• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, augustus 8, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen

door Connie Derks
in Cake
0
2
karnemelkcake met limoen

Karnemelkcake: Een heerlijk zachte cake gebakken in een plaat en afgewerkt met een verrassend fris limoenlaagje. Dat wordt smullen bij de koffie of thee.

Karnemelk maakt luchtig

In deze karnemelkcake gebruik je, je raadt het al, karnemelk. Niet per se voor de smaak wan je proeft het bijna niet terug in het resultaat. De karnemelk heeft hier de functie om de cake luchtig te maken. De zuren uit deze zuivel reageren op het bakpoeder, deze gaat hiervan bruisen. Zo creëer je extra lucht in de cake. Probeer het maar eens: strooi een klein scheutje azijn, citroen of zure zuivel over een lepeltje bakpoeder. Je ziet een chemische reactie en precies die reactie kun je gebruiken in je baksels.

Glazuur maakt het af

Glazuur kan erg lekker zijn zeker bij een minder zoete cake zoals deze karnemelkcake. Wanneer je een zware boerencake hebt kan het net iets teveel worden. De Amerikanen en Engelsen doen overal dikke lagen glazuur op. Ze houden ervan. Wij houden het beperkt tot een dun laagje wat de cake een heerlijke oppepper geeft. Glazuur bestaat vooral uit suiker maar doordat we dit vloeibaar maken met limoen krijgt het een heerlijk zuurtje wat een mooi smaakcontrast geeft.

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info

Karnemelkcake met limoen

Porties: 16 plakken
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 375 gram bloem
  • een zakje bakpoeder
  • een kleine theelepel zout
  • 250 ml karnemelk
  • 3 eieren
  • 3 limoen
  • 200 gram poedersuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de karnemelkcake met limoen:

Weeg alles secuur af en zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem met het bakpoeder. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 × 35 cm met bakpapier. Heb je deze niet, geen probleem deze karnemelkcake kan ook in een cakevorm of springvorm gebakken worden.

Rasp 2 limoenen en zet opzij. Snij nu alle 3 de limoentjes door en pers deze uit. Bewaar de uitgeperste limoenschillen die je nog niet geraspt hebt (deze rasp je op het laatst rechtstreeks boven het glazuur). Zet ook 3 eetlepels limoensap apart voor het glazuur.

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Klop de boter met de suiker en het zout licht en luchtig. Voeg er een voor een de eieren aan toe. Voeg steeds pas een nieuw ei toe als het andere goed gemengd is. Voeg er nu de helft van de gezeefde bloem met bakpoeder aan toe en meng kort. Voeg er nu de helft van de karnemelk aan toe en meng weer kort. Herhaal dit totdat de bloem en karnemelk op zijn. Roer echter niet te lang want dan wordt de cake taai. Voeg op het laatst het limoensap en de limoenrasp toe en doe alles in de bakvorm. Bak de karnemelkcake in ongeveer 45 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de vorm. Haal de cake uit de oven en laat deze in de vorm afkoelen.

Zeef de poedersuiker en meng er met kleine beetjes het limoensap doorheen. Het glazuur moet dik lopend zijn maar niet echt vloeibaar. Het kan zijn dat je net iets meer of minder sap nodig hebt. Heb je te weinig sap, gebruik dan voor de laatste paar druppels water. Maak de glazuur pas als de cake lauwwarm is anders gaat deze een korstje vormen en krijg je klontjes die niet meer weg gaan. Verdeel deze dus direct over je cake. Deze mag lauw zijn maar niet meer heet. Laat de limoenglazuur, afhankelijk van de dikte, minimaal 1 uur drogen. Snij de  karnemelkcake in repen of blokken naar wens.

Tafel lekker !!

DeelPin29Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

muffin met abrikoos
Cake

Muffin met abrikoos

Kersen-chocolade cakejes
Cake

Kersen-chocolade cakejes

Bosbes nectarine cake
Cake

Bosbes nectarine cake; Voor een fruitige zomer

bosvruchten roomkaas plaatcake
Cake

Bosvruchten roomkaas plaatcake

Perzik cheescake
Cake

Perzik cheesecake van de bakplaat

Citroen yoghurt cake
Cake

Citroen yoghurt cake, lekker fris en fruitig

Rabarber aardbeien muffins
Cake

Rabarber aardbeien muffins

Aardbeiencake moederdag
Cake

Aardbeiencake met heel veel verse aardbeien

Reacties 2

  1. Annemijn says:
    2 weken geleden

    Hoeveel is een zakje bakpoeder? Ik heb namelijk losse bakpoeder. Gewoon 1 theelepel?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 weken geleden

      Annemijn 1 zakje bevat 15 gram bakpoeder.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

kaasplankjes
Specials

Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven

Verschillende kaasplankjes als dessert of voor bij de borrel. Opbouw, verrijken en presenteren, het komt allemaal voorbij in dit artikel.

Check het recept of lees de info
Rondvis

Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten

Eiervinaigrette

Eiervinaigrette; frisse dressing die bij veel past

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Vruchtenyoghurt; maar dan wel met echt fruit

Recept in de picture

bloemkool broccoli salade
Bijgerecht

Bloemkool broccoli salade

Verrukkelijke nazomer salade. Breng variatie in je salades en maak deze stoere bloemkool broccoli salade met kaas en een vleugje knoflook.

Check het recept of lees de info
Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Risotto met venkel, citroen en geitenkaas

Mango chutney zelf maken

Mango chutney zelf maken

Handige kooktips

Emmentaler
Kookschool

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas

Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!

Check het recept of lees de info
Appenzeller

Appenzeller; een bijzondere Zwitserse kaas

Toppings voor ovenschotels

Toppings voor ovenschotels; Dit zijn de lekkerste varianten

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Joris op Koude Italiaanse tomaten-pesto soep
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Eline op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Redactie op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • jaap op Spaanse tortilla met chorizo en serranoham
  • Connie Derks op Peren-amandelcake met kardemom
  • Marie Curie op Peren-amandelcake met kardemom

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen