Een heerlijke muffin met abrikoos – Gemaakt met yoghurt en een kruimellaagje bovenop. Een superlekker en handig muffinrecept, dat je kunt gebruiken bij veel soorten fruit van het seizoen.
Muffin ongezond?
Is een muffin ongezond? Dat valt best wel mee, zeker als je het vergelijkt met zijn kleine broertje de cupcake. In de muffin in dit recept wordt yoghurt gebruikt, wat hem een stuk minder vet maakt. Ook het suikergehalte is niet echt hoog. En de royale portie fruit zorgt voor de geweldige smaak van de muffin met abrikoos. Wat cake met fruit is een echt lekkere combi
Muffins zijn warm het allerlekkerst!
Met of zonder kruimels
De kruimels bovenop houden de zoetigheid in evenwicht. Het is net dat beetje extra zoet wat de muffin, boordevol verse abrikoos, nodig heeft. Zeker als je zuurder fruit zoals abrikozen of pruimen gebruikt moet je die lekkere kruimels niet weglaten. Gebruik je bosbessen of stukjes appel, dan is de smaak totaal anders en een stuk zoeter omdat het fruit van zichzelf zoeter is. Maar ook dan zijn de kruimels bovenop wel erg lekker. Het geeft net dat beetje extra structuur wat het zo lekker maakt.
Neem fruit van het seizoen
Muffins met abrikoos kunnen keuzestress veroorzaken!
Als je muffins met abrikoos gaat maken zou je zomaar last kunnen krijgen van keuzestress. Er zijn namelijk zoveel soorten fruit die superlekker zijn in die muffins. Ook fruit dat net niet meer zo mooi is en dus echt op moet, is ideaal in de muffins op te werken. Hier stond namelijk nog een bakje net iets te rijpe bosbessen in de koelkast. Dus we hebben het beslag opgedeeld in 2 porties en er 2 soorten van gemaakt. Hoe handig is dat.
Ook fruit dat net-nietmeer zo mooi is en dus echt op moet is ideaal in deze muffins op te werken
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Muffin met abrikoos
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 + 50 gram boter
- 275 + 50 gram suiker
- 360 gram bloem + 2 eetlepels bloem + 100 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 1 volle theelepel 5 spices
- 1 theelepel zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 250 gram volle (Griekse) yoghurt
- 300 gram verse abrikozen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je muffins met abrikoos:
Begin met het maken van de kruimels. Meng hiervoor de 50 gram boter met de 50 gram suiker en de vanillesuiker. Voeg nu de 100 gram bloem toe en wrijf met je vingertoppen het botermengsel door de bloem tot grove kruimels. Zet opzij.
Neem een muffinvorm en bekleed die met muffin papiertjes. Heb je alleen cupcake papiertjes (die zijn tot de rand, die voor muffins zijn groter) Dan haal je meer muffins uit het recept. Vul nooit verder dan net onder de rand van je papiertje. Geen zorgen, het beslag kan best wachten tot de volgende ronde.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zeef de bloem met de bakpoeder en de 5 spices.
Klop de 100 gram boter met de 275 gram suiker en het zout licht en luchtig. Roer de eieren er een voor een doorheen. Roer nu kort de helft van de yoghurt er doorheen en als dit erdoor zit de helft van de bloem. Herhaal dit met de rest. Klop niet te lang, want dan worden de muffins een stuk minder luchtig en zelfs een beetje taai.
Snijd de abrikoos in stukjes van 2 cm ongeveer, snijd ze liever te groot dan te klein. Houd een paar stukjes fruit apart voor bovenop.
Schep de 2 lepels bloem eroverheen en schud dit er goed door, zodat het fruit bedekt is met bloem. Schep dit met de resterende bloem door het muffinbeslag.
Verdeel het beslag over de muffin papiertjes in de vorm. Verdeel er de achtergehouden stukjes fruit over en bestrooi met de kruimels die je gemaakt hebt.
Bak de muffins met abrikoos in ongeveer 25 tot 30 minuten, afhankelijk van oven en grootte van de muffin, gaar. Serveer de muffins met abrikoos liefst lauwwarm.
Tafel lekker !!