• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Karnemelkcake met een fris laagje limoen

door Connie Derks
in Cake
0
2
karnemelkcake met limoen

Karnemelkcake: Een heerlijk zachte cake gebakken in een plaat en afgewerkt met een verrassend fris limoenlaagje. Dat wordt smullen bij de koffie of thee.

Karnemelk maakt luchtig

In deze karnemelkcake gebruik je, je raadt het al, karnemelk. Niet per se voor de smaak wan je proeft het bijna niet terug in het resultaat. De karnemelk heeft hier de functie om de cake luchtig te maken. De zuren uit deze zuivel reageren op het bakpoeder, deze gaat hiervan bruisen. Zo creëer je extra lucht in de cake. Probeer het maar eens: strooi een klein scheutje azijn, citroen of zure zuivel over een lepeltje bakpoeder. Je ziet een chemische reactie en precies die reactie kun je gebruiken in je baksels.

Glazuur maakt het af

Glazuur kan erg lekker zijn zeker bij een minder zoete cake zoals deze karnemelkcake. Wanneer je een zware boerencake hebt kan het net iets teveel worden. De Amerikanen en Engelsen doen overal dikke lagen glazuur op. Ze houden ervan. Wij houden het beperkt tot een dun laagje wat de cake een heerlijke oppepper geeft. Glazuur bestaat vooral uit suiker maar doordat we dit vloeibaar maken met limoen krijgt het een heerlijk zuurtje wat een mooi smaakcontrast geeft.

limoen

Limoen, Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

De limoen wordt minder gebruikt dan zijn collega citrusvruchten de citroen en de sinaasappel. Ontdek de sprankelende kracht van limoen!

karnemelk

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Karnemelkcake met limoen

Porties: 16 plakken
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram boter
  • 150 gram suiker
  • 375 gram bloem
  • een zakje bakpoeder
  • een kleine theelepel zout
  • 250 ml karnemelk
  • 3 eieren
  • 3 limoen
  • 200 gram poedersuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de karnemelkcake met limoen:

Weeg alles secuur af en zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zeef de bloem met het bakpoeder. Bekleed een bakplaat van ongeveer 25 × 35 cm met bakpapier. Heb je deze niet, geen probleem deze karnemelkcake kan ook in een cakevorm of springvorm gebakken worden.

Rasp 2 limoenen en zet opzij. Snij nu alle 3 de limoentjes door en pers deze uit. Bewaar de uitgeperste limoenschillen die je nog niet geraspt hebt (deze rasp je op het laatst rechtstreeks boven het glazuur). Zet ook 3 eetlepels limoensap apart voor het glazuur.

Verwarm de oven voor op 165 graden.

Klop de boter met de suiker en het zout licht en luchtig. Voeg er een voor een de eieren aan toe. Voeg steeds pas een nieuw ei toe als het andere goed gemengd is. Voeg er nu de helft van de gezeefde bloem met bakpoeder aan toe en meng kort. Voeg er nu de helft van de karnemelk aan toe en meng weer kort. Herhaal dit totdat de bloem en karnemelk op zijn. Roer echter niet te lang want dan wordt de cake taai. Voeg op het laatst het limoensap en de limoenrasp toe en doe alles in de bakvorm. Bak de karnemelkcake in ongeveer 45 minuten gaar. De baktijd is afhankelijk van de vorm. Haal de cake uit de oven en laat deze in de vorm afkoelen.

Zeef de poedersuiker en meng er met kleine beetjes het limoensap doorheen. Het glazuur moet dik lopend zijn maar niet echt vloeibaar. Het kan zijn dat je net iets meer of minder sap nodig hebt. Heb je te weinig sap, gebruik dan voor de laatste paar druppels water. Maak de glazuur pas als de cake lauwwarm is anders gaat deze een korstje vormen en krijg je klontjes die niet meer weg gaan. Verdeel deze dus direct over je cake. Deze mag lauw zijn maar niet meer heet. Laat de limoenglazuur, afhankelijk van de dikte, minimaal 1 uur drogen. Snij de  karnemelkcake in repen of blokken naar wens.

Tafel lekker !!

DeelPin84Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Cake

Perencake met walnoten en bitterkoekjes

muffin met cranberries en pecannoten
Cake

Muffin met cranberry’s en pecannoten

Tulband met dulche de leche en walnoten
Cake

Tulband met dulche de leche en walnoten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 2

  1. Annemijn says:
    10 maanden geleden

    Hoeveel is een zakje bakpoeder? Ik heb namelijk losse bakpoeder. Gewoon 1 theelepel?

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      10 maanden geleden

      Annemijn 1 zakje bevat 15 gram bakpoeder.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

8 + 11 =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen