Polenta-amandelcake met pistache en citrus – Een rijke cake met de verfijnde smaken van amandelen, honing en citrusvruchten.
Een cake met amandelmeel zie je wel vaker, maar deze keer heb ik er ook maismeel aan toegevoegd. Maismeel wordt veel gebruikt voor polenta, maar je kan er ook de lekkerste cakes mee bakken. Deze cake is daarvan het bewijs, ik heb hem namelijk na het proeven uit zelfbehoud weggegeven. Ik kon er niet van af blijven zo lekker!
Er zijn verschillende soorten maling van maismeel. De grove, korrelachtige maismeel, die vaak voor de harde polenta gebruikt wordt en de fijne maling. Voor de cake heb ik de fijne soort gebruikt.
Siroop in de cake?
In Nederland zijn de meeste cakes klaar als ze uit de oven komen. Soms wordt er gedecoreerd met poedersuiker en dat is het dan vaak wel. In Engeland en America smeren ze de cakes vaak in met een mengsel van roomkaas of botercrème. In Italië werken ze subtieler en gebruiken ze vaak een siroop. De smaak van de siroop drinkt, doordat je van te voren gaatjes prikt in de cake, helemaal in de cake en maakt hem heerlijk vochtig en hemels van smaak.
Polenta recepten; de basis en verrassende variaties
Alles over Polenta. Ontdek de lekkerste Polenta recepten en we delen natuurlijk ook handige en/of nuttige tips en ideeën met polenta.
Polenta-amandelcake met pistache en citrus
Voor een Polenta-amandelcake van ongeveer 20 cm doorsnede.
Voor het beslag:
- 200 gram amandelmeel
- 125 gram polenta (maismeel, fijne maling)
- 8 kardemom peulen
- 7 gram bakpoeder
- 225 gram suiker
- 250 gram boter
- 4 eieren
- rasp van 3 sinaasappels
- 1 theelepel vanille extract
- 25 gram pistache nootjes
Voor de siroop:
- sap van 2 sinaasappels
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels oranjebloesemwater
- 25 gr. pistache nootjes
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Smeer een ronde bakvorm van ongeveer 20-24 cm in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Haal de zaden uit de kardemom peulen en maal deze fijn. Maal ook de pistache nootjes fijn. Dit kan met een vijzel, staafmixer met molentje of zoals ik met een koffiemolentje. Meng het amandelmeel met de polenta, bakpoeder, pistache, 2/3 van de sinaasappelrasp en de kardemom.
Klop de boter met de suiker luchtig en klop er een voor een de eieren doorheen. Voeg het vanille extract toe en klop dit er doorheen. Voeg er nu de droge bestanddelen aan toe en spatel voorzichtig door zodat je een lekker luchtig beslag hebt.
Schep het beslag in de vorm en bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. Stort de cake op een rooster en laat volledig afkoelen.
Maak de siroop door het sinaasappelsap samen met de honing en de oranjebloesemsiroop in te koken tot het een lichte siroop is.
Leg de taart op een schaal en steek met een saté prikker gaatjes in de afgekoelde cake en giet er de siroop overheen. Strooi er de gehakte pistache nootjes en de rest van de sinaasappelschil overheen.
Tafel lekker!