Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Spekkoek; een echt Indische lekkernij

Spekkoek is een echte Indische lekkernij welke gebakken wordt in laagjes. Door deze laagjes heeft het uiterlijk wat weg van spek, vandaar de naam spekkoek.

0 1.692

Spekkoek; een echt Indische lekkernij – een Indische lekkernij gebakken in laagjes. Door deze laagjes heeft het uiterlijk een beetje weg van spek, vandaar de naam spekkoek.

Groene of gele strepen

Je hebt 2 verschillende soorten spekkoek de gewone met laagjes naturel beslag en laagjes kruidenbeslag en de groene versie met pandan-extract door het blanke beslag. Deze heeft een net iets meer verfijnde smaak dan de naturel maar beide koeken zijn overheerlijk. Het is soms wat lastig om aan pandan-extract te komen dus wanneer je deze niet kunt vinden kun je dit weglaten en de naturel versie maken.

Neem de tijd

Spekkoek bakken is een leuk maar tijdrovend klusje. Het zijn dan ook niet de ingrediënten die deze koek zo duur maken wanneer je deze bij een toko koopt het is vooral de arbeidstijd die er in gaat zitten die de prijs bepaald. Wanneer je een echte liefhebber bent is het raadzaam om een grote hoeveelheid in 1 keer te maken want het werk blijft hetzelfde of je nu een bakvorm van 20 cm doorsnede hebt of een van 30 cm. Wanneer de spekkoek afgekoeld is kun je hem makkelijk in porties invriezen dit heeft geen invloed op de kwaliteit van de koek.

Spekkoek

 • 375 gram suiker
 • 25 gram vanillesuiker
 • 375 gram boter
 • 8 eieren
 • 150 gram bloem
 • ½ theelepel zout
 • 1 theelepel kardemom
 • 1 theelepel kruidnagelpoeder
 • 1 theelepel nootmuskaat
 • 2 theelepels kaneel
 • 2 theelepels steranijs
 • 2 theelepels pandan extract

Klop de zachte boter met de suiker en de vanillesuiker en het zout wit en romig. Splits de eieren en klop de dooiers mooi licht en luchtig. Klop de eiwitten in een vetvrije kom luchtig. Zeef de bloem. Spatel de luchtige dooiers door het botermengsel en zodra deze opgenomen zijn spatel je het bloemmengsel doorheen. Als laatste spatel je het opgeklopte eiwit door je beslag. Verdeel het beslag nu over 2 kommen. Voeg aan één kom met beslag het pandan extract toe en aan de andere kom de kruiden. Zo heb je 2 gelijke hoeveelheden beslag éénmaal bruin en éénmaal groen.  Verwarm de oven voor op 180 graden en zet het rooster in het midden van de oven. Smeer een springvorm van 20 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe een grote eetlepel bruin beslag in de springvorm en strijk dit gelijkmatig uit over de bodem. Bak dit ongeveer 10 minuten tot de bovenkant dof en enigszins droog is, wanneer je er met de vingers aankomt mag er niks aan je vingers blijven plakken. Zet de oven op grill of liever nog op bovenwarmte.  Neem nu een grote lepel van het groene beslag, dit wordt een beetje warm door de warmte van het beslag eronder. Verdeel het gelijkmatig over het bruine beslag met de onderkant van een lepel of een mesje. Draai een beetje met de vorm zodat alle beslag gelijkmatig verdeeld is. Bak nu ongeveer 5 -10 minuten, dit is afhankelijk van de dikte van je laag en de oven die je hebt. Kijk steeds of het laagje gaar is. Bak zo de koek laag voor laag tot alle beslag op is. Het is even een klusje maar het resultaat mag er zijn. Laat de spekkoek volledig in de vorm afkoelen en snij deze als ze koud is in kleine porties.

Tafel lekker !!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer