- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Magische wortelcake; Eén beslag, drie texturen

Magische wortelcake één beslag en toch 3 verschillende texturen in je cake. Wortelcake hebben we al vaker gemaakt, deze versie is echter totaal anders dan de cake die we gewend zijn. Hij heeft een totaal andere smaak en textuur dan de “normale ”cake[1].

Magie

De magische wortelcake wordt gemaakt van één beslag wat zich tijdens het bakken verdeeld in een vrij massieve bodem, daarop een custard vla en een schuimige bovenlaag. Door de toegevoegde specerijen krijgt de cake een verfijnde smaak die een beetje doet denken aan spekkoek.

De truc

Het effect van de lagen komt door de grote hoeveelheid melk zodat er in verhouding te weinig bloem in zit. Tijdens het bakken zakt de bloem naar onder en vormt vermengd met een deel van de melk de bodem, het andere gedeelte van de melk blijft erop drijven en vormt zo de vla. Verder kun je door het natte en slappe beslag het eiwit niet goed verdeeld krijgen waardoor dit bovenop blijft drijven en zo de schuimige bovenlaag vormt. Eigenlijk heel logisch dus.


Magische wortelcake

Schil de wortels en rasp 50 gram met een fijne rasp. Snij de rest in kleine stukjes en kook deze gaar. Pureer de wortelstukjes met een staafmixer of prak ze goed fijn met een vork. Laat afkoelen. Vet een vorm van ongeveer 24 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Weeg alle ingrediënten af en verwarm de oven voor op 165 graden. Meng de bloem met de kruiden en een snufje zout. Smelt de boteren roer er de gepureerde wortel doorheen. Splits de eieren en klop de eiwitten helemaal stijf, en zet opzij. Klop de dooiers met de suiker en de vanillesuiker licht en luchtig. Voeg er de citroensap en het water aan toe en klop door. Neem een spatel en roer hiermee het gesmolten botermengsel door de eidooiers. Spatel er nu het bloemmengsel en de geraspte wortelen doorheen tot alle bloem goed verdeeld is. Roer er nu beetje voor beetje de melk doorheen en spatel als laatste het eiwit doorheen, het is niet erg wanneer hier nog klontjes in blijven zitten. Schud het mengsel in de voorbewerkte vorm en bak de cake in ongeveer een uur gaar. Laat de cake minimaal 3 uur in de vorm afkoelen voor dat je deze lost. Serveer de magisch wortelcake lekker koel en bestrooit met poedersuiker.

Tafel lekker!

Links in dit recept:
  1. cake: https://lekkertafelen.nl/rubriek/recepten/bakken/cake/