Cake Clementine, met mandarijntjes – Een cake met een licht bittertje van de clementine schillen en zonder boter bereid. Erg lekker en fris, eens wat anders voor bij de koffie of thee.
Gecombineerd met een bolletje ijs is deze cake ook erg geschikt als dessert.
Dit is een cake zonder ook maar een grammetje toegevoegde boter. De gepureerde clementines zorgen samen met de eieren voor een ietwat vaste sappige cake. Het oorspronkelijke recept komt uit Engeland, waar vaak gebruik wordt gemaakt van citrusvruchten en citrusschillen. De smaak van deze cake doet dan ook een klein beetje denken aan de Engelse marmelade. Vol van smaak en een tikkeltje bitter.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Cake Clementine, met mandarijntjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 450 gram mandarijntjes
- 2 steranijs
- 1 pijpje kaneel
- 300 gram amandelmeel
- 250 gram suiker
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 7 eieren
- handje amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
De cake clementine maak je zo:
Zet de mandarijntjes in hun geheel (dus met schil en al) met de steranijs en het pijpje kaneel in water op en breng tegen de kook aan. Laat dit ongeveer 2 uurtjes zachtjes garen. Schud de mandarijnen af en laat ze afkoelen. Dit gedeelte is makkelijk van tevoren voor te bereiden.
Smeer een ronde bakvorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met wat boter. Knip voor de bodem een stukje bakpapier op maat om de cake straks makkelijker te kunnen lossen.
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Haal de eventuele pitjes uit de mandarijntjes en pureer ze geheel in een keukenmachine of met de staafmixer helemaal fijn. Weeg 450 gram van het mandarijnenmengsel af. Doe er de gemberpoeder, kaneel, suiker en het amandelmeel bij en klop dit met een mixer door elkaar. Voeg er al kloppend één voor één de eieren aan toe en als laatste het oranjebloesemwater. Giet het beslag in de bakvorm. Strooi de geschaafde amandelen erover en bak de cake in ruim een uur gaar.
Controleer met een prikker of de cake gaar is door deze er midden in te steken, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Als je iets meer ervaren bent dan druk je met je vingers bovenop de cake, als deze terugveert, is de cake gaar. De cake clementine met mandarijntjes is zowel warm als koud te serveren en blijft een paar dagen lekker. Ook is hij makkelijk in te vriezen om later te gebruiken.
Tafel lekker !!
Dag Connie,
Als ik de cake vegan wil maken en de eieren vervang door bijvoorbeeld flax eggs, moet ik dan wat bakpoeder of -soda toevoegen?
Alvast enorm bedankt!
Ik heb er zelf niet veel ervaring mee, maar naar wat ik begrijp vervangt het de bindende werking en niet de rijzende werking. Om volume in je gerecht te krijgen zou je een beetje backing-soda kunnen gebruiken. Dit reageert op zuur. Het is een kwestie van uitproberen.
Graag hoor ik van je hoe het gelukt is.
Erg lekker deze “cake” maar wel prijzig aan ingredienten.
Is deze cake ook te maken in Nordic ware bakvormen?
Heel jammer maar dit beslag is niet geschikt voor die prachtige vormen want het is vrij kleverig en zal er waarschijnlijk niet goed uitkomen. Wellicht wel als je een gladde vorm met niet te veel relief hebt.
Ha Connie.
Ik had al dat idee maar nu weet ik het zeker.
Dank je wel.
Helena.
Graag gedaan, het is natuurlijk wel de bedoeling dat de cake mooi wordt.