vervang 50 gram van de biscuitjes door 100 gram noten (voor de cake op de foto verving ik 50 gram biscuit voor 100 gram pistachenoten)
- Voor volwassene kunt u eventueel 1 eetlepel Rum of Amaretto toevoegen
- Voeg wat sterke koffie toe voor een intensere smaak
vroeger altijd gedaan met delfia vet en nooit geen eieren
Leuk, dit is zoals mijn moeder het zo’n 60 jaar geleden maakte.
Alleen nam zij er dan inderdaad een soort kokosvet voor en, als ze een ‘dure’ bui had werden er, ipv biscuitjes, wel lange vingers in gedaan.
De caloriën kwamen natuurlijk je oren uit maar goed, ik stam gelukkig uit een magere familie.
Haha Judith, een ‘dure’ bui. Super leuk!
ivm calorien gebruik ik de helft minder suiker, , en verhouding halv volkoren biscquit en half speltcrackers, heerlijk en minder calorierijk
Leuke tip Gina
Hallo Samanta , heb een “arretjescake” gemaakt op moderne gemakkelijke wijze .
150 gram bisquit
3a4 gr. eetlepels chocoladepasta
1/3 p roomboter
Pure hagelslag
Wat melk
#Roomboter zacht laten worden en mengen met de choc.pasta ,
#Bisquitjes 1 voor een door de melk en op een schaal/onderblad/bakblik leggen ,
#De choc.pasta met een spatel/pannenlikker dik over de bisquitjes smeren. Dit herhalen tot bisquitjes op zijn . Op het laatst de chocpasta erover en omheen smeren.
#Rondom en overheen de hagelslag strooien en licht aandrukken .
#Opstijven in de koelkast
#Severen in plakjes of partjes.
Snoep lekker , (mier) zoet maar voor af en toe lekker !
Groetjes Antoinette .
p.s. eet een nieuw gerecht ook altijd op de manier waarop jij dat doet . Zo herkenbaar.?
Leuk dat je het deelt Antoinette!