Karnemelkcake: Een heerlijk zachte cake gebakken in een plaat en afgewerkt met een verrassend fris limoenlaagje. Dat wordt smullen bij de koffie of thee.
Karnemelk maakt luchtig
In deze karnemelkcake gebruik je, je raadt het al, karnemelk. Niet per se voor de smaak wan je proeft het bijna niet terug in het resultaat. De karnemelk heeft hier de functie om de cake luchtig te maken. De zuren uit deze zuivel reageren op het bakpoeder, deze gaat hiervan bruisen. Zo creëer je extra lucht in de cake. Probeer het maar eens: strooi een klein scheutje azijn, citroen of zure zuivel over een lepeltje bakpoeder. Je ziet een chemische reactie en precies die reactie kun je gebruiken in je baksels.
Glazuur maakt het af
Glazuur kan erg lekker zijn zeker bij een minder zoete cake zoals deze karnemelkcake. Wanneer je een zware boerencake hebt kan het net iets teveel worden. De Amerikanen en Engelsen doen overal dikke lagen glazuur op. Ze houden ervan. Wij houden het beperkt tot een dun laagje wat de cake een heerlijke oppepper geeft. Glazuur bestaat vooral uit suiker maar doordat we dit vloeibaar maken met limoen krijgt het een heerlijk zuurtje wat een mooi smaakcontrast geeft.
Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast
Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.
Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!
Karnemelkcake met limoen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram boter
- 150 gram suiker
- 375 gram bloem
- een zakje bakpoeder
- een kleine theelepel zout
- 250 ml karnemelk
- 3 eieren
- 3 limoen
- 200 gram poedersuiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de karnemelkcake met limoen:
Weeg alles secuur af en zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem met het bakpoeder. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 × 35 cm met bakpapier. Heb je deze niet, geen probleem deze karnemelkcake kan ook in een cakevorm of springvorm gebakken worden.
Rasp 2 limoenen en zet opzij. Snij nu alle 3 de limoentjes door en pers deze uit. Bewaar de uitgeperste limoenschillen die je nog niet geraspt hebt (deze rasp je op het laatst rechtstreeks boven het glazuur). Zet ook 3 eetlepels limoensap apart voor het glazuur.
Verwarm de oven voor op 165 graden.
Klop de boter met de suiker en het zout licht en luchtig. Voeg er een voor een de eieren aan toe. Voeg steeds pas een nieuw ei toe als het andere goed gemengd is. Voeg er nu de helft van de gezeefde bloem met bakpoeder aan toe en meng kort. Voeg er nu de helft van de karnemelk aan toe en meng weer kort. Herhaal dit totdat de bloem en karnemelk op zijn. Roer echter niet te lang want dan wordt de cake taai. Voeg op het laatst het limoensap en de limoenrasp toe en doe alles in de bakvorm. Bak de karnemelkcake in ongeveer 45 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de vorm. Haal de cake uit de oven en laat deze in de vorm afkoelen.
Zeef de poedersuiker en meng er met kleine beetjes het limoensap doorheen. Het glazuur moet dik lopend zijn maar niet echt vloeibaar. Het kan zijn dat je net iets meer of minder sap nodig hebt. Heb je te weinig sap, gebruik dan voor de laatste paar druppels water. Maak het glazuur pas als de cake lauwwarm is anders gaat deze een korstje vormen en krijg je klontjes die niet meer weg gaan. Verdeel deze dus direct over je cake. Deze mag lauw zijn maar niet meer heet. Laat de limoenglazuur, afhankelijk van de dikte, minimaal 1 uur drogen. Snij de karnemelkcake in repen of blokken naar wens.
Tafel lekker !!
Hoeveel is een zakje bakpoeder? Ik heb namelijk losse bakpoeder. Gewoon 1 theelepel?
Annemijn 1 zakje bevat 15 gram bakpoeder.