Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Klassiek cakebeslag

Een klassiek cakebeslag noemen we ook wel 4×4 beslag omdat er van alle 4 de delen (ingrediënten) evenveel in zit. Een klassiek cakebeslag is een mooie basis

0 25.162

Klassiek cakebeslag – Klassiek cakebeslag is een cakebeslag wat ook wel 4 x 4 genoemd wordt omdat er van alle 4 delen even veel in zit. Het begint met 4 eieren die wegen ongeveer 50 gram per stuk dit is dus 200 gram. Neem van de suiker, boter en bloem ook 200 gram en je basis voor een cake is compleet. Heb je een grotere of een kleinere vorm dan kun je dus makkelijk je recept aanpassen door 5 eieren met 250 gram of 3 eieren met 150 gram van alles te gebruiken. Soms wordt er voor extra luchtigheid nog bakpoeder aan toegevoegd, dit wordt dan in het recept vermeld.


Klassiek cakebeslag

Voor het maken van een klassiek cakebeslag voor 1 cake heb je nodig:

  • 200 gram roomboter
  • 200 gram fijne suiker of basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn om een goed resultaat te krijgen. Zeef de bloem altijd, dit is om klontjes tegen te gaan maar zorgt ook voor extra luchtigheid van je cake. Smeer je cakevorm in met boter en bestuif deze met bloem om de cake later makkelijk te kunnen lossen. Je kan eventueel op de bodem en/of zijkanten een stukje bakpapier gebruiken maar dit is bij een ongevulde cake niet echt nodig mits je een onbeschadigde bakvorm hebt. Verwarm de oven voor op 150 max. 160 graden Celsius dit is een beetje afhankelijk van je oven. Een hetelucht oven kan normaal gesproken iets minder warm ingesteld worden. Het is belangrijk dat de cake langzaam kan garen zodat hij mooi gelijkmatig omhoog komt.

Klop nu eerst de boter met de suiker licht en luchtig, minimaal 10 minuten en voeg er dan een voor een de eieren aan toe. Zorg dat ieder ei door het deeg opgenomen is voordat je een volgende toevoegt. Spatel er nu de gezeefde bloem doorheen en doe het beslag in je vorm, bak de cake 50 minuten tot een uur totdat de cake gaar is, dit kun je testen door er een satéprikker in het midden in te steken, heel eventjes te laten zitten, en als hij er dan schoon uitkomt is de cake gaar. Let op open de ovendeur de eerste 3 kwartier niet dit in verband met het inzakken van je cake. Haal de cake voorzichtig uit de oven en laat deze een paar minuten staan. Los de cake voorzichtig en laat deze volledig afkoelen.

Je kan als extra ingrediënt en voor de smaak citroenrasp of vanille toevoegen. Dit klassiek cakebeslag is geschikt voor vullingen zoals rozijntjes, appel, of stukjes koek. Je kan er ook cupcakes mee bakken pas dan wel de oventijd (ongeveer 30 minuten) en temperatuur (180 graden Celsius) aan.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer