- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Arretjescake; lekker nostalgisch

Arretjescake – Waarschijnlijk is de arretjescake één van de eerste cakes die ik ooit “gebakken” heb. In dit geval schrijf ik gebakken tussen aanhalingstekens omdat deze cake niet echt gebakken wordt maar opstijft in de koelkast, een cake dus waarvoor geen oven nodig is. Ik heb altijd gedacht dat iedereen wel wist wat Arretjescake was; ik ben er zelf mee opgegroeid en iedereen die ik kende kon deze cake maken. En toch toen ik van de week opperde een Arretjescake te gaan maken kreeg ik veel vragende blikken “Arretjescake, wat is dat dan??” Reden genoeg om eerst eens even in de geschiedenis van de deze cake te duiken.

De geschiedenis van Arretjescake

Ook: Arretjenofcake of zoals men in Limburg zegt; Pletskeskoek, is een koude cake die in verschillende Nederlandse streken gegeten wordt. Het is een machtige chocoladecake gemaakt van voornamelijk cacao, boter, suiker en biscuitjes.

Oorspronkelijk is de arretjescake een recept uit een promotieboekje van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Calvé voerde destijds twee soorten vet, te weten Delfia,een soort frituurvet van kokosvet, en Delfrite, een soort margarine. Het (strip)figuurtje Arretje Nof werd als reclame gebruikt voor deze producten. Recept nummer 100 was Arretje’s cake.

Hoewel de recepten per regio nog al eens verschillen is de basis van de Arretjescake vrijwel overal gelijk. Ik koos voor een variant zonder ei. Omdat de cake niet gebakken wordt voorkom je op deze manier het werken met rauw ei.


Arretjescake

Extra;

Bekleed het cakeblik met bakpapier. Smelt de boter maar zorg dat deze niet bruin wordt. Meng vervolgens de suiker, de cacaopoeder en de boter goed door elkaar. Breek de biscuitjes in kleine stukjes en schep ze door het botermengsel. Laat nu de chocolade smelten, schenk deze over het geheel en schep alles nog eens goed door elkaar. Schep de massa vervolgens in het bakblik en druk alles goed stevig aan. Laat de arretjescake nu minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Variatietips:

Links in dit artikel:
  1. pure chocolade: https://lekkertafelen.nl/special/chocolade/
  2. pistachenoten: https://lekkertafelen.nl/special/pistache-noten/