Appel gelatte – Wat is er nog makkelijker en lekkerder dan een appelflap? Juist ja, een appel galette. Het klinkt lekker chic, maar het is zo eenvoudig en echt heel lekker, die moet je gewoon maken. Want knapperige laagjes bladerdeeg met daarop zachte, en een klein beetje warme, schijfjes appel, daar kan toch niets tegenop?
Appel galette een appelflap op zijn Frans
Een galette is een platte taart of taartje, die je kunt vullen of beleggen met de meest uiteenlopende vullingen. Omdat een galette vaak open blijft, moet je de vulling er netjes opleggen. Bij een appelgalette kies je daarom voor een iets grotere appel, maar die net iets kleiner is dan het plakje bladerdeeg. Op een appel galette gaat maar liefst een halve appel! Lekker veel dus, probeer dat maar eens in een appelflap te krijgen.
Een sappige appel met smaak
Voor de appel galettes kies je een stevige en friszoete appel die vrij nieuw is. Het is een kruising van de Elstar en de Delbarestivale. De Zari appel is er van half augustus tot maximaal eind september en is dus een vroeg appelras. Kun je niet of niet meer aan de Zari komen gebruik dan een elstar appel voor de appel galette.
Recht of rond wat kies jij?
Je kunt er bij een galette voor kiezen om een ronde of een rechte variant te maken. Kies je voor de rechte dan kies je voor gemak, gebruik dan wel een vrij forse appel om de verhouding deeg en appel in evenwicht te houden. Hiervoor zet je de appelschijfjes netjes in een rijtje op det deeg en klaar. Bij een ronde appel galette is het iets meer puzzelen om een mooie cirkel te krijgen.
Let er wel op bij het bakken van bladerdeeg dat het goed gaar is. Bladerdeeg staat bekend om zijn lekkere knapperige laagjes. Haal je de appel galette te vroeg uit de oven? Dan zullen de laagjes aan elkaar gaan plakken en zul je een slappe galette krijgen. Terug in de oven doen heeft geen zin, die laagjes zijn verdwenen. Bak bladerdeeg daarom altijd lang genoeg, de suiker mag best een beetje verkleuren, dat is juist lekker.
Appelgebak; ontdek deze heerlijke recepten
Soms lekker luxe, maar meestal erg eenvoudig. In welke vorm dan ook, van huisgemaakt appelgebak smult iedereen.
Appel galette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 Zari appels
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg
- 6 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je appel galette:
Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
Leg de plakjes bladerdeeg op een vel bakpapier, ze mogen dicht bij elkaar liggen als ze elkaar maar niet overlappen. Ze krimpen tijdens het bakken.
Smeer in een rechte baan in het midden van de plakjes bladerdeeg een 1/2 eetlepel abrikozenjam.
Maak de zijkanten van het bladerdeeg een beetje nat zodat dadelijk de suiker blijft plakken.
Schil de appels, snijd ze in kwarten haal het klokhuis eruit.
Snijd per plakje deeg 2 kwarten appels in heel dunne schijfjes.
Leg per plakje bladerdeeg netjes een halve appel in schijfjes op de jam.
Bestrooi dit alles lichtjes met een beetje suiker.
Bak de appel galette in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
In de tijd dat de appelgalette bakt, verwarm je de resterende jam tot hij kookt.
Haal de lekker knapperige appel galette uit de oven en bestrijk de appel met een beetje van de warme jam.
Vers, en een beetje warm, is de appel galette het lekkerst.
Tafel lekker !!