Sticky toffee apple cake – Er is weinig fruit zo veelzijdig als appels. Je maakt er de heerlijkste appelmoes mee, ze zijn lekker fris in salades, verrassend in een ovenschotel, maar het meest bekend, is toch wel de appeltaart. Veel soorten appeltaart zijn in mijn keuken de revue gepasseerd, ik ben dan ook steeds op zoek naar iets nieuws. In Engeland hebben ze de sticky toffee pudding, erg lekker, maar ook erg zoet. In combinatie met appels moet het toch een stuk minder zoet zijn bedacht ik me dus hier een variatie met lekker veel appels er in. Erg makkelijk te maken en geweldig om als dessert te gebruiken met een bolletje ijs, maar ook niet verkeerd bij een kop koffie of thee.
Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips
Door gebruik van verschillende recepten is de ene appelcake weer helemaal anders dan de andere. Welke heeft jouw voorkeur?
Sticky toffee apple cake
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram appels ( jonagold of elstar)
- 3 eieren
- 185 gram boter
- 185 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram bloem
- snufje zout
- 7 gram bakpoeder
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram boter
- 100 gram slagroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je sticky toffee apple cake:
Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Klop de boter met de suiker met een mixer door elkaar en voeg de eieren een voor een toe. Zeef de bloem met de bakpoeder en het zout en mix dit er kort door. Doe de appels erbij en roer deze er met een houten lepel doorheen. Bekleed de vorm met bakpapier en doe het beslag erin. Bak de cake ongeveer 40 minuten tot hij gaar is. Dit kun je testen door er een satéprikker in te steken, als deze er schoon uit komt, is de cake gaar.
In de tijd dat de cake in de oven staat maak je de karamel. Doe de bruine basterdsuiker met de slagroom en de boter in een pannetje en laat dit langzaam smelten. Eenmaal gesmolten laat je het nog 5 min rustig doorkoken.
Als de cake gaar is laat hem dan in de vorm zitten en steek je er met een mes heel veel gaten in. Giet de karamel voorzichtig over de cake en zorg dat de gaten enigszins vollopen met de karamel. Zet dit nu 10 min terug in de oven zodat de karamel in de cake trekt. Haal de sticky toffee apple cake uit de oven en laat afkoelen tot lauw. Let op de karamel is erg heet!!
Tafel lekker !!
Wat lijkt me dit lekker zeg.
Welke bakvorm wordt hiervoor gebruikt?
Een cakeblik of brownievorm
Het beste neem je hiervoor een brownievorm of een ovenschaal Esther.
Staat de oven nog aan op 175 graden wanneer je de cake voor 10 minuten terugzet met de karamel? Of enkel met de restwarmte van het bakken?
Ja inderdaad met de oven aan even terugzetten Ingrid.
Hier word ik blij van! Een simpel recept met een bijzonder resultaat. Heerlijk met vers geplukte goudreinetten uit eigen tuin. Past precies in een grote hartvormige springvorm. Dankjewel voor dit fijne recept!
Dit werd naar ons verzonden via het contactformulier…… Ik wil een reactie plaatsen op een recept van Connie Derks namelijk de Sticky toffee appel cake. Wat is dat lekker zeg,!!! Heerlijk……….sappig.nat en heel fijn van smaak.Dankjewel voor dit mooi recept ?
Dit recept is perfect! Basis ingredienten en het bereikt zulk een hoogte van verrukkelijkheid! Voor wie het in de VS maakt, een glazen 9″ x 13″ schaal werkt hier erg goed voor, geen bakpapier nodig, wel even invetten. Oven op 350 graden. Werkelijk verrukkelijk.