Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Tulband met vruchtjes; Die heerlijke klassieker voor de feestdagen

Tulband met vruchtjes. Het recept voor een heerlijke, luchtige tulband. Natuurlijk goed gevuld met vruchtjes. Zelf gemaakt en een topper bij de kerst koffie

1 6.336

Tulband met vruchtjes – De tulbandvorm maakt dat je cake een luxere uitstraling krijgt. Je kunt hem uiteraard ook in een cakeblik bakken maar de tulbandvorm maakt je cake wel net iets specialer.

Hij is speciaal door zijn ronde vorm met een gat in het midden die je aan een oosters hoofddeksel zou kunnen doen denken. Hieraan dankt de tulband dan ook zijn naam. De vorm van de tulband gaat terug naar de ringbroden uit de lang vervlogen tijd van de Romeinen. Deze symboliseerde de ringvorm met de goddelijke zon en de eeuwigheid, deze vorm is al bekend vanaf de 16 eeuw. Heden ten dagen zijn er veel verschillende tulbandvormen te koop, de ene nog mooier dan de andere.

Voor de kersttulband heb ik voor mijn oude vorm gekozen, deze heb ik nog van mijn moeder gekregen en heeft dus een extra waarde voor mij. Ook vind ik op een kersttafel een oude klassieke vorm erg mooi staan. Ik heb hem traditioneel gevuld met bigarreaux, citroen en oranje snippers. Vaak wordt er ook nog sukade bij gedaan maar als je alleen bigarreaux wil gebruiken kan dat ook natuurlijk.


tulbandTulband met vruchtjes

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram fijne suiker
  • 5 eitjes ( 250 gram)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 250 gram gedroogde vruchtjes ( 150 bigarreaux 50 sinas en 50 oranjesnippers)
  • 25 gram grand marnier

Neem 2 eetlepels van je bloem en schudt deze door je in stukjes gesneden vruchtjes, dit is om het zakken van de vruchtjes te verminderen. Zeef het bakpoeder samen met de bloem. Maak het beslag volgens het receptuur van klassiek cakebeslag, maar spatel eerst de helft van je bloem door het ei, boter, suikermengsel, hierna de likeur, dan de rest van de bloem en als laatste de vruchtjes. Verdeel je beslag over de ingesmeerde en met bloem bestoven vorm en bak de tulband ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 150-160 graden Celsius.

Bigarreaux, ook wel Franse kers genoemd is een kers die ontkleurd is en daarna gekonfijt in een zware suikerstroop waaraan gele, rode of groene kleurstof is toegevoegd. Het ontkleuren zorgt voor een mooie heldere kers met een gele, rode of groene kleur. Tegen verwachting in zit er dus geen smaakverschil in de kleuren.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Lucia zegt

    Deze tulband enkele weken geleden gebakken en cadeau gegeven. Ze vonden hem heerlijk. Ben heel blij met dit recept.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer