Marmercake met advocaat – Marmercake, een cake met de smaken vanille en chocolade, waar je ook een lekkere scheut advokaat aan toe kunt voegen. Probeer het maar, je zult zien dat die cake in no-time tot de laatste kruimel verorberd is.
Marmercake met advokaat, een bijzondere variant
Een marmercake zonder advokaat is bij iedereen wel bekend. Het is meestal een vanillecake, gemengd met chocoladecake. De naam heeft hij te danken aan het uiterlijk, dat als je hem iets langer door roert, lijkt op marmer. Maar maak eens een bijzondere variant, met advokaat. Daar ga je punten mee scoren.
Door de toevoeging van cacao kan de marmercake met advokaat makkelijk iets te droog worden. Dit kun je voorkomen door de cacao eerst te mengen met een beetje vloeistof, zodat het een pasta wordt. Hierdoor voeg je extra vocht toe, wat als logisch gevolg heeft dat de cake dan wat smeuïger wordt. Voeg echter niet te veel vocht toe want dan wordt de cake klef en lijkt hij niet gaar.
Advokaat, dat kun je ook zelf maken
Advokaat is een likeur van eieren, room en alcohol. Wil je graag zelf eens advocaat maken? Dan vind je daar hier een recept voor. Zelfgemaakte advokaat is natuurlijk veel lekkerder dan kant-en-klare, maar voor het bakken van de marmercake met advokaat kun je ook best een flesje van de slijter gebruiken. Omdat het gemengd wordt met het beslag en door dat het verhit wordt, verandert de smaak en vervliegt de alcohol. Je kunt er, als je het zelf maakt, natuurlijk wel een glaasje van die heerlijke, zelfgemaakte advokaat bij serveren.
Advokaat (of advocaat) ouderwets? Echt niet!
Advokaat is niet alleen lekker in een glaasje met wat slagroom. Ook in nagerechten en gebak steelt deze eierlikeur de show!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Marmercake met advokaat
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram boter
- 300 gram suiker
- 350 gram bloem
- 15 gram bakpoeder
- 5 eieren
- 200 gram advokaat
- 1 eetlepel rum
- 1 eetlepel vanillesuiker
- 35 gram cacao
- 50 gram advokaat
- 1 eetlepel water
Bereidingswijze van dit recept
Een marmercake met advokaat maak je zo:
Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar. Het beste werk je met alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 155 graden.
Bestrijk een vorm naar keuze in met boter en strooi er wat bloem in. Schud nu met de vorm, zodat overal een dun laagje bloem zit. Klop de overige bloem eruit door de vorm ondersteboven te houden en er een paar tikken op te geven.
Klop de boter met de suiker romig. Klop er een voor een de eieren doorheen.
Neem nu een spatel en spatel er de rum en vanille doorheen.
Spatel de bloem er doorheen zodat het mooi gelijkmatig vermengd is.
Spatel als laatste de advokaat erdoor.
Verdeel iets meer dan de helft van het beslag over de vorm.
Smeer een beetje omhoog tegen de zijkanten, maar beschadig het boter/bloemlaagje niet.
Maak een papje van de 50 gram advokaat en de cacao, voeg er indien nodig een eetlepel water aan toe, roer tot dit klontvrij is. Schep dit mengsel door het overgehouden beslag en verdeel dit over het beslag in de vorm. Steek er voorzichtig een paar keer in met een spatel om het een klein beetje te mengen, maar let er ook hier weer op dat je de beschermlaag niet beschadigt.
Bak de marmercake ongeveer 60 minuten tot hij gaar is. Test de gaarheid door een satéprikker midden in de cake te steken. Komt die er schoon uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake een paar minuten staan en keer de marmercake dan om op een rooster.
Laat de marmercake met advokaat volledig afkoelen en strooi er desgewenst poedersuiker over.
Tafel lekker !!
Zou met dit recept voor de marmercake met advocaat 2 cakeblikken van 25 cm gevuld kunnen worden?
En als dat kan hoe lang moeten ze dan in de oven?
Vriendelijke groetjes, Marianne
Ik denk dat dat wel gaat lukken. De oventijd is dan denk ik iets korter maar niet heel veel, denk 45-50 minuten. Even in de gaten houden dus.
Groet Connie
Ik denk dat de temperatuur van de ovenstand even aangepast moet worden in dit recept .
55 graden lijkt me toch iets te laag 😉
Klopt moet idd 155 graden zijn, bedankt voor de tip