Pompoencake met karamel en pecannoten – Pompoen, ik ben er gek op en zodra de herfst zich laat zien, ziet u ook de pompoen steeds meer verschijnen. Rijd eens door de boerenlandschappen en de diverse pompoenstands duiken aan alle kanten op.
Hokkaido
Vooral de Hokkaido pompoen is een in Nederland veel geziene pompoen, deze Japanse variant heeft als enige pompoen het voordeel dat, tot aan de jaarwisseling, de schil, welke vol zit met gezonde vezels, gewoon gegeten kan worden. Na deze periode wordt ook deze schil stugger en is schillen beter en lekkerder. De Hokkaido pompoen is kleiner dan veel van de andere pompoenen, het gewicht van een Hokkaido ligt tussen de 1 à 2 kg. Van één Hokkaido pompoen maakt u ongeveer 450 gram pompoenpuree.
Gezond, zoet en lekker
Zodra ik iets zoets wil gaan bakken ben ik altijd heel blij als ik toch nog ergens een gezonde toevoeging kan doen en met het toevoegen van pompoen is deze missie geslaagd. Een pompoen is buitengewoon rijk aan diverse vitamines en mineralen, er zijn wereldwijd maar zeer weinig groenten of vruchten die zoveel verschillende vitaminen in zulke hoge hoeveelheden bevatten.
Voor dit recept gebruik ik niet alle puree die ik uit één pompoen haalde, maar pompoenpuree laat zich gelukkig goed invriezen, de volgende keer dat u opnieuw pompoenpuree nodig heeft neemt u het 24 uur voor gebruik uit de vriezer en laat het, zodra het volledig is ontdooit, nog even goed uitlekken.
Ik koos er voor om voor de pompoencake de Hokkaido pompoen te gebruiken, de nootachtige smaak van het vruchtvlees combineert perfect met de heerlijke warme kruiden die ik wil gaan toevoegen, maar uiteraard kan er voor de pompoencake iedere andere pompoen gebruikt worden.
Recepten met pompoen; en wat zijn nu eigenlijk eetbare pompoenen?
Maar liefst 34 huisgemaakte recepten met pompoen. En we geven je tips over de soorten pompoen en het schoonmaken van een pompoen.
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen
Curry met klapstuk, aardappel en sperziebonen, een AGV-tje op zijn Oosters. Na een paar uur stoven heb je een pan vol pittig comfortfood!
Chocoladebollen met slagroom
Als je met dit recept zelf chocoladebollen met slagroom gaat bakken, dan ga je ook voor de allerlekkerste, met volle room en echte chocolade.
Gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen
Zin in een lekker herfstige stoofschotel? Maak dan eens gestoofde runderwangen met koningsoesterzwammen. Je weet niet wat je proeft!
Pompoencake met karamel en pecannoten
Ingrediënten voor een cakeblik van 20 cm
- 115 gram boter op kamertemperatuur
- 220 gram suiker
- 2 eieren
- 165 gram pompoenpuree
- 280 gram bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- 1/4 theelepel zout
- 1/2 theelepel kardemom
- 1 theelepels kaneel
- 1/4 theelepel nootmuskaat
- 1/4 theelepel gember
- 150 ml karnemelk
Voor de Karamel laag
- 150 gram suiker
- 110 ml slagroom
- 30 gram boter
- 60 gram geroosterde en gehakte pecannoten
Voor het werken met kruiden in kleine hoeveelheden is een maatlepel ontzettend handig, deze zijn in diverse uitvoeringen verkrijgbaar bij o.a. Blokker, Hema of kookwinkels.
Pompoencake maakt u zo:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet het bakblik in met boter, voor de zekerheid kunt u op de bodem van het bakblik nog een bakpapiertje plaatsen.
Klop de boter en de suiker in een kom flink luchtig, voeg vervolgens de eieren toe en klop verder tot alles goed vermengt is. Voeg als laatste de pompoenpuree toe en klop nog even door. Het beslag wat er nu ontstaat lijkt alsof het geschift is, dit is echter niet het geval.
Meng in een andere kom de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en de overige kruiden.
Voeg afwisselend de helft van het bloemmengsel en de helft van de karnemelk toe. Mix tot de bloem en karnemelk geheel zijn opgenomen en voeg dan afwisselende de andere helft van het bloemmengsel en de karnemelk toe.
Schep het beslag in het cakeblik, plaats in de voorverwarmde oven en bak in ongeveer 55 minuten gaar, check of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken, komt deze er droog uit dan is uw cake klaar.
Neem de cake uit de oven en laat hem in het blik compleet afkoelen. Zodra de cake is afgekoeld keert u hem op een schaal en begint met het maken van de karamel-pecannoten topping.
Verwarm in een middelgrote pan op gemiddelde hitte de suiker. Zodra het bruin begint te kleuren aan de randjes draait u het vuur naar laag en draait u de pan zachtjes rond totdat de suiker compleet is gesmolten. Voeg vervolgens de boter en de room toe en roer net zo lang tot u een mooie zachte karamelsaus heeft, doe dit op een laag vuur dan duurt dit ongeveer 10 minuten.
Schenk de helft van de karamelsaus over de cake, strooi de pecannoten erover en schenk vervolgens de overige saus erover.