- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Cake Clementine, met mandarijntjes

Cake Clementine, met mandarijntjes – Een cake met een licht bittertje van de clementine schillen en zonder boter bereid. Erg lekker en fris, eens wat anders voor bij de koffie of thee. Gecombineerd met een bolletje ijs is deze cake[1] ook erg geschikt als dessert.

Dit is een cake zonder ook maar een grammetje toegevoegde boter. De gepureerde clementines zorgen samen met de eieren voor een ietwat vaste sappige cake. Het oorspronkelijke recept komt uit Engeland, waar vaak gebruik wordt gemaakt van citrusvruchten[2] en -schillen. De smaak van deze cake doet dan ook een klein beetje denken aan de Engelse marmelade. Vol van smaak en een tikkeltje bitter.


Cake Clementine, met mandarijntjes

Zet de mandarijntjes in hun geheel (dus met schil en al) met de steranijs en het pijpje kaneel in water op en breng tegen de kook aan. Laat dit ongeveer 2 uurtjes zachtjes garen. Schud de mandarijnen af en laat ze afkoelen. Dit gedeelte is makkelijk van te voren voor te bereiden.

Smeer een ronde bakvorm van ongeveer 26 cm doorsnede in met wat boter. Knip voor de bodem een stukje bakpapier op maat om de cake straks makkelijker te kunnen lossen.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Haal de eventuele pitjes uit de mandarijntjes en pureer ze geheel in een keukenmachine of met de staafmixer helemaal fijn. Weeg 450 gram van het mandarijnen mengsel af. Doe er de gemberpoeder, kaneel, suiker en het amandelmeel bij en klop dit met een mixer door elkaar. Voeg er al kloppend een voor een de eieren aan toe en als laatste het oranjebloesemwater. Giet het beslag in de bakvorm. Strooi de geschaafde amandelen erover en bak de cake in ruim een uur gaar.

Controleer met een prikker of de cake gaar is door deze er midden in te steken, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Wanneer je iets meer ervaren bent dan druk je met je vingers bovenop de cake, wanneer deze terug veert is de cake gaar. De cake clementine met mandarijntjes is zowel warm als koud te serveren en blijft een paar dagen lekker. Ook is hij makkelijk in te vriezen om later te gebruiken.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. cake: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/cake/
  2. citrusvruchten: https://lekkertafelen.nl/special/citrus/
  3. mandarijntjes: https://lekkertafelen.nl/special/mandarijn/