Panettone; heerlijke cadeautjes – Panettone is een Italiaans luxe brood wat je bijna cake kan noemen. Het wordt vooral gegeten rond kerst. Het brood dankt zijn smaak vooral aan de hoeveelheid toegevoegde boter en gedroogde vruchten die erin zitten. Het deeg heeft veel weg van een brioche deeg en is erg zacht en smakelijk.
Onderstaand recept is een variatie met abrikoos, sinaasappelschilletjes en rozijnen. Je kunt een groot brood maken, maar van dezelfde ingrediënten kun je ook vier kleintjes maken. Je kunt er dan ook mooiere plakjes van snijden. Als je lege conservenblikken bekleed met bakpapier kun je die als bakvorm gebruiken voor de kleine variant. Als je het eindresultaat een beetje aankleedt met een strikje, een kaartje en natuurlijk poedersuiker heb je een fantastisch culinair cadeautje waar iedereen serieus blij van wordt.
Panettone is een Italiaans luxe brood wat je bijna cake kan noemen
Gekonfijte sinaasappelschillen
Voor de panetonne heb je gekonfijte sinaasappelschillen nodig. Die zijn bij een goed gesorteerde supermarkt te koop, maar leuker is om ze zelf te maken. De schillen zijn ook erg lekker om te verwerken in een cake of in taartvulling. Doordat ze gekonfijt zijn zijn ze erg lang houdbaar. Ik bewaar ze in een jampot in de koelkast.
- 4 sinaasappels
- 300 gram suiker
Neem biologische sinaasappels of was ze in een badje van 1 liter water waaraan 1 eetlepel baking soda is toegevoegd. Spoel daarna goed af.
Snijd de boven- en onderkant van de sinaasappels en schil met een mes royaal de schil van de sinaasappels af. Er mag een klein beetje vruchtvlees aan de schillen zitten, dit is juist lekker. Zet de schillen op met royaal water en breng dit aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en schud af. Zet nu opnieuw op met 500 gram water, 200 gram sinaasappelsap en 300 gram suiker en laat dit een klein uurtje zachtjes pruttelen tot de schillen enigszins glazig beginnen te zien. Voeg als dat nodig is, extra water toe. Doe de hete schillen en sap in een schone pot en draai die dicht. Laat afkoelen.
Panettone
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 325 gram bloem
- 200 gram melk
- 50 gram suiker
- 5 gram droge gist
- 1 ei
- 5 gram zout
- 100 gram boter
- 75 gram gedroogde abrikozen
- 75 gram rozijnen
- 50 gram gekonfijte sinaasappelschil
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de panettone of de vier kleine panettone’s:
Wel de abrikozen en rozijnen 1 uur in lauw water en laat ze goed uitlekken.
Zorg dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Doe de bloem in een kom en roer er de gedroogde gist doorheen. Voeg er de melk, de suiker en het ei aan toe en kneed tot een samenhangend geheel. Voeg er nu het zout en de boter aan toe en kneed minimaal 10 minuten tot een heel soepel deeg.
Snijd de sinaasappelschillen in heel kleine stukjes en voeg ze samen met de uitgelekte rozijnen en abrikozen toe aan het deeg. Meng kort door. Doe dit eventueel op een werkvlak wat licht ingesmeerd is met olie om plakken te voorkomen.
Smeer een kom in met olie en leg het gevulde deeg erin. Dek af met huishoudfolie en laat op een warme tochtvrije plek staan tot de hoeveelheid verdubbeld is.
Haal het deeg voorzichtig uit de kom en deel in 4 gelijke stukken. Maak er zonder al te veel lucht te verliezen 4 bollen van en doe die in de met bakpapier beklede blikken. Laat rijzen tot ze bijna aan de rand van het blik komen.
Verwarm de oven voor op 190 graden en bak de panettone in ongeveer 45 minuten gaar.
Haal ze direct uit het blik en laat afkoelen. Bekleed ze rondom met een stuk bakpapier of folie en bestrooi met poedersuiker.
Tafel lekker !!