Chocolade-vanillecake met dadels en walnoten – Vulde je de dadels gisteren nog met roomkaas, nu passen ze perfect in een cake. Een dadel is een van de betere alternatieven als tussendoortje bij zoete trek, want ondanks dat een dadel relatief veel vruchtsuiker bevat, zit een dadel ook bomvol vezels, vitamine B6 en C, calcium, kalium, ijzer en magnesium en deze voedingsstoffen zorgen er weer voor dat de dadel een lekker en verantwoord tussendoortje is.
Voor een krokantje in de cake gebruik je de walnoten die nog op de schaal liggen; de walnoot heeft het etiket gezondste noot meegekregen. Op de Wikipedia-site over de walnoot staat zelfs een zeer indrukwekkend rijtje ziektes die voorkomen of genezen kunnen worden met walnoot en walnotenolie. Dus buiten dat ze gewoon heerlijk zijn, ook nog eens een hele gezonde keus; de walnoot als toevoeging in een cake.
Chocolade-vanillecake met dadels en walnoten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 + 100 gram pure chocolade
- 75 + 135 gram bloem
- 75 gram basterdsuiker
- 135 gram suiker
- 2 + 3 eieren
- 2 eetlepels olie
- 50 + 135 gram boter
- een mespuntje zout
- 1 vanille stokje (evt. vervangen door 1 zakje vanille suiker)
- 80 gram walnoten
- 100 gram dadels
Bereidingswijze van dit recept
Extra nodig: cakeblik 25 cm.
Bereiding Chocoladecake
Smelt 75 gram chocolade, 50 gram boter en 2 eetlepels olie au bain-marie. Klop 75 gram basterdsuiker en 2 eieren goed los. Zeef 75 gram bloem en roer deze door het eiermengsel. Roer vervolgens het chocolademengsel er ook door heen. Vul het cakeblik met de helft van dit beslag en zet de andere helft nog even weg. Plaats 10 minuten in de vriezer, dan zal de volgende laag vanillecake niet gaan mengen met het chocoladebeslag.
Bereiding Vanillecake
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Snijd de dadels, hak de walnoten en 100 gram chocolade en meng ze met 135 gram bloem (door ze door de bloem te mengen voorkom je dat de vulling straks naar beneden gaat zakken). Meng 135 gram boter, 135 gram suiker en een mespuntje zout tot een romige massa. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden, schraap het merg eruit en voeg toe aan de botermassa. Voeg vervolgens één voor één 3 eieren toe en als laatste de bloem met vulling.
Schep het vanilledeeg in het cakeblik op de chocoladebodem en vervolgens het overige chocoladebeslag op het vanilledeeg.
Plaat het cakeblik in het midden van de voorverwarmde oven en bak hem in 75 minuten gaar.
Bij de koffie wordt een heerlijke chocolade-vanillecake met dadels en walnoten gepresenteerd, die niet alleen heel erg lekker is, maar waar je, dankzij al die lekkere, gezonde toevoegingen, met een gerust hart van kunt genieten.
Tafel lekker !!
Hallo heb dit recept geprint moet nog boodschappen doen dus morgen ha ik deze cake maken
Wat leuk Hermien, we zijn echt heel benieuwd naar het resultaat 🙂