Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Pandancake; een heerlijke uitdaging

Deze pandancake heeft voor wat uitdaging gezorgd, uiteindelijk is het een recept geworden welke eigenlijk niet mis kan gaan. De, van oorsprong Indische, pandancake is superzacht en dankt zijn groene kleur aan het extract van Pandan-bladeren.

0 1.339

Pandancake; een heerlijke uitdaging – Pandancake wordt vooral gemaakt met mixen uit een pak. Ik als bakkertje van Lekker Tafelen wilde deze natuurlijk zonder pak maken. Op het internet verschillende recepten uitgezocht en aan de slag met één van deze recepten.

Het beslag wat ik in een mooie tulbandvorm had gedaan ging prachtig omhoog. Nog vol van vertrouwen dat de cake gelukt was haalde ik deze uit de oven. Mijn enige schrik was of hij wel heelhuids uit de bakvorm kwam maar dat moest eigenlijk wel goed komen aangezien ik deze goed ingesmeerd en bebloemd had. En ja hoor hij kwam makkelijk uit de vorm. Maar o jee hij zakte in elkaar als een plumpudding het was één groot fiasco. Wat had ik dan toch fout gedaan? Zou het aan het recept liggen, of misschien aan de vorm omdat de opening in het midden niet erg groot was?

Aangezien ik niet zomaar opgeef als ik iets in mijn hoofd heb, nam ik een ander recept en ik haalde de oude springvorm van m’n moeder achter uit de kast. Poging 2 was eigenlijk bijna hetzelfde verhaal. Hè bah, ik kon het niet hebben en ben toen nóg meer informatie gaan zoeken op internet.

Pandancake

Ik paste het recept een beetje aan zodat het iets meer “foolproof” zou zijn en deed tussen al die informatie een ontdekking…. de vorm mocht niet ingevet worden en de cake moest op de kop in de vorm afkoelen. Daarom is een pandan-cakevorm strak en rond met een losse boden zodat je deze makkelijk los kunt snijden. Ik had zo een vorm niet en een toko is hier niet echt in de buurt. Zou ik het aandurven met de oude vorm van mijn moeder? Niet geschoten is altijd mis dus voor de derde keer in een week tijd maar weer een Pandancake gebakken. Mijn proevers wisten ondertussen wel hoe die cake smaakte. En ja hoor drie keer is scheepsrecht de cake lukte. Dus om jullie veel werk te besparen heb ik het aangepaste recept uitgewerkt.

Pandan-extract

In een pandancake wordt zoals de naam al aangeeft gebruik gemaakt van pandan-extract of nog beter pandanblad.  Waarschijnlijk heeft een goede gesorteerde toko dit maar ik kon er niet aankomen. Ik maakte daarom gebruik van een klein flesje met pandan-extract waar, van origine, nogal veel groene kleurstof in zit. De smaak is zeer subtiel en zacht.

Superzachte pandancake

Pandancake is een superzachte cake, dit komt door het gebruik van olie in plaats van boter. Er wordt ook royaal gebruik gemaakt van eieren die zeer luchtig geklopt worden. Dit samen zorgt voor een ongewoon zachte sponsachtige cake.

Tip: Als bakvorm kun je het beste de originele vorm gebruiken, heb je deze niet dan kun je een tulbandvorm gebruiken met losse bodem.


Pandancake

 • 6 Eigelen
 • 200 gram fijne Kristalsuiker
 • 115 gram Zonnebloem of Maisolie
 • 150 gram Kokosmelk
 • 200 gram Bloem
 • 20 gram Maïzena
 • 2 theelepels Bakpoeder
 • 1 royale theelepel Pandan-extract
 • 1 zakje Vanillesuiker
 • 9 Eiwitten
 • 1 theelepel Wijnsteenzuur of Citroenzuur

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet er een bakplaat in op de onderste richel. Zeef de bloem met de maïzena en de bakpoeder. Meng de olie met de kokosmelk, vanillesuiker en het pandan-extract.  Klop het eigeel met 100 gram suiker wit en romig. Meng de overige 100 gram van de suiker met het wijnsteenzuur. Klop de eiwitten stijf, wanneer er volume in begint te komen schep je er lepel voor lepel het suikermengsel bij en klop tot het een stevig schuim is. Meng met een spatel het groene mengsel door het eigeelmengsel. Spatel er nu het bloemmengsel doorheen. Schep een 1/3 van het eiwit voorzichtig door het beslag, wanneer dit er egaal doorheen zit schep je er de rest van het eiwit doorheen. Schud het mengsel in de vorm en tik 2 keer zachtjes met de vorm op je werkblad om eventuele grote luchtbellen te verwijderen. Zet de pandancake in de oven en bak deze 55 minuten, let op: maak de deur tussentijds niet open ! Zet de oven na 55 minuten uit maar laat de pandancake hierin staan. Zet een blik of kom met een rooster erop klaar en zet na 10 minuten de cake op z’n kop op het rooster. Laat de cake zo helemaal afkoelen, dit is erg belangrijk. Wanneer de pandancake geheel afgekoeld is snij je met een scherp mesje de rand los. Haal de rand eraf en snij nu de bodem los. Heb je net als ik een bolle bodem neem dan een rubber spatel en duw de cake voorzichtig los van de bodem. Je pandancake is nu klaar voor gebruik.

Tafel lekker!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer