• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
dinsdag, maart 28, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Magische wortelcake; Eén beslag, drie texturen

door Connie Derks
in Cake
0
4
Magische wortelcake

Magische wortelcake één beslag en toch 3 verschillende texturen in je cake. Wortelcake hebben we al vaker gemaakt, deze versie is echter totaal anders dan de cake die we gewend zijn. Hij heeft een totaal andere smaak en textuur dan de “normale ”cake.

Magie

De magische wortelcake wordt gemaakt van één beslag wat zich tijdens het bakken verdeeld in een vrij massieve bodem, daarop een custardvla en een schuimige bovenlaag. Door de toegevoegde specerijen krijgt de cake een verfijnde smaak die een beetje doet denken aan spekkoek.

De truc

Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit. Tijdens het bakken zakt de bloem naar onder en vormt vermengd met een deel van de melk de bodem, het andere gedeelte van de melk blijft erop drijven en vormt zo de vla. Verder kun je door het natte en slappe beslag het eiwit niet goed verdeeld krijgen waardoor dit bovenop blijft drijven en zo de schuimige bovenlaag vormt. Eigenlijk heel logisch dus.

Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit.

Winterpeen

Winterpeen

De naam is wat misleidend, want ondanks dat winterpeen traditioneel vooral in de winterse gerechten wordt gebruikt, kun je het jaarrond kopen.

Magische wortelcake

Porties: 1 cake
Bereidingstijd: 270 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 eieren
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • 150 gram suiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 125 gram roomboter gesmolten
  • 115 gram bloem
  • 200 gram wortel
  • 500 gram melk
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de magische wortelcake:

Schil de wortels en rasp 50 gram met een fijne rasp. Snij de rest in kleine stukjes en kook deze gaar. Pureer de wortelstukjes met een staafmixer of prak ze goed fijn met een vork. Laat afkoelen.

Vet een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Weeg alle ingrediënten af en verwarm de oven voor op 165 graden. Meng de bloem met de kruiden en een snufje zout. Smelt de boter en roer er de gepureerde wortel doorheen.

Splits de eieren en klop de eiwitten helemaal stijf, en zet opzij. Klop de dooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Voeg er de citroensap en het water aan toe en klop door. Neem een spatel en roer hiermee het gesmolten botermengsel door de eidooiers. Spatel er nu het bloemmengsel en de geraspte wortelen doorheen tot alle bloem goed verdeeld is. Roer er nu beetje voor beetje de melk doorheen en spatel als laatste het eiwit doorheen, het is niet erg wanneer hier nog klontjes in blijven zitten.

Schud het mengsel in de voorbewerkte vorm en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Laat de cake minimaal 3 uur in de vorm afkoelen voor dat je deze lost.

Serveer de magisch wortelcake lekker koel en bestrooit met poedersuiker.

Tafel lekker !!

DeelPin287Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Cake

Perencake met walnoten en bitterkoekjes

muffin met cranberries en pecannoten
Cake

Muffin met cranberry’s en pecannoten

Tulband met dulche de leche en walnoten
Cake

Tulband met dulche de leche en walnoten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 4

  1. Tineke says:
    4 jaar geleden

    Taart gemaakt, smaak is heerlijk alleen had mijn bodem de structuur van pudding , wat heb ik niet goed gedaan. Ik heb hete luchtopeningen gebruikt.

    Beantwoorden
  2. Marian says:
    4 jaar geleden

    GEWELDIG!!Een magie
    Enzoolekker!!

    Beantwoorden
  3. Jiyce says:
    6 jaar geleden

    Wanneer gaat de melk erbij? Ik ben nu zover maar ik zit nog met Mn melk

    Beantwoorden
    • Connie says:
      6 jaar geleden

      Sorry er is een foutje ingeslopen, de melk gaat erbij voor de eiwitten dus na de bloem. Ga het recept direct aanpassen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Gefrituurde oesterzwammen
Hapjes

Gefrituurde oesterzwammen

Een lekkere snack uit de frituur? Maak eens gefrituurde oesterzwammen. Deze paddenstoelen geef je een heerlijk knapperig jasje! Proeven!

Check het recept of lees de info
Rösti

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen