Plaatcake met pruimen – het Nederlandse pruimenseizoen is kort, dus geniet tijdens dat seizoen volop van Hollandse pruimen. Met dit makkelijke recept gaat dat genieten absoluut lukken.
Fruit in cake zakt vaak naar de bodem, maar niet in deze plaatcake met pruimen
De combinatie van cake met fruit is heerlijk. Maar het is niet altijd makkelijk om een cake te bakken waar veel fruit in zit. Het verse fruit heeft de gewoonte om naar de bodem te zakken, omdat het beslag van de cake tijdens het bakken licht vloeibaar wordt. Zelfs als je het fruit bestrooit met bloem zal het vaak nog zakken, de zwaartekracht wint het bijna altijd. Dat is de reden dat cakes met veel grote stukken fruit beter als plaatcake gebakken kunnen worden. Een plaatcake is vrij plat dus er is minder ruimte om te zakken en zo voorkom je een kleffe cake.
10 mensen op de koffie of 30? De plaatcake met pruimen biedt uitkomst
Er is nog een reden om voor plaatcake te kiezen. Of je nu met 10, 20 of 30 personen van de cake wil genieten, je kunt altijd mooie gelijkmatige stukken snijden. Delen is dus geen probleem, nou ja, als er te veel mensen trek hebben in die heerlijke plaatcake zul je het probleem hebben dat iedereen de stukjes te klein vindt.
Extra smaak met specerijen
Rode pruimen zijn friszuur van smaak en worden prachtig paarsroze van kleur tijdens het bakken. Je kunt natuurlijk met gele pruimen ook een heerlijke plaatcake bakken, maar het is logisch dat die er iets minder spectaculair uitziet. Pruimen zijn heerlijk met kaneel en 5 spices die je dus ook in het beslag verwerkt. Heb je geen 5 spices in huis? Gebruik dan gewoon meer kaneel. De gele basterdsuiker heeft een lichte karamelsmaak wat het beslag net dat beetje extra geeft.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Plaatcake met pruimen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram boter
- 200 gram gele basterdsuiker
- 4 eieren
- 225 + 25 gram bloem
- 10 gram bakpoeder
- 1 theelepel 5 spices
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 450 gram verse rode pruimen
- 100 gram amandelschaafsel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je plaatcake met pruimen:
Weeg eerst alles netjes en precies af en zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor het beste resultaat.
Klop de boter met de suiker luchtig en voeg er tijdens het kloppen steeds één voor één de eieren aan toe.
Klop er ook de specerijen en het zout doorheen.
Zeef de 225 gram bloem met het bakpoeder boven het beslag en spatel dit erdoor. Zet opzij.
Was de pruimen haal de pit eruit en snijd ze in kwarten. Leg ze naast elkaar op een bord of plank met de snijkant naar boven.
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Bekleed een bakvorm van ongeveer 20×30 cm met bakpapier en verdeel hier gelijkmatig het beslag over.
Doe de resterende bloem in de zeef en strooi dit over de pruimen.
Steek nu de pruimen op gelijke afstand rechtop in het beslag zodat de helft van de pruimen nog uit het beslag steekt.
Bestrooi de plaatcake met pruimen met amandelschaafsel en bak dit in ongeveer een uur goudbruin en gaar.
Laat de plaatcake in de vorm afkoelen voor je de cake uit de bakvorm haalt.
Bestrooi met poedersuiker en geniet.
Tafel lekker !!