Aardbeienslofje – Een van de lekkerste aardbeiengebakjes die je thuis kunt maken. Een heerlijke brosse bodem met gele room en verse aardbeien, daar zeg je geen nee tegen. Zorg ervoor dat je er genoeg hebt!
Verse aardbeien
In de zomer is gebak met verse aardbeien het favoriete gebak. Zorg ervoor dat je lekkere aardbeien hebt als je aardbeienslofjes gaat maken. De Hollandse aardbeien van de koude grond zijn het lekkerst, maar vroeg in het voorjaar nog niet te koop. Laat je niet verleiden door de eerste aardbeien uit het buitenland, die al vanaf kerst verkocht worden. Die zien er misschien wel lekker uit maar de smaak valt vaak erg tegen. Ze worden namelijk onrijp geplukt en moeten in het doosje verder rijpen. Gebruik als er nog geen verse Hollandse aardbeien te koop zijn liever ander fruit om teleurstelling te voorkomen.
Zelfgemaakt aardbeiengebak
Een aardbeienslofje is een gebakje wat niet moeilijk te maken is en er eigenlijk altijd netjes en lekker uitziet. De brosse bodem gemaakt met roomboter alleen al is geweldig lekker. In een recept voor sloffendeeg zit relatief veel bakpoeder, wat de bodempjes lekker bros maakt. Door er voor het bakken een streep gele room op te spuiten komen de randen mooi omhoog en blijft de binnenkant lekker zacht.
Nadat de slofjes zijn afgekoeld, komt er nog een streep banketbakkersroom op, die je maakt van de overgebleven gele room en vers geklopte slagroom. Nadien is het alleen nog maar beleggen met lekker verse aardbeien en je bent al klaar.
Daarom heten ze aardbeienslofje
De naam slofje is misschien vreemd voor een gebakje, maar het komt door de vorm van het gebak. Slofjes zijn altijd ovaal en worden gemaakt van een bros deeg gevuld met gele room of een vulling met amandelen. De ovale vorm is vergelijkbaar met een slof en is kenmerkend voor het soort deeg dat erin gebakken wordt. De maat van de vorm kan voor 6-8 personen zijn, maar ook voor 1 persoon.
Als je geen sloffenvorm hebt om aardbeienslofjes te maken, maar wel een bakvorm voor cupcakes, kun je die ook gebruiken, al zijn het dan niet echt slofjes meer.
Tip: Sloffenbodempjes zijn prima in te vriezen, dus maak er genoeg.
Gebakjes met aardbeien waar je niet van af kunt blijven
Iedereen houdt van gebakjes met aardbeien. Ook jij kunt met onze recepten en tips thuis de lekkerste aardbeiengebakjes maken.
Aardbeienslofje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 6 gram bakpoeder
- 180 gram boter
- 90 + 20 gram kristalsuiker
- 90 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- mespuntje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml volle melk
- 20 gram custardpoeder
- 100 ml slagroom
- 500 gram aardbeien
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardbeienslofjes:
Begin met het maken van de gele room door de 20 gram suiker te mengen met de custardpoeder. Voeg er een scheutje van de melk aan toe en roer goed door. Giet de rest van de melk in een steelpannetje en roer daar het papje doorheen. Breng dit al roerende aan de kook. Als de gele room kookt, mag hij van het vuur af. Giet de gele room op een bord om af te koelen. Dek het af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen.
Maak het sloffendeeg door de boter en de suiker met een mixer te mengen. Voeg het ei er aan toe en mix tot dit is opgenomen. Zeef de bloem samen met de bakpoeder en meng dit kort door het botermengsel tot het samenkomt. Haal het deeg uit de kom en kneed het heel kort even door.
Verwarm de oven voor op 180 graden en besmeer de sloffenvormpjes met boter. Rol het deeg met een beetje bloem uit tot 1,5 cm dikte. Steek ze uit met het sloffenvormpje en zet de met een kleine afstand op een met bakpapier beklede bakplaat. Hoeveel slofjes je uit het deeg haalt hangt af van de grootte van je vormpjes, de maten hiervan kunnen nogal verschillen.
Roer de gele room door en doe hiervan ongeveer de helft in een spuitzak. Spuit op ieder lapje deeg een streep gele room, laar de randen vrij zodat ze mooi omhoog komen tijdens het bakken. Bak de slofjes in ongeveer 12-15 minuten lichtbruin. De binnenkant blijft vrij bleek. Bak ze niet te lang, anders worden ze te hard. Ze horen zacht te zijn als ze uit de oven komen. Haal de sloffenvormpjes direct van het slofje en laat ze zo helemaal afkoelen.
Gebruik je een cupcakevorm besmeer ze dan met boter en knip eventueel rondjes van bakpapier voor de bodempjes. Steek met een glas cirkels, net zo groot als de bodem van de vorm. Spuit gele room op het deeg, maar laat de randen vrij. Bak ze lichtbruin. Haal de vorm uit de oven en laat die 10 minuten rusten zodat het deeg iets steviger wordt. Draai de vorm om of haal de slofjes voorzichtig met een spateltje uit de vorm. Laat helemaal afkoelen.
Roer de gele room even goed door. Klop de slagroom stevig en roer hiervan ongeveer 1/3 door de gele room. Schep er de rest van de slagroom doorheen en doe alles in een spuitzak. Spuit gele room op de sloffenbodempjes en verdeel er de aardbeien mooi over. Bewaar de aardbeienslofjes koel tot gebruik
Tafel lekker !!
” Gebakje” is slecht Nederlands. Het correcte woord is “taartje”.
Dat klopt Harry, maar we zijn in Nederland 😉