Advokaat gebak op een chocolade bodem – Advocaat (of advokaat) is een heerlijke eierlikeur die je misschien wel aan je oma doet denken. Deze likeur heeft een beetje een oubollig imago, maar ze is te lekker om niet te gebruiken. Zelf maken is erg leuk om te doen en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare advokaat. De combinatie chocolade met advokaat is een topper, daar nog een romige amandelvulling en brosse schuimpjes bij en het feest kan beginnen.
Advokaat (of advocaat) ouderwets? Echt niet!
Advokaat is niet alleen lekker in een glaasje met wat slagroom. Ook in nagerechten en gebak steelt deze eierlikeur de show!
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Advokaat
- 125 gram suiker
- 125 gram eidooier
- snufje zout
- zakje vanillesuiker of het merg van 1 vanillestokje
- 150 gram vodka
Zet een grote bak met koud water klaar om je kom in te koelen zodra de advokaat gaar is. Doe alle ingrediënten in een rvs kom en verwarm au bain-marie tot 62 graden Celsius, je hoeft het niet luchtig te kloppen, maar wel goed roeren om aanzetten te voorkomen. Als je geen thermometer hebt, als het aan de lepel blijft hangen en mooi lobbig wordt is hij goed. Zodra de advokaat 62 graden is in de bak met koud water zetten en even doorroeren zodat het garingsproces stopt. Laat volledig afkoelen. Schud door een zeef om alle oneffenheden eruit te halen en bewaar gekoeld in een goed afsluitbare glazen pot of fles.
De bodem
- 225 gr bloem
- 40 gram cacao
- 8 gram bakpoeder
- 90 gram suiker
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 1 dooier
- 180 gram boter
- zakje vanillesuiker
- snuf zout
Meng de boter met de suiker zout en dooier. Zeef de bloem met bakpoeder en cacao en meng dit door elkaar tot een deeg. Maak er een pakketje van en verpak dit in plastic folie en leg dit een uurtje in de koeling.
Maak nu eerst de gele room.
Gele room
- 250 gram melk
- 75 gram suiker
- zakje vanillesuiker of merg van 1 vanillestokje
- 1 eetlepel bloem
- 2 eidooiers
Maak in een kommetje een papje van 50 gram melk, de dooiers, suikeren de bloem. Doe de rest van de melk met de vanille in een pannetje en breng aan de kok, schud een beetje bij het papje en roer goed door, voeg nu alles bij de melk en laat al roerende nog even doorkoken. Schud op een bord en dek af met plastic folie.
Neem een ronde bakvorm van 20-25 cm smeer deze in met boter en knip een bakpapiertje op maat voor de bodem. Verwarm de oven voor 180 graden Celsius. Rol het deeg uit en bekleedt de vorm hiermee. Zet koel weg.
Frangipane
- 100 gram gele room
- 1 ei
- 20 gram bloem
- 75 gram amandelmeel
- 60 gram suiker
- 60 gram zachte boter
Meng alles samen tot een glad geheel, vul hiermee de bodem en bak deze 30-40 minuten. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal de bodem er voorzichtig uit en laat deze volledig af koelen op een rooster.
Advokaat bavarois
- De rest van de gele room
- 150 gram advokaat
- 250 gram slagroom
- 1 eetlepel suiker
- 3 blaadjes gelatine
Wrijf de gele room door een zeef zodat er zeker geen klontjes meer in zitten. Week de gelatine blaadjes in koud water. Klop de slagroom met de suiker stevig. Meng de advokaat met de gele room, haal de gelatine uit het water en verwarm deze met aanhangend water in een kopje in de magnetron, ongeveer 30 seconden op 900 watt. Roer door de gele room / advokaat en spatel er de slagroom doorheen. Verdeel over de bodem en zet koel weg.
Klop 250 gram slagroom met 2 eetlepels suiker stevig en spuit er de taart mee op. Verdeel er met een lepel wat advokaat overheen zodat er strepen ontstaan. Smelt eventueel wat chocolade en maak hier ook strepen mee over de slagroom.
Omdat je bij dit recept veel eiwitten overhoud, is het leuk om deze op te kloppen tot een schuim. Maak er streepjes mee om te decoreren, mooie schuimpjes of een heerlijke pavlova.
Voor de streepjes klop je in een vetvrije kom 50 gram eiwit stevig, voeg onder het kloppen 100 gram fijne suiker toe. Wanneer het schuim stevig is spatel er dan nog 50 gram poedersuiker {en eventueel 25 gram gemalen pistachenootjes} doorheen. Spuit hiervan dunne strepen op bakpapier en bak dit 25 minuten op 120 graden. Laat afkoelen en breek de strepen in grove stukken. Decoreer hiermee en poeder af met cacao.