Aardbeientaartjes – De Lambada is één van de lekkerste aardbeien die we kennen. Een vroeg ras met een perfecte, zoete aardbeiensmaak. Te lekker om in een jam te verwerken. Je eet ze gewoon zo uit het handje om het ultieme lentegevoel te beleven. Maar ook deze taartjes maken dat gevoel helemaal in je los.
Ik heb een tartelet met hazelnoot, gele room en verse aardbeien gemaakt. Even een beetje werk maar het resultaat meer dan waard.
Aardbeientaartjes
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram bloem
- 150 gram boter
- 100 gram kristalsuiker
- 1 ei
- snufje zout
- 8 kleine vlaaivormpjes
- 125 gram hazelnoten
- 125 gram suiker
- 125 gram boter
- 2 eieren
- snufje zout
- 40 gram bloem
- 400 ml melk
- ½ vanille stokje
- 75 gram suiker
- 2 eidooiers
- 40 gram maïzena
Bereidingswijze van dit recept
Voor de bodem:
Meng 150 gram boter met 100 gram kristalsuiker kort door elkaar, meng er 1 ei doorheen en dan 200 gram bloem en een snufje zout. Kneed dit even door tot een mooi deeg ontstaat. Maak er een bal van en druk dit plat, verpak deze in plastic folie en leg dit minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.
Voor de frangipane:
Maal 125 gram hazelnoten in een keukenmachine fijn of sla ze fijn door ze op een plank te leggen, daarover een stuk bakpapier en er dan met een pan op te slaan. De hazelnoten mogen best fijn zijn maar het is erg lekker als er nog wat grove stukjes in zitten. Klop 125 gram boter met 125 gram suiker luchtig, voeg er een voor een 2 eieren aan toe, voeg een snufje zout, 40 gram bloem en de hazelnoten toe en klop kort door zodat het net vermengd is.
Zo maak je de aardbeientaartjes:
Snijd een half vanille stokje in de lengte door en haal met de achterkant van een mesje er het merg uit. Doe het stokje en het merg samen met 350 ml melk in een pannetje. Breng dit aan de kook draai het vuur uit en laat dit even trekken. Maak een papje van 2 eidooiers, 40 gram maïzena
en de overige 50 ml melk. Haal het stokje uit de melk en giet een gedeelte van de melk bij het papje en roer goed door. Giet nu het papje in de pan en laat alles al roerend aan de kook komen. Haal de gele room uit de pan en laat op een bord afkoelen, trek er een stukje huishoudfolie over om velvorming te voorkomen.
Haal je deeg uit de koelkast en kneed even kort door om makkelijker uit te kunnen rollen. Strooi bloem over je werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 3 mm dik. Steek cirkels uit het deeg en leg deze plakjes in je beboterde vormpjes en druk dit licht aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Verdeel met een lepel de frangipane over de vormpjes en bak dit ongeveer 20 minuten op 180 graden tot de bodempjes mooi goudbruin zijn. Laat de bodempjes 5 min afkoelen maar haal ze er wel nog warm uit. Leg ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen.
Klop de koude gele room door met een mixer tot een glad geheel, spuit met een spuitzak mooie hoopjes op de bodempjes en beleg de taartjes met lekker verse Hollandse aardbeien. Strooi eventueel wat poedersuiker over de aardbeientaartjes.