• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, februari 4, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bakken Cake

Pandancake; een heerlijke uitdaging

door Connie Derks
in Cake
0
2
pandancake

Pandancake; een heerlijke uitdaging – Pandancake wordt vooral gemaakt met mixen uit een pak. Ik als bakkertje van Lekker Tafelen wilde deze natuurlijk zonder pak maken. Op het internet verschillende recepten uitgezocht en aan de slag met één van deze recepten.

Het beslag wat ik in een mooie tulbandvorm had gedaan ging prachtig omhoog. Nog vol van vertrouwen dat de cake gelukt was haalde ik deze uit de oven. Mijn enige schrik was of hij wel heelhuids uit de bakvorm kwam maar dat moest eigenlijk wel goed komen aangezien ik deze goed ingesmeerd en bebloemd had. En ja hoor hij kwam makkelijk uit de vorm. Maar o jee hij zakte in elkaar als een plumpudding het was één groot fiasco. Wat had ik dan toch fout gedaan? Zou het aan het recept liggen, of misschien aan de vorm omdat de opening in het midden niet erg groot was?

Aangezien ik niet zomaar opgeef als ik iets in mijn hoofd heb, nam ik een ander recept en ik haalde de oude springvorm van m’n moeder achter uit de kast. Poging 2 was eigenlijk bijna hetzelfde verhaal. Hè bah, ik kon het niet hebben en ben toen nóg meer informatie gaan zoeken op internet.

Pandancake

Ik paste het recept een beetje aan zodat het iets meer “foolproof” zou zijn en deed tussen al die informatie een ontdekking…. de vorm mocht niet ingevet worden en de cake moest op de kop in de vorm afkoelen. Daarom is een pandan-cakevorm strak en rond met een losse boden zodat je deze makkelijk los kunt snijden. Ik had zo een vorm niet en een toko is hier niet echt in de buurt. Zou ik het aandurven met de oude vorm van mijn moeder? Niet geschoten is altijd mis dus voor de derde keer in een week tijd maar weer een Pandancake gebakken. Mijn proevers wisten ondertussen wel hoe die cake smaakte. En ja hoor drie keer is scheepsrecht de cake lukte. Dus om jullie veel werk te besparen heb ik het aangepaste recept uitgewerkt.

Pandan-extract

In een pandancake wordt zoals de naam al aangeeft gebruik gemaakt van pandan-extract of nog beter pandanblad.  Waarschijnlijk heeft een goede gesorteerde toko dit maar ik kon er niet aankomen. Ik maakte daarom gebruik van een klein flesje met pandan-extract waar, van origine, nogal veel groene kleurstof in zit. De smaak is zeer subtiel en zacht.

Superzachte pandancake

Pandancake is een superzachte cake, dit komt door het gebruik van olie in plaats van boter. Er wordt ook royaal gebruik gemaakt van eieren die zeer luchtig geklopt worden. Dit samen zorgt voor een ongewoon zachte sponsachtige cake.

Tip: Als bakvorm kun je het beste de originele vorm gebruiken, heb je deze niet dan kun je een tulbandvorm gebruiken met losse bodem.

Pandancake

  • 6 Eigelen
  • 200 gram fijne Kristalsuiker
  • 115 gram Zonnebloem of Maisolie
  • 150 gram Kokosmelk
  • 200 gram Bloem
  • 20 gram Maïzena
  • 2 theelepels Bakpoeder
  • 1 royale theelepel Pandan-extract
  • 1 zakje Vanillesuiker
  • 9 Eiwitten
  • 1 theelepel Wijnsteenzuur of Citroenzuur

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet er een bakplaat in op de onderste richel. Zeef de bloem met de maïzena en de bakpoeder. Meng de olie met de kokosmelk, vanillesuiker en het pandan-extract.  Klop het eigeel met 100 gram suiker wit en romig. Meng de overige 100 gram van de suiker met het wijnsteenzuur. Klop de eiwitten stijf, wanneer er volume in begint te komen schep je er lepel voor lepel het suikermengsel bij en klop tot het een stevig schuim is. Meng met een spatel het groene mengsel door het eigeelmengsel. Spatel er nu het bloemmengsel doorheen. Schep een 1/3 van het eiwit voorzichtig door het beslag, wanneer dit er egaal doorheen zit schep je er de rest van het eiwit doorheen. Schud het mengsel in de vorm en tik 2 keer zachtjes met de vorm op je werkblad om eventuele grote luchtbellen te verwijderen. Zet de pandancake in de oven en bak deze 55 minuten, let op: maak de deur tussentijds niet open ! Zet de oven na 55 minuten uit maar laat de pandancake hierin staan. Zet een blik of kom met een rooster erop klaar en zet na 10 minuten de cake op z’n kop op het rooster. Laat de cake zo helemaal afkoelen, dit is erg belangrijk. Wanneer de pandancake geheel afgekoeld is snij je met een scherp mesje de rand los. Haal de rand eraf en snij nu de bodem los. Heb je net als ik een bolle bodem neem dan een rubber spatel en duw de cake voorzichtig los van de bodem. Je pandancake is nu klaar voor gebruik.

Tafel lekker!

Tags: pandan
DeelPin7Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Cake Clementine, met mandarijntjes
Cake

Cake Clementine, met mandarijntjes

Appel kaneelcake
Cake

Appel kaneelcake

Tulband met cranberry's
Cake

Tulband met cranberry’s, sinaasappel en witte chocolade

Perencake met walnoten en bitterkoekjes
Cake

Perencake met walnoten en bitterkoekjes

muffin met cranberries en pecannoten
Cake

Muffin met cranberry’s en pecannoten

Tulband met dulche de leche en walnoten
Cake

Tulband met dulche de leche en walnoten

Fruitige roombotercake met peer en gember
Cake

Fruitige roombotercake met peer en gember

Bananencake met kokos en chocolade
Cake

Bananencake met kokos en chocolade

Reacties 2

  1. Iris says:
    3 jaar geleden

    Heey kan je het ook zonder de wijnsteenzuur doen.

    Beantwoorden
    • Connie says:
      3 jaar geleden

      Je zou het kunnen proberen maar dan zou ik er wel een eetlepel citroensap bij doen. Dit soort ingrediënten zit vaak met een reden in een recept. Door het zuur van de citroen kun je het misschien opvangen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

chocolademousse taart
Taart

Chocolademousse taart, de allerlekkerste!

Chocolade in drievoud want deze chocolademousse taart bevat pure chocolademousse en witte chocolademousse met stukjes chocoladekoekjes.

Check het recept of lees de info
Geroosterde knoflook

Geroosterde knoflook

Geroosterde knolgroenten

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Handige kooktips

ei bakken
Kookschool

Een ei bakken; heel veel tips voor het perfecte resultaat

Een spiegelei of liever doorbakken? Met deze tips maak jij heerlijke gebakken eieren helemaal naar jou smaak.

Check het recept of lees de info
mayonaise

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Kjeld losekoot op Chocoladetaart, met chocolade en licht gezouten karamel
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Cecile Geurts-Huijbers op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos Melief op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • E.Kuiper op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen