Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Citroen courgette cake

Voor deze citroen courgette cake wordt ook wel de benaming brood gebruikt. Het suikerlaagje maakt het verschil. Met heb je een cake, zonder een brood.

0 1.362

Citroen courgette cake – Het recept voor deze cake ken ik in zowel Nederlandse als Amerikaans/Engelse versie. Het grappige vind ik dat ik dit toch wel echt een cake vind terwijl de Engelstaligen het over een brood hebben. Bij brood heb ik toch een ander idee maar ik vond een uitleg waardoor ikzelf ook even dacht, misschien moet ik het inderdaad ook maar een brood gaan noemen. De reden voor de naam brood zou namelijk zijn dat je het op die manier ook zonder verder schuldgevoel kunt eten bij je ontbijt of lunch.

Traktatie of ontbijt ?

Ja en dan ga ik toch twijfelen over die naam, want cake is bij ons toch wel echt een traktatie, terwijl deze cake inderdaad te lekker is om te beperken tot een enkele keer. Daarnaast gaat er natuurlijk een lekker portie groenten in en niet te vergeten en dosis vitamine C. Zal ik hem dan toch maar brood gaan noemen ?? Voor mezelf heb ik het besluit genomen; zonder zoete suikerlaag gaat hij prima als ontbijt, met suikerlaag serveer ik hem af en toe bij de koffie of thee.


Citroen courgette cake

 • 210 gram bloem
 • 4 gram baking soda
 • 1/4 theelepel bakpoeder
 • 1/4 theelepel zout
 • 180 gram suiker
 • 150 gram geraspte courgette
 • 60 milliliter (plantaardige) olie
 • 1 ei
 • 60 milliliter vers citroensap
 • Rasp van 3 citroenen
 • 150 gram poedersuiker

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Meng in een kom de bloem met de baking soda, de bakpoeder en het zout en zet apart voor later. Meng in een andere kom de suiker, de courgette, de olie, de eieren, 40 ml van het citroensap en de rasp van 2 citroenen. Roer alles goed door elkaar. Voeg nu de droge ingrediënten uit de andere kom toe en roer tot alles goed is vermengd.

Neem je bakvorm en vet deze lichtjes in en/of bekleed eventueel met een stukje bakpapier. Schep het beslag in je vorm en plaats deze in de voorverwarmde oven. Bak de cake nu in 55 à 60 minuten gaar. Controleer aan het einde van de baktijd of je cake gaar is met behulp van een satéprikker. Steek deze in het midden van je cake, komt hij er droog uit dan is je cake gaar, is je prikker nog vochtig verleng dan je baktijd met iedere keer 5 minuten tot hij gaar is.

Neem de citroen courgette cake uit de oven en laat hem 5 minuten rusten in de vorm, daarna haal je hem uit de vorm en laat hem volledig afkoelen. Voor de suikerlaag meng je de poedersuiker met 20 ml vers citroensap en de rasp van 1 citroen. Schenk het suikerpapje over de afgekoelde cake.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer