Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Marmercake met advocaat

Marmercake met advocaat – Marmercake, een cake met de smaken vanille en chocolade, wij voegden er nog een flinke scheut advocaat aan toe. Ik kan je vertellen: deze cake was zo lekker dat hij in no time tot de laatste kruimel verorberd is.

Marmercake

Een marmercake is bij iedereen wel bekend, het is meestal een vanille cake gemengd met chocoladecake. De naam heeft hij te danken aan het uiterlijk, dat wanneer je hem iets langer door roert lijkt op marmer. Door de toevoeging van cacao kan cake vaak iets droog worden. Dit kun je voorkomen door de cacao eerst te mengen met een beetje vloeistof zodat het een pasta wordt. Hierdoor voeg je extra vocht toe wat als logisch gevolg heeft dat de cake dan wat smeuïger wordt.  Voeg echter niet te veel vocht toe want dan wordt de cake klef en lijkt hij niet gaar.

Advocaat

Advocaat is een likeur van eieren, room en alcohol.  Wil je graag zelf eens Advocaat maken? Dan hebben wij hier een recept voor je. Zelfgemaakte advocaat is natuurlijk veel lekkerder dan kant en klare maar om mee te bakken kun je best een flesje van de slijter gebruiken. Omdat het gemengd wordt met het beslag en door dat het verhit wordt veranderd de smaak en vervliegt de alcohol. Je kan dan beter een glaasje zelfgemaakte advocaat erbij serveren.

Marmercake met advocaat receptMarmercake met advocaat


  • 300 gram boter
  • 300 gram suiker
  • 350 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 5 eieren
  • 200 gram advocaat
  • 1 eetlepel rum
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 35 gram cacao
  • 50 gram advocaat
  • 1 eetlepel water

Weeg alle ingrediënten af en zet deze klaar. Het beste werk je met alle ingrediënten op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 155 graden. Bestrijk een vorm naar keuze in met boter en strooi er wat bloem in, schud nu met de vorm zodat overal een dun laagje bloem zit. Klop de overige bloem eruit door deze ondersteboven te houden en er een paar tikken op te geven.  Klop de boter met de suiker romig. Klop er een voor een de eieren doorheen.

Neem nu een spatel en spatel er de rum en vanille doorheen. Spatel de bloem er doorheen zodat deze mooi gelijkmatig vermengd is. Spatel als laatste de advocaat erdoor. Verdeel iets meer dan de helft van je beslag over de vorm. Smeer een beetje omhoog tegen de zijkanten maar beschadig je boter/bloemlaagje niet. Maak een papje van de 50 gram advocaat en de cacao, voeg er indien nodig een eetlepel water aan toe, roer tot dit klontvrij is. Schep dit mengsel door het overgehouden beslag en verdeel dit over je beslag in de vorm. Steek er voorzichtig een paar keer in met een spatel om het een klein beetje te mengen maar let er ook hier weer op dat je je beschermlaag niet beschadigd.

Bak de marmercake ongeveer 60 minuten tot deze gaar is. Test de gaarheid door een sate-prikker midden in je cake te steken, komt deze er schoon uit dan is de cake gaar. Laat een paar minuten staan en keer de marmercake dan om op een rooster. Laat de marmercake met advocaat volledig afkoelen en strooi er desgewenst poedersuiker over.

Tafel lekker!

Marmercake met advocaat recept

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 Reacties
  1. Marianne zegt

    Zou met dit recept voor de marmercake met advocaat 2 cakeblikken van 25 cm gevuld kunnen worden?
    En als dat kan hoe lang moeten ze dan in de oven?

    Vriendelijke groetjes, Marianne

    1. Connie zegt

      Ik denk dat dat wel gaat lukken. De oventijd is dan denk ik iets korter maar niet heel veel, denk 45-50 minuten. Even in de gaten houden dus.

      Groet Connie

  2. Wilma zegt

    Ik denk dat de temperatuur van de ovenstand even aangepast moet worden in dit recept .
    55 graden lijkt me toch iets te laag 😉

    1. Connie Derks zegt

      Klopt moet idd 155 graden zijn, bedankt voor de tip

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.