Luchtige cake met gebakken appels – Wij Nederlanders bakken appeltaart vaak op een klassieke manier. En eerlijk is eerlijk, iedereen loopt warm voor die voortreffelijke geur van gebakken appeltjes met kaneel. Voor het bakken van zo’n taart ren je dan al snel naar de supermarkt voor een kilo goudrenetten. Maar als er nu bij jou in de buurt ergens een appelboomgaard is kun je beter daar eens gaan kijken.
Valappels uit de appelboomgaard
Dit makkelijke recept voor luchtige cake met gebakken appels is gewoon van valappeltjes gemaakt. Dat zijn de appels die eigenlijk niet geschikt zijn voor de verkoop (bizar eigenlijk) en daarmee voor een kleiner prijsje op het kraampje aan de weg liggen. Dat kleine prijsje is natuurlijk wel oké. De mooiste appeltjes mogen uiteraard wat duurder zijn. Maar voor dit appelcakerecept heb je echt geen mooie appeltjes nodig.
Echt luchtige cake met gebakken appels, kaneel en gekarameliseerde suiker
Er zijn talloze varianten op de bekende appeltaart. Bedenk eens de appelcake bijvoorbeeld. In onderstaand recept tref je zo’n cake. Een hele luchtige cake overigens. De appels bak je met kaneel en suiker. De suiker gaat bij het bakken karameliseren wat echt een perfect smaakaccent geeft aan de luchtige cake met gebakken appels. Gebruik daarom wel een stevige appel, want anders wordt het al snel appelmoes.
De basis is een superluchtig cakebeslag waar we de appels voorzichtig doorheen scheppen zodat deze mooi verdeelt door de cake zitten.
Een puntje als dessert
Je kunt de luchtige cake met gebakken appels natuurlijk bij de koffie serveren. Als je wil zelfs met een toef slagroom. De appelcake doet het echter ook uitstekend als dessert. Geef er een bolletje (vanille)ijs en wat extra gebakken appeltjes bij. Je moet dan natuurlijk niet van die grote punten snijden, maar een feestje is het wel. Let maar op, de bordjes gaan schoon leeg. Natuurlijk valt een punt appelcake niet onder de gezonde keuzes. Maar met die appeltjes erin is het altijd nog wel een gezondere keuze dan bijvoorbeeld boterkoek.
Tip: Hou je wel van een beetje alcohol in je gebak? Besprenkel deze luchtige cake dan eens na het bakken met Apfelkorn. Ongeveer 1 borrelglaasje is voldoende voor de hele cake.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Luchtige cake met gebakken appels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 225 gram suiker
- 10 gram vanillesuiker
- 50 gram boter
- 100 gram melk
- 225 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- snufje zout
- 2 grote appels of 3 kleine
- 25 gram boter
- 1 theelepel kaneel
- 1 eetlepel suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de luchtige cake met gebakken appels:
Beboter een ronde bakvorm van 24 cm en bestuif die met bloem. Leg eventueel op de bodem een op maat gesneden stukje bakpapier. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Schil de appels en snij ze in niet te grote stukjes. Smelt de 25 gram boter in een koekenpan en bak hierin de appels, strooi er de suiker en de kaneel overheen en bak nog even mee totdat de suiker begint te karameliseren en de appels een mooie kleur krijgen. Zet aan de kant en laat enigszins afkoelen.
Verwarm de melk en los er de boter in op. Zeef de bloem met de bakpoeder.
Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en een snufje zout zeer luchtig, het mengsel moet bijna wit zijn. Spatel er voorzichtig de helft van de bloem doorheen dan de melk met de boter en dan de rest van de bloem. Neem hiervoor een pannenlikker of een houten spatel, geen klopper dat zou zonde zijn want hierdoor gaat alle lucht uit je beslag en dat willen we niet. Als alles goed vermengd is, spatel er dan de stukjes appel doorheen. Verdeel het beslag over de vorm en bak het ongeveer 40 minuten. Test met een satéprikker of de cake gaar is door die er voorzichtig in het midden in te steken, komt die er schoon uit dan is de cake gaar. Haal de luchtige cake met gebakken appels dan uit de vorm en laat afkoelen, bestrooi eventueel met poedersuiker voor een mooi resultaat.
Tafel lekker !!
Heerlijke cake, wel erg zoet, dus de volgende keer minder suiker toevoegen.
Lieve groet Cecile
Dank je Cecile, een beetje minder suiker is geen probleem als je dat lekkerder vind.
Hallo, is het idd 100 gram melk? Bedankt
Klopt 100 gram of 100 ml melk Renee.
Luchtige cake met appel gemaakt vanmiddag. Deze is echt heel luchtig en erg lekker. Ook de omschrijving is heel duidelijk. Ik heb er alleen een honinglikeur op gedaan had geen appfelkorn. Ging ook prima.
Groet Rieny
de cake heb ik net gemaakt is heerlijk