De speculaaspop oftewel “de vrijer” – Speculaas wordt al eeuwen lang gebakken met behulp van houten vormen, de koekplank, meestal gemaakt van perenhout maar ook ander hout van fruitbomen wordt gebruikt. Op deze planken staan diverse afbeeldingen uitgebeeld. Rond de 17e eeuw ontstonden deze planken met de prent van een mansfiguur of zoals deze toendertijd werd genoemd “de vrijer”, vernoemd naar de Germaanse god Freyer, de god van de liefde.
Een meisje versieren met behulp van de speculaaspop
De bedoeling was dat een jongeman de bakker een speculaaspop liet bakken, hem vervolgens zelf versierde met noten (veelal amandelen) en deze aanbood aan het meisje waar hij een oogje op had, met behulp van deze koek “versierde” hij haar. Het meisje nam de koek aan en nodigde de jongeman uit om de volgende avond bij haar thuis te komen eten. Tijdens dit etentje gaf zij de jongeman de koek weer terug, had zij het hoofd opgegeten dan zat de jongeman gebakken, had zij echter de benen eraf gegeten dan kon de jongeman beter de benen nemen. De koek is ook in vrouwsvorm en dan geldt hetzelfde verhaal alleen was het dan het meisje die de jongen versierde, gezien de rolsverdeling in vroegere tijden gebeurde dit echter veel minder.
Gewoon lekker
Inmiddels worden speculaaspoppen voornamelijk nog gegeten omdat ze gewoon heel erg lekker zijn. Heeft u een koekplank binnen handbereik dan maakt dit u speculaaspop natuurlijk wel helemaal af, mocht dit echter niet het geval zijn, geen probleem van uw speculaasdeeg kunt u ook heerlijke speculaasjes maken met behulp van koekjes uitstekers.
Het recept
Van dit recept maakte ik 10 speculaaspoppen, heeft u een kleinere vorm kunt u er vanzelfsprekend meer mee maken;
- 275 gram bloem
- 160 gram bruine basterd suiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- Snuf zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 20 gram lauwwarme melk
- 140 gram zachte boter
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de boter, suiker, zout en de melk flink door elkaar. Voeg er vervolgens de bloem, speculaaskruiden en het bakpoeder aan toe. Kneed het geheel goed door totdat u er een deegbal van kunt maken. Verpak deze deegbal in huishoudfolie en bewaar in de koelkast.
Een aantal uren laten rusten is voldoende maar wilt u de smaken goed laten vermengen dan kunt u het deeg beter al 2 dagen van te voren maken en laten rusten in de koelkast.
Gebruikt u koekjesuitsteker, rol het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad uit tot ongeveer een 1/2 centimeter. Steek met de uitsteker vormpjes uit en plaatst deze op een met bakpapier beklede bakplaat. U kunt de koekjes eventueel nog decoreren met blanke amandelen. Druk deze stevig in het deeg en bestrijk ze met een klein beetje geklopt ei.
Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 12 minuten af.