Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Cinnamon swirl; Het hele huis ruikt naar kaneel

Wil je een cake bakken? In de herfst vervangen we deze voor een heerlijke cinnamon swirl. Wedden dat iedereen op de geur afkomt?

3 1.825

Cinnamon swirl – Het is kil de laatste dagen, erg jammer om al zo vroeg afscheid te moeten nemen van de zomer. Maar niet getreurd het is weer tijd voor gezelligheid binnenshuis. De kachel kan weer aan, de kaarsjes op tafel, een heerlijke pot thee en natuurlijk wat lekkers voor erbij. Wat is dan gezelliger dan een cake te bakken zodat je hele huis naar kaneel ruikt. En mooi is hij ook nog, lijkt moeilijk maar hij is in een handomdraai gemaakt, er komt geen mixer aan te pas. Alleen een beetje geduld als hij in de oven staat en je probeert te verleiden met z’n geur. Maar een voordeel is dan weer dat hij zowel warm als koud erg lekker is, dus als je je niet kan bedwingen kun je hem gelijk aansnijden.

Gebruik baking soda

Het is van oorsprong een Amerikaans recept. Er wordt gebruik gemaakt van olie in plaats van boter wat toch een andere structuur geeft. Ook wordt er gebruik gemaakt van baking soda en bakpoeder. Baking soda is hier nog niet zo heel bekend en het is het zelfde als natriumbicarbonaat of zuiveringszout en wordt soms ook dubbelkoolzure soda genoemd. Veel namen dus voor het zelfde product. Baking soda produceert alleen zuurstof als er een zuur of zuur vocht aanwezig is, dus bijvoorbeeld yoghurt, azijn of karnemelk. Is dit niet aanwezig dan zal het deeg niet rijzen. Let op dat je er niet te veel van gebruikt het kan bij te royaal gebruik een vreemde bijsmaak geven.
Baking soda begint meteen te werken als het in aanraking komt met zuur, dus als je dit gebruikt moet je het pas op laatst toevoegen, dit is om de zuurstof gevangen te houden in het gebak zodat het mooi luchtig wordt.
Baking soda is steeds vaker bij de gewone supermarkt te koop, ook vind je het in natuurvoedingszaken. Het leuke van baking soda is dat het ook als schoonmaak product te gebruiken is. Ik schud bijvoorbeeld een paar lepels baking soda in een aangekoekte pan met een beetje water en laat dit een tijdje staan, na een paar uurtjes is het aangekoekte vuil makkelijk te verwijderen.


Cinnamon swirl

Voor 1 cake heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 250 gram suiker
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram zonnebloemolie
  • 250 gram yoghurt
  • 3 eieren
  • 1 dessertlepel vanille essence
  • snufje zout
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel kaneel

Voor het kruimel laagje:

  • 25 gram zeer zachte boter
  • 25 gram suiker
  • 50 gram bloem

cinnamon swirl

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Meng eerst voor het kruimel laagje de boter met de suiker met een vork door elkaar. Doe er de bloem bij en blijf roeren totdat er fijne kruimels ontstaan. Zet dit weg. Meng de basterdsuiker met de kaneel. Smeer een cakeblik in met boter en bestuif deze met bloem of bekleed de vorm met bakpapier. Zeef de bloem met bakpoeder en baking soda boven een kom. Voeg er het zout en de suiker aan toe en roer dit door elkaar.

Doe in een andere kom de 3 eieren met de yoghurt, de olie en de vanille essence. Klop dit goed door elkaar. Meng de droge en de natte ingrediënten door elkaar. Het hoeft geen mooi glad beslag te worden er mogen we wat oneffenheden in zitten. Schep 2-3 lepels beslag in de vorm en bestrooi met een gedeelte van de kaneelsuiker, schep hier weer een paar lepels beslag op en bestrooi weer met de kaneelsuiker, ga zo door tot het beslag en de suiker op zijn. Het moeten dus een soort van laagjes suiker tussen het beslag worden.

Als alle beslag en suiker in de vorm zitten zet je er een mes in en trekt een streep over de lengte van de vorm door het beslag. Strooi er als laatste de kruimels over. Bak de cinnamon swirl in ongeveer 50 -60 minuten gaar. Dit kun je testen door er voorzichtig met een satéprikker in te steken, als deze er schoon uit komt is de cake gaar. Haal de cinnamon swirl voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rekje afkoelen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 Reacties
  1. Jeanne zegt

    Hallo lekker tafelen team
    Graag zou ik de cinnamon swirl bakken maar helaas staat over de ingrdientenliist een reclame blok
    Na het wegklikken van het reclame blokje verschijnt er een wit vlak zodat ik nog geen ingredienten kan lezen
    Heel jammer
    Kan ik op een andere manier aan de ingredientenlijst komen?
    Mvr gr jeanne

    1. Redactie zegt

      Beste Jeanne, dat is inderdaad heel irritant. We denken dat we het probleem opgelost hebben. Laat je ons weten of het nu wel lukt?

      1. Jeanne zegt

        Gelukt,
        Dank jullie wel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer