• Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juli 4, 2022
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Magische wortelcake; Eén beslag, drie texturen

door Connie Derks
in Cake
0
4
Magische wortelcake

Magische wortelcake één beslag en toch 3 verschillende texturen in je cake. Wortelcake hebben we al vaker gemaakt, deze versie is echter totaal anders dan de cake die we gewend zijn. Hij heeft een totaal andere smaak en textuur dan de “normale ”cake.

Magie

De magische wortelcake wordt gemaakt van één beslag wat zich tijdens het bakken verdeeld in een vrij massieve bodem, daarop een custardvla en een schuimige bovenlaag. Door de toegevoegde specerijen krijgt de cake een verfijnde smaak die een beetje doet denken aan spekkoek.

De truc

Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit. Tijdens het bakken zakt de bloem naar onder en vormt vermengd met een deel van de melk de bodem, het andere gedeelte van de melk blijft erop drijven en vormt zo de vla. Verder kun je door het natte en slappe beslag het eiwit niet goed verdeeld krijgen waardoor dit bovenop blijft drijven en zo de schuimige bovenlaag vormt. Eigenlijk heel logisch dus.

Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit.

Magische wortelcake

Porties: 1 cake
Bereidingstijd: 270 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 4 eieren
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • 150 gram suiker
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 125 gram roomboter gesmolten
  • 115 gram bloem
  • 200 gram wortel
  • 500 gram melk
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 1 theelepel gemberpoeder

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je de magische wortelcake:

Schil de wortels en rasp 50 gram met een fijne rasp. Snij de rest in kleine stukjes en kook deze gaar. Pureer de wortelstukjes met een staafmixer of prak ze goed fijn met een vork. Laat afkoelen.

Vet een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Weeg alle ingrediënten af en verwarm de oven voor op 165 graden. Meng de bloem met de kruiden en een snufje zout. Smelt de boter en roer er de gepureerde wortel doorheen.

Splits de eieren en klop de eiwitten helemaal stijf, en zet opzij. Klop de dooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Voeg er de citroensap en het water aan toe en klop door. Neem een spatel en roer hiermee het gesmolten botermengsel door de eidooiers. Spatel er nu het bloemmengsel en de geraspte wortelen doorheen tot alle bloem goed verdeeld is. Roer er nu beetje voor beetje de melk doorheen en spatel als laatste het eiwit doorheen, het is niet erg wanneer hier nog klontjes in blijven zitten.

Schud het mengsel in de voorbewerkte vorm en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Laat de cake minimaal 3 uur in de vorm afkoelen voor dat je deze lost.

Serveer de magisch wortelcake lekker koel en bestrooit met poedersuiker.

Tafel lekker !!

Tags: Groente - Wortels
DeelPin266Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

muffin met abrikoos
Cake

Muffin met abrikoos

Kersen-chocolade cakejes
Cake

Kersen-chocolade cakejes

Bosbes nectarine cake
Cake

Bosbes nectarine cake; Voor een fruitige zomer

bosvruchten roomkaas plaatcake
Cake

Bosvruchten roomkaas plaatcake

Perzik cheescake
Cake

Perzik cheesecake van de bakplaat

Citroen yoghurt cake
Cake

Citroen yoghurt cake, lekker fris en fruitig

Rabarber aardbeien muffins
Cake

Rabarber aardbeien muffins

Aardbeiencake moederdag
Cake

Aardbeiencake met heel veel verse aardbeien

Reacties 4

  1. Tineke says:
    3 jaar geleden

    Taart gemaakt, smaak is heerlijk alleen had mijn bodem de structuur van pudding , wat heb ik niet goed gedaan. Ik heb hete luchtopeningen gebruikt.

    Beantwoorden
  2. Marian says:
    4 jaar geleden

    GEWELDIG!!Een magie
    Enzoolekker!!

    Beantwoorden
  3. Jiyce says:
    5 jaar geleden

    Wanneer gaat de melk erbij? Ik ben nu zover maar ik zit nog met Mn melk

    Beantwoorden
    • Connie says:
      5 jaar geleden

      Sorry er is een foutje ingeslopen, de melk gaat erbij voor de eiwitten dus na de bloem. Ga het recept direct aanpassen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

Zomer recepten

Zomer recepten; Genieten van de verse oogst

Proef het seizoen met deze heerlijke zomer recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Kook je lekker mee?

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

Steenfruit
Specials

Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit

Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!

Check het recept of lees de info
Broodje Hamburger

Broodje hamburger zelf maken ( 4 variaties )

Vruchtgroenten

Vruchtgroenten; Proef de kleurrijke zomer

gekruide aardappelen header bovenaaf

Gekruide aardappelen; zo maak je ze spannend

Recept in de picture

Beef back rib van de BBQ
Vleesgerechten

Beef back ribs van de BBQ; oftewel runderspareribs!

Je hebt ongetwijfeld wel een spareribs van de BBQ gegeten. Maar neem eens runderspareribs. De beef back ribs van de BBQ zijn óók lekker!

Check het recept of lees de info
Gefrituurde kippenvleugeltjes

Gefrituurde kippenvleugeltjes, die maak je zelf!

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Aardappelsalade met truffelaardappels en feta

Handige kooktips

marineren in karnemelk
Kookschool

Marineren in karnemelk

Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.

Check het recept of lees de info
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Port Salut

Port-du-Salut; Een Franse kaas met een Zwitserse achtergrond

Lekker Tafelen Web Stories

Gesneden groenten
Gesneden groenten
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen
Bekijk alle stories

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • gerrit schout op Sambalboontjes; sperziebonen Indonesische stijl!
  • Elise de Haan op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Mieke, op Currysoep; van goedkope tomaten van de markt
  • Redactie op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Philippe Ceciora op Maatjesdag. Hollandse Nieuwe Special inclusief 14 smaakvolle tips
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat
  • Connie op Eieren koken; Altijd het perfecte resultaat

Abonneer op onze nieuwsbrief








  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2020 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Gesneden groenten Ze zijn er weer: Hangcultuur mosselen