- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Bosbes nectarine cake; Voor een fruitige zomer

Bosbes nectarine cake – Geniet jij ook zo van die overvloed aan vers zomerfruit? De kleuren en smaken zijn geweldig. Soms heb je dan, dat je er wel erg hebberig van wordt… En dan heb je voor het mooi te veel fruit ingeslagen; ligt er toch het een ander iets te rijp te worden op de fruitschaal of te rimpelen in de koelkast. Fruit met een gerimpeld velletje of met lelijke plekjes erop is natuurlijk minder aantrekkelijk om zo uit de hand te eten,  maar gooi het niet weg! Je kunt het vaak nog mooi in een taart of cake verwerken.

In het recept voor deze cake[1] heb ik nectarines en bosbessen verwerkt. De bosbessen vol van smaak en zoet, de nectarine iets zuurder, met sinaasappel en amandelen een perfecte combinatie, zeker met dat zoetzure romige laagje erbovenop. Wil de de cake meenemen voor een picknick laat het romige laagje dan achterwege. Ook zonder deze topping heb je iets heerlijks.

Bosbes nectarine cake

Voor het beslag:

Voor de afwerking:

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een vorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met boter en bestrooi deze met paneermeel.

Snijd de nectarines in kwarten en dan nogmaals in vieren. Smelt de boter en zet apart. Klop nu de eieren met de suiker en vanillesuiker licht en luchtig. Schep het citroensap, rasp en de karnemelk samen met de boter voorzichtig met een spatel door het eimengsel.

Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel door het eimengsel. Schep het amandelmeel om met de stukjes nectarine en de bosbessen en schep het fruit voorzichtig door het cakebeseslag. Alleen kort omscheppen, niet uitgebreid roeren!

Doe alles in de vorm en bak ongeveer 30 minuten tot de cake gaar is. Haal de cake uit de vorm en laat op een tooster afkoelen.

Klop de mascarpone en het sinaasappelsap los en voeg er dan de poedersuiker aan toe. Klop goed door zodat er geen klontjes in zitten. Verdeel dit over de afgekoelde cake en garneer met de sinaasappelrasp, De topping is licht vloeibaar, maar stijft op in de koelkast.

Als je de schillen van citrusfruit gebruikt in recepten,  koop dan biologisch citrusfruit. Kan je hier niet aankomen, los dan een ½ eetlepel baking soda op in een liter water en laat de vrucht hier een kwartiertje in staan. Was ze en spoel ze dan af zodat de waslaag verdwenen is.

Links in dit artikel
  1. cake: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/cake/
  2. eieren: https://lekkertafelen.nl/special/eieren/
  3. bosbessen: https://lekkertafelen.nl/special/blauwe-bessen/
  4. mascarpone: https://lekkertafelen.nl/special/mascarpone/