Peren-amandelcake met kardemom – een makkelijk maar erg lekker recept dat gegarandeerd in de smaak zal vallen. Serveer eens peren bij de koffie, of als dessert!
Serveer het perenseizoen bij de koffie of thee
Het perenseizoen loopt van september tot maart. Sommige perenrassen zijn net iets korter verkrijgbaar, andere weer langer. Maar juist dit is het seizoen om een heerlijke peren-amandelcake te maken. Je kunt ook voor een appeltaart kiezen, maar met dit recept voor een makkelijke cake ben je echt origineler. Dit heeft de bakker op de hoek niet, dit moet je echt zelf maken, maar dat wordt dan straks ook echt gewaardeerd.
Kies voor Hollandse peren. Het perenras dat je gebruikt maakt niet uit, ga voor de soort die jij het lekkerst vindt. Smaken die goed passen bij peren zijn kaneel, noten, honing, vanille, karamel en kardemom. In dit recept voor peren-amandelcake ga je met die laatste aan de slag. Kardemom is familie van de gember. Ze reuken heerlijk fris en smaken een beetje naar sinaasappel. Dat past uitstekend bij de peren en de amandelen.
Een peren-amandelcake is minder werk dan je misschien denkt
Met dit makkelijke recept ga je een fantastische cake bakken. Hoelang je daarover doet, verschilt per persoon, maar in een krap half uurtje ben je wel klaar. Dan gaat de cake nog drie kwartier de oven in. Dus in iets meer dan een uur kun je koffie of thee zetten. De peren-amandelcake zal daar uitstekend bij smaken.
Ook geschikt als nagerecht
Cake, en vooral cake met fruit, kan heel goed als dessert op tafel komen. Durf jij de peren-amandelcake met kardemom ook als dessert op tafel te zetten? Vooral als je kiest voor een avond lekker lang tafelen is dit een uitkomst. Laat het hoofdgerecht eerst even zakken, klets bij, doe een spelletje en serveer dan de cake met een bolletje ijs, wat extra fruit en een toef slagroom. Het gevolg is wel dat de gasten aan tafel volgende week weer terugkomen, of je dat nu leuk vindt, of niet.
Bakken met peer (cake & divers)
Ben je liefhebber van cake en cheesecake of ben je een echte chocolade fan? Ook jij bakt vanaf nu de lekkerste creaties met peer.
Peren-amandelcake met kardemom
Print receptIngrediënten voor dit recept
- ongeveer 5 peren
- 200 gram suiker
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 125 gram bloem
- 125 gram amandelmeel
- 1/2 theelepel bakingsoda
- een snufje zout
- 100 gram sinaasappelsap
- 8 kardemom peulen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je peren-amandelcake:
Plet de kardemom peulen zodat ze meer smaak af kunnen geven en breng ze samen met het sinaasappelsap in een pannetje aan de kook.
Als het kookt de warmtebron laag zetten en 10 minuten laten sudderen. Zet de warmtebron uit en laat afkoelen tot lauw.
Schil de peren en verdeel ze in kwarten en haal het klokhuis eruit.
Vet een bakvorm van ongeveer 20 cm in met boter en bestuif de vorm met bloem.
Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
Meng de bloem met amandelmeel en baksoda en voeg een snufje zout toe.
Klop de boter met de suiker licht en luchtig, klop er één voor één de eieren door.
Spatel het bloemmengsel kort door het eimengsel.
Zeef het sinaasappelsap boven het beslag en spatel het er ook doorheen.
Doe het beslag in de vorm en leg de peren in een mooi patroon in het beslag.
Bak de cake ongeveer 45 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door in het midden een houten prikker te steken en er weer uit te halen, komt de prikker er schoon uit dan is de cake gaar. Haal de peren-amandelcake voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker.
Als je een kleinere bakvorm voor de peren-amandelcake gebruikt, heb je teveel beslag. Hiervan kun je dan mini-tulbandjes of cupcakes bakken. Houd er wel rekening mee dat de kleinere peren-amandelcakejes eerder gaar zijn!
Tafel lekker !!
Kun je voor dit recept ook stoofpeertjes gebruiken? Ik heb er nog liggen, anders maak ik ze in. Lieve groet Cecile
Helaas Cecile stoofpeertjes zijn hiervoor te hard.
Ik raad dit recept af. Ik ben een ervaren bakker, maar dit is echt niet gelukt, ookal volgende ik de stappen. De cake kwam niet uit de vorm, de kooktijd klopte niet (na 45 min echt nog te zacht, dus ik heb een uur gebakken) en het ruikt meer naar ei/soufffle. volgens mij zit er echt te veel ei in dit recept.
Wat jammer Marie dat het je niet gelukt is. Ik heb deze cake meerdere malen gemaakt zonder problemen, heb er ook goede reacties op gehad. Had je eieren van ongeveer 50 gram gebruikt?
Hij is verrukkelijk, Connie. en heel makkelijk te maken.
Wat voor bakvorm heb je nodig? Dat zie ik nergens staan…
Een vorm van ongeveer 20 cm Mara zoals in het recept staat. Dit kan zowel een ronde springvorm als een langwerpige cakevorm zijn.